Київ – Стамбул: захоплива мандрівка для книголюбів

Якщо ви час від часу питаєте у Google «тури в Стамбул недорого», то ловіть книжки для захопливої мандрівки! Місто Стамбул з теплом прийме вас, покаже свої напрочуд фотогенічні пам`ятки та занурить у турецьку культуру.

«Мовчазний дім»

«Стамбул. Спогади та місто»

Орхан Памук

Орхан Памук, сучасний турецький письменник, додає дух Стамбула у всі свої романи. У «Мовчазному домі» він повертає читачів у 1980-і роки, коли Туреччина перебуває на межі громадянської війни. Старенька бабуся Пані живе на одному з популярних морських курортів. Онуки приїхали її провідати. Безладдя, що панує у цей період у суспільстві, де різні угруповання борються за владу, позначається і на взаєминах у родині. Онуки дискутують про ситуацію в державі, але у кожного з них своя історія: розбиті родини, мрії про західний світ із його можливостями та захоплення комунізмом. Кожен розділ роману постає окремим філософським твором, а разом вони формують цілісну картину життя.

Орхан Памук отримав Нобелівську премію з літератури «за пошук душі меланхолійного міста». В книзі «Стамбул. Спогади та місто» місто по обидва боки Босфору стає головним героєм. Письменник розповідає свою біографію та показує найпотаємніші куточки рідного міста, куди нечасто заходять туристи.

 

«Останній потяг до Стамбула»

Айше Кулин

Звісно, з України до Стамбула на потязі не добратися, але це ніяк не позначається на задоволенні від книжки. Перенесення в османський світ у період Другої світової війни – забезпечено! Донька одного з останніх османських пашів – Сельва – має гроші, освіту, успішне майбутнє та може вийти заміж за кого лише забажає. Така наречена – це мрія. Але вона закохана у сина придворного лікаря-єврея Рафаеля Альфандарі. Батьки хлопця та дівчини проти цих взаємин. Закохані йдуть наперекір їхній волі та тікають до Парижу, щоб там розпочати нове життя.

 Але… не судилося. До Франції вдерлися нацисти. Долаючи кордони та ризикуючи всім, навіть найціннішим – життям, вони застрибають в останній потяг до Стамбула. Чи вдасться їм дістатися додому неушкодженими? Чи витримає кохання всі небезпеки та випробування на шляху? З цією книжкою ви мандруватимете не лише Стамбулом, а й – Парижем, Берліном, Каїром і Анкарою.

«Смерть у Вавилоні Кохання в Стамбулі»

Іскандер Пала

Один із найвідоміших романів професора турецької диванної поезії Іскендера Пали. Своїми творами письменник занурює у турецьку культуру, відтворюючи все до найдетальніших подробиць. Ця книжка – не виняток. Автор на сторінках вплітає інтригу та загадки. Головні герої Лейла і Маджнун ведуть читачів стежками османської історії та літератури. Ці лабіринти, зійшовшись докупи в Стамбулі, пролягають туди, звідки все починалося, – у Вавилон, де жерці надійно заховали ключі до потойбічних знань. Які секрети приховують руїни Вавилону? Чи зможуть герої їх розкрити? Детективна історія, пов’язана з поемою таємничого Мегмеда Фузулі, переносить у незвідані виміри.


«Все про Стамбул»

Ця книжка ідеальна для планування маршруту прогулянок Стамбулом. Крім того, тут є історичні екскурси у минуле. Протягом століть місто було столицею трьох імперій – Стародавнього Риму, середньовічної Візантії та Османської імперії. Ще зі шкільної програми ми його знаємо як Константинополь. Стамбул розташований на узбережжі Босфору. У місті природно переплітається минуле та теперішнє, старе та нове. 

Палаци, церкви та мечеті, музеї та шумні базари органічно доповнюються хмарочосами та бізнес-центрами. Багатоликість мегаполіса заворожує з першого кроку. Недарма його називають Перлиною Босфору. Історія міста, відомі жителі, пам’ятки, культурні особливості та корисні поради – з цією книжкою ви можете впевнено гуляти його вулицями. Стамбул чекає!


 

«Півмісяць, хрест і павич. Подорожі до Месопотамії»

Світлана Ославська

Українська журналістка Світлана Ославська запрошує до подорожі незвичайними місцями Туреччини. Маршрут починається за територією готелю та пролягає популярними туристичними напрямками. Він веде в райони, де живуть курди. У серії репортажів 2015-2019 років авторка показує суспільно-політичне життя Туреччини, співжиття трьох релігій – ісламу, християнства та єзидизму. Гоніння і пригноблення, гідність і боротьба, східні звичаї і традиціоналізм – усе це переплітається у життях людей. Тут є історії викладачів, які через режим Ердогана залишилися без роботи. Є згадка про жіночу агенцію новин, де працюють журналістки і подають альтернативну до «чоловічої» версію подій, що стосуються жінок. Кожен репортаж занурює в окрему ситуацію та відкриває один із горизонтів Туреччини. Світлана Ославська не змушує любити країну, а заохочує її пізнавати.

Авторка: Люба Ляшко