Безкрайні простори літературного Всесвіту: 10 книг про космос

Останнім часом космос став бажаною ціллю для багатьох держав. Вивчення Місяця в самому розпалі. Далі країни планують висадку людей на супутник Землі, а потім – на Марс. Космос цікавить багатьох людей, зокрема письменників. За декілька десятків років з’явилися сотні книг у жанрі космічної фантастики. Кожен літератор по-своєму бачить життя на Землі та за її межами. Від цього читати подібні твори тільки цікавіше. Далі – 10 книг про космос.

У Китаї відбувається Культурна революція. В цей час секретна військова база надсилає сигнали в космос. Люди хочуть встановити зв’язок з представниками інших цивілізацій. Військові, врешті, знаходять інопланетян. Однак люди натрапили на цивілізацію, яка перебуває на межі знищення. Інопланетяни перехопили сигнал китайських військових, після чого запланували вторгнення на Землю. Люди, однак, відреагували неоднозначно. Одні хочуть захистити Землю, інші – віддати загарбникам.

Джаз Башара – одна із тих, кому (не)пощастило опинитися в Артеміді – першому місті на Місяці. Щоб вижити на супутнику Землі, дівчині доводиться підробляти контрабандою. Одного разу Башарі зробили не зовсім законну, але вигідну фінансово пропозицію. Джаз вдалося виконати дуже складне завдання. Але з цього моменту проблеми головної героїні тільки почалися. Джаз опинилася в епіцентрі змови, яка може призвести до втрати Артеміди. Врятувати місто тепер може тільки вона.

На Землю раптово завітали невідомі. Ці «інші» просканували людську планету всього за кілька секунд, і так само за одну мить зникли. Людей, звичайно, цікавить, хто і чому вивчає Землю. Через кілька років після цієї події в людей з’являється інноваційний космічний корабель «Тезей». З його допомогою астронавти можуть дістатися до периферії Сонячної системи. Туди, наскільки відомо землянам, інопланетні гості надіслали сигнал невідомого змісту. У людей нарешті з’явився шанс дізнатися більше про позаземні цивілізації та розкрити загадку «інших».

Збірка найвизначніших оповідань від майстра іронічно-гумористичної прози. Твори Шеклі виділяються неповторним авторським стилем. «Фішка» автора – гумор, нотки якого він додавав до описів важливих проблем. Особливу  увагу письменник приділяв спрямованості людей на майбутнє. З допомогою цієї збірки оповідань, читачі зможуть відчути себе справжніми космічними туристами. Обережно: глибини космосу можуть назавжди закохати мрійників у себе.

Один громадянин США прийняв у дар від інопланетянина безсмертя. Взамін американець має наглядати за транзитною станцією. Це – місце пересадки для представників позаземних цивілізацій. Розвиваючи події, автор розмірковує про те, яким буде контакт людей з інопланетянами. Письменника також цікавить, яку роль отримає Земля в Галактичному союзі. Все, власне, залежить від людей. Земля або так і залишиться транзитною станцією, або ж її представники підкорять глибини космосу. 

Раптово без явних причин вибухнув Місяць. Після цього Земля стала небезпечним небесним тілом для мільярдів людей. Усі нації світу об’єдналися для того щоб запобігти катастрофі вселенського масштабу. Люди розробили амбітний план порятунку за межами Землі, тобто у відкритому космосі. Однак людська природа – складна й непередбачувана. Тому, напевно, людей ставало менше, а завдань перед ними з’являлося більше. Через 5 тисяч років нащадки людей, представники семи різних рас, організували подорож, щоб подивитися на власні очі, якою була планета їх пращурів.

Джеймс Болівар Ді Гріз – амбіційний юнак. Хлопчина не хоче обмежувати себе життям на провінційній планеті та вирощуванням свинобразів. Молодого чоловіка вже давно приваблюють безкрайні космічні простори, інші планети та великі гроші. Ді Гріз обрав незаконний спосіб заробітку. Почав хлопець із крадіжок цукерок, а потім переключився на банки. Але цього йому мало. Джеймсу потрібен наставник, який перетворить його із провінційного злодія в галактичного «Сталевого Щура».

Ще один твір про спробу людей встановити зв’язок із позаземними цивілізаціями. Цього разу члени спеціальної земної місії хочуть вийти на контакт із жителями далекої планети Квінта. Та щось пішло не так. Для одних цей процес закінчився повним провалом, а для інших – тотальним небуттям. Цей роман вважається найпохмурішим твором Лема. Письменник у ньому вказав на те, що людям спочатку потрібно добряче попрацювати над собою перед спробами освоєння космосу. 

Проспектор Роб Броудгед досяг Брами, що відкриває шлях до всіх скарбів Усесвіту. Та разом із тим, вона є провідником до всіх небачених раніше жахіть. Діставшись до Брами на космічному кораблі, Броудгед з упевненістю знав рейс, який зробить його щасливим. Для здійснення заповітних мрій Робу знадобилося три рейси. Після них проспектор став багатим і знаменитим. Однак на головного героя чекала ще одна подорож – усередину себе. Ця подорож може стати набагато страшнішою за міжзоряні польоти.

Земля загинула, але частині людей вдалося врятуватися. Більше того, колишні земляни отримали в своє розпорядження проекти технічного прогресу. Після цього вони стали вважати себе вищими людьми. Одного разу екіпаж космічного корабля «Зоряна Індія» прибув на поки що невідому людям планету. Колишні земляни винищили майже всіх місцевих жителів і проголосили себе володарями планети. «Імператори» оселилися в Небесному Місті, а всі інші – у бідних середньовічних містах. Та за останніх є кому заступитися. На їхньому боці – «прометеї», які не забули, що вони в першу чергу – люди. 

Сергій Завалко
Журналіст, спортивний і літературний оглядач. Люблю ігрові види спорту, поезію і літературу. Пишу вірші. Читаю в основному поезію і художню літературу. Люблю жити, радіти життю, дізнаватися щось нове і активно відпочивати.

12 thoughts on “Безкрайні простори літературного Всесвіту: 10 книг про космос

    Залишити відповідь