Крижаний дотик містики: десяток історій для бінго

Мороз по шкірі, дрижаки і холод, який ніби струмує зі сторінок: що не кажіть, а в таку спеку читати щось моторошне саме час. Тож привиди, упирі, відьми та інші містичні істоти готові взяти вас у свої прохолодні обійми. Але, спокійно, не всі з цих книжок горорні. Читайте та виконуйте завдання літнього бінго!

Сіяч Вітру

Майя Лідія Коссаковська

Ця книжка не про метафізичних почвар, а про ангелів. Та таких, якими ми їх собі не уявляли. Ці поводяться геть як люди. І напитись можуть, і бійку затіяти. От тільки вони ангели, тож мають велику силу, а велика сила покладає й велику відповідальність. Тож чи не приречений світ, якщо ним керують такі істоти, поки Господь десь вирушив у своїх справах. Але їм доведеться зіткнутись із сутністю, яка переважає їх силою. Яка силою наближається до Господа, але має зовсім іншу мету. Наближається Сіяч Вітру, а разом з ним і сповниться давнє пророцтво. Ангелам же доведеться забути про чвари та взятись за порятунок світу. 

Збірка «Антисоціальна мережа» 

У соцмережах живуть не тільки тролі, а й інші монстри. І краще не потрапляти в їхнє поле зору. Бо ж неможливо дізнатись, хто чи що ховається за симпатичною аватаркою… навіть знайомі можуть бути не тими, за кого ми їх маємо…

«Антисоціальна мережа» – три десятки оповідань, серед яких і реалістичні оповіді, від яких морозом віє по шкірі, і реальна містика, яка простягає до читача свою павучу павутину і охолоджує у спеку незгірше келиха мохіто. В соціальних мережах ви ніколи не можете бути в безпеці, ніколи… Але не бійтесь, просто будьте готові та озброєні антидотом. 

Дракула Брема Стокера

Майк Міньйола, Рой Томас

Найвідоміший роман про вампірів та його іконічна екранізація початку 90х у коміксовому форматі – те, що варто прочитати шанувальникам історії принца Трансильванії та його мандрівки до Великобританії.

Впізнаваний за кілометр малюнок Майка Міньйоли додає цьому готичному творінню барв. Тут є добре знайомі нам Джонатан Гаркер, з якого все почалось, та чарівна Міна Мюррей, якій випала нелегка доля улюблениці графа. А про все це нам розповість професор Абрагам Ван Гелсинґ, який вже стикався з такими істотами і знає, що робити, щоб відвернути невідворотне. 

Поткін і Стаббс

Софі Ґрін

Якщо ваших нервів не вистачить для містики вище, то чому б не взятись за дитячий детектив, де слідство ведуть майбутня репортерка Ліла та привид Недлі (те, що це дитячий детектив аж ніяк не означає, що там все просто і зрозуміло з перших сторінок)? Так, привид. Його ніхто не бачить, крім Ліл, а понад все Недлі Стаббсу хочеться з’ясувати, як же він опинився в такій ситуації, адже ж щось мусило трапитись. Щось, чого він не пам’ятає.

Одна з ниточок – детектив у відставці Ейб Мендрел, який колись шукав Недлі, коли той тільки зник з сиротинця. Але ця загадка, схоже, пов’язана з низкою інших злочинів в Пеліґані. 

Округ Героу Том 1. Незліченні мари

Каллен Банн, Тайлер Крук 

Завжди готова прийти на допомогу донька фермера Емі раптом стає мішенню для всього містечка. Чому вони раптом вирішили напасти на дівчину, яка от-от перетне межу 18-річчя. Шукай відповіді в минулому, Емі. Шукай відповіді у лісі довкола будинку, де, як знають живуть незліченні мари, які вночі промовляють до тебе.

Дивись на одиноке дерево, яке пам’ятає, що сталось тоді. Як вона страждала… і як волала про помсту. Знайди щось в лісі, серед незліченних мар. І тікай хутчіше, інакше тебе дістануть ті, хто ще вчора був доброзичливим сусідом.

Якщо кров тече

Стівен Кінг

Твори Стівена Кінга – завжди добра ідея, коли хочеться містики. Повісті – не настільки концентрований жах, як його романи, та й дають можливість ознайомитись з різними гранями таланту Короля Жаху.

Збірка повістей «Якщо кров потече» розповість про фатальний айфон, що несе смерть (Телефон містера Герріґена), про Чака, якого ніхто не знає, але раптом дізнаються всі (Життя Чака), про репортера, за личиною якого ховається щось страшне, і тільки приватна детективка це помічає (Якщо кров тече), про письменника, який напише шедевр, якщо прислухається до порад щура і дозволить комусь з близьких померти (Щур). 

 

Ґідеон-Фоллз. Том 1. Чорний амбар

Джефф Лемір

Кожна поява чорного амбару несе у Ґідеон-Фоллз наглу смерть, біль та божевілля. Щоразу в іншому місці, щоразу, ніби поглинає все світло довкола. Новоприбулий пастор побачить його у першу ж ніч у містечку – і опиниться за ґратами за підозрою у вбивстві. Нортон бачив амбар, коли був ще зовсім малим, і з того часу вишукує у міському смітті підказки.

Він вірить, що там розкидані відповіді, які, можливо, не варто знаходити. А тим часом чорний амбар виринає знову і знову.  

 

Квітнева відьма

Майґуль Аксельссон

Дезіре – квітнева відьма, і хоч вона не може ходити, її душа мандрує та палає помстою. Вона вірить, що одна зі зведених сестер вкрала її щастя. Тож жодна з них щастя не матиме. Кожна – з них пустка, яку не заповнити атрибутами успішного життя: коханням чи кар’єрою. Адже посудину без дна ніколи не налити…

Нитка, яка пов’язує їх, натягується і душить щоразу сильніше. І тільки загадкові листи дозволять зрозуміти, що відбувається з їхніми життями.

Інша Марія

Ганна Городецька 

 

Відьомське міське фентезі, події якого розгораються переважно в українській столиці. Марія волонтерить при музеї Софійського собору.

У дівчини темне минуле, і, схоже, воно прямує за нею, бо разом з нею до пам’ятки прийшла якась чортівня. Але, може, це просто збіг. Хутір баби Марії приймає нову мешканку.

Дівчина впала в око старій відьмі як можлива наступниця, якій та передасть свої знання і вміння. Тільки води напитись, і вже не страшно, що її справа помре разом із нею. Ці дві Марії пов’язані чимось неявним та незрозумілим. Але ниточка міцна і не рветься, тож відгадка обов’язково буде. 

Двір крил і руїн

Сара Маас

Третя частина захопливого фентезі про землю Прифію (починайте з «Двору шипів і троянд» та «Двору мороку і гніву»), де живуть могутні фейрі та небезпечні магічні істоти. Людям туди краще не потикатись, але вперше Фейра опинилась там не з власної волі. А зараз… зараз в неї знову немає вибору. Фейра знову при Дворі Весни, адже прагне зрозуміти наміри Темліна, а тим паче короля Гайберну, який планує знищити їхній світ.

Битва між добром і злом буквально, тож нехай вона розпочнеться просто зараз. Тільки, схоже, знайти союзників не так просто, адже кожен може виявитись ворогом. Кожен, навіть той, хто вчора був другом.  

Авторка: Юлія Дутка