Літературна екзотика: 8 книг із Бразилії та Аргентини

Yakaboo продовжує розповідати про бестселери від письменників різних країн. Минулого разу ми публікували 10 світових мастрідів від англійських письменників. Тепер підготували для вас дещо екзотичніше.  

Бразилія і Аргентина – сонячні країни, які у багатьох асоціюються із морем, танцями і карнавалами. Якщо комусь не пощастило побувати в країнах Латинської Америки – це не страшно. Ми маємо літературну добірку, яка заведе читачів у бразильські фавели й екзотичні місцевості Аргентини. Книги – найкращий спосіб познайомитися із культурою тої чи іншої країни на відстані.


бразилія


Жоржі Амаду «Дона Флор та двоє її чоловіків»
(ВСЛ, 2018, пер. Катерина Скальська)


09_01_08Дія роману відбувається в 1940-х роках. У дони Флор помер чоловік під час карнавалу. Жінка знаходить розраду у власній кулінарній школі «Смак і мистецтво», та все одно сумує за коханим. Із часом головна героїня зустрічає приємного фармацевта Теодоро, за якого виходить заміж. Та й після цього Флор не перестає сумувати за першим чоловіком. Одного разу жінці з’являється його дух і залишається з нею. Тепер головній героїні потрібно обрати, з ким залишитися. Чи, може, з обома…


Кларісе Ліспектор «Сімейні узи»
(Видавництво Анетти Антоненко, 2018, пер. Наталія Пнюшкова)


09_02_08У одній книзі бразильська письменниця українського походження зібрала 13 новел. Кожен твір так чи інакше пов’язаний із людською психікою, її нестабільністю і вразливістю. Авторка зробила видимими властивості, котрі характеризують поведінку людини. Та навіть у цьому випадку кожна особистість залишається феноменом, який ніхто ніколи не розгадає до кінця.


Пауло Коельо «Алхімік»
(КСД, 2014, пер. Віктор Шовкун)


09_03_08Пастух Сантьяго побачив сон, у якому хтось покликав його до єгипетських пірамід. Там мають зберігатися скарби. Головний герой повірив у сон і відправився до Єгипту. Подорож виявилася важкою, але вартою витрачених сил. Пройшовши всі випробування, Сантьяго зустрів кохану і навчився йти шляхом своєї долі. Врешті, пастух знайшов і скарб, але зовсім не там, де очікував.


аргентина


Хорхе Луїс Борхес «Книга піску. Пам’ять Шекспіра»
(ВСЛ, 2018, пер. Сергій Борщевський)


09_04_08До однієї книги увійшли два збірника оповідань Борхеса. Твори письменника – інтелектуальні, фантастичні й частково детективні. У цій книзі міститься єдине оповідання Борхеса про любов. Сюди ж увійшла остання збірка оповідань аргентинського автора.


Хуліо Кортасар «Поза часом»
(Видавництво Анетти Антоненко, 2015, пер. Сергій Борщевський)


09_05_08Збірка від одного із найкращих представників магічного реалізму в Латинській Америці. Крім роботи «Поза часом», до цього збірника увійшла також книга оповідань «Ми дуже любимо Гленду».

Обидві збірки оповідань – останні прижиттєві видання. «Поза часом» – можливість познайомитися поближче з видатним аргентинцем і оцінити його різносторонню творчість.


Марсело Фігерас «Камчатка»
(Иностранка, 2007, пер. Світлана Сілакова)


09_06_08Десятирічний хлопчик разом із матір’ю і молодшим братом виїжджає з Буенос-Айресу. Сім’я втікає від військової диктатури 1970-х років. Всі троє опиняються за містом. Головний герой розуміє важке положення, в яке потрапила його сім’я. Щоб відволіктися від суворої реальності, хлопчик вигадує Камчатку – маленьку, але вільну й нескорену країну. Оскільки це місце існує в уяві маленького любителя коміксів, у ньому може відбутися багато цікавого.


Хорхе Букай «Кандидат»
(АСТ, 2014)


09_07_08Книга в жанрі політичного детективу. У центрі подій – народ маленької країни, який хоче спочатку чесних виборів президента, а потім – спокійного життя. Герої цього роману борються за щасливе майбутнє і за те, щоб чекати нового дня без остраху. Роман виділяється не тільки цікавим сюжетом, а ще й глибоко психологічною основою.


Нестор Ґарсія Канкліні «Уявлена глобалізація»
(Ніка-Центр, Видавництво Анетти Антоненко, 2016, пер. Олександра Ковальова)


09_09_08Відомий аргентинський антрополог провів дослідження масової та, особливо, міської культури. Автор дослідив культурні зміни і постарався зрозуміти, чи можна ними керувати. Окремим питанням Канкліні поставив поняття пограниччя, щоб розповісти, як воно впливає на глобалізований світ. Головною темою дослідження стала глобалізація урбаністики, а основа книги – розвиток сучасних суспільств.


[irp posts=”29979″ name=”Що читати в подорожі: підказка до #YakabooBingoSummer 2018″]
Сергій Завалко
Журналіст, спортивний і літературний оглядач. Люблю ігрові види спорту, поезію і літературу. Пишу вірші. Читаю в основному поезію і художню літературу. Люблю жити, радіти життю, дізнаватися щось нове і активно відпочивати.

567 thoughts on “Літературна екзотика: 8 книг із Бразилії та Аргентини

    Залишити відповідь