Конспект «Піжамних читань» Yakaboo з журналісткою Яніною Соколовою

У рамках проєкту «Піжамні читання Yakaboo» було проведено live-включення в інстаграмі з журналісткою, громадською діячкою, телеведучою, акторкою Яніною Соколовою. Yakaboo разом із читачами розпитали Яніну про її проєкти, книжкові поради, найголовніше побажання для всіх українців, а також про насичені карантинобудні: «Карантин у мене відбувається нетипово. Я майже його не відчуваю: кожного дня все заповнене зйомками, дистанційними зустрічами, справами, пов’язаними з дітьми; а ще монтажі, вичитка сюжетів. Все, як і було. У нас така робота: ми працюємо, коли всі відпочивають».

Публікуємо невеличкий конспект розмови.

А за наступними читаннями слідкуйте на цій сторінці. Спікери з часом додаватимуться.

Про книгу «Я, Ніна»

Книга «Я, Ніна» дуже особистісна. Попри те, що в ній багато художнього вимислу, є частини, які один в один відповідають реальності. Не буду відкривати таємниці, де саме, на яких сторінках; ви самі здогадаєтеся.

Це, мабуть, найщиріша книга, яку я читала, попри те, що ми [з Ольгою Купріян – прим. ред.] писали її разом. Вона розкриє в кожному самого себе. Вона, зрештою, не про рак, а про кохання, життя, порятунок себе і дозвіл оточуючим на спробу порятунку тебе. Чому кажу «дозвіл»: часто ми боїмося просити, особливо у сильних жінок немає такої звички просити про допомогу.

Я щаслива, що книга «Я, Ніна» була написана. Це був досить непростий період в житті. Зараз майже кожен ранок я прокидаюся і бачу реакцію людей, які прочитали книжку: в інстаграмі, у фейсбуці. Я зустрічаю їх на вулицях, де вони підходять і дякують за її створення. Для нас з Олею це дуже приємно.

Книжкові вподобання

Я читаю в основному літературу політичну, ідеологічну, про психотерапію.

Щодо порад: Моя подруга Оксана Шаварська випустила чудову книгу «8000 миль самотності» спільно з видавництвом «Люта справа». Женя Клопотенко, до речі, подарував мені свою книгу: я готувати ненавиджу, але просто почитаю, ознайомлюсь, зможу порадити комусь, хто може ці рецепти приготувати, наприклад мамі або чоловікові. Ну й Ірена Карпа з «Добрими новинами з Аральського моря» теж, думаю, стане класним доробком для тих, хто любить читати.

Микола і Мирон [діти Яніни – прим.ред.] доволі багато читають. В основному, літературу, пов’язану з супергероями, зокрема Марвелівськими; у них до цього сталий інтерес. Плюс зараз ми перейшли до біографій; є така серія «Видатні особистості»: Ілон Маск, Чарлі Чаплін, Стів Джобс. Ну і в видавництві #книголав подобається книжка «Політика для початківців»: Миколі 10 і він з задоволенням її перечитує.

8000 миль самотності
Оксана Шаварська

Зваблення їжею
Євген Клопотенко

Добрі новини з Аральского моря
Ірена Карпа

Серія книг “Видатні особистості”

Політика для початківців
Алекс Фріт, Луї Стовелл, Розі Гор

Волонтерські проєкти

На сторінці «Варто жити» у фейсбуці та на сторінці проєкту «Я, Ніна» в інстаграмі ви зможете дізнатися про акцію #таксідлядонора. Вона надає можливість в 13 містах безкоштовно поїхати здати кров на таксі і допомогти. В Україні зі здачею донорської крові зараз проблема: по-перше, донори не можуть дістатися до місця здачі, а по-друге — бояться хвороб і контакту. Це вже не так: наші партнери займаються безпосередньо питаннями донорської крові. Акція діє вже зараз; якщо не можете поїхати, допомогти також можна перерахувавши гроші.

Планується також читацький проєкт: книжковий марафон #читаювдома, покликаний допомогти зібрати книжки для дітлахів, які проходять лікування в Національному Інституті Раку. Разом з українськими письменниками і видавцями ми проводитимемо цей марафон, щоб нагадати українцям: читати — це насправді круто. Про проєкт ще буде розказано детальніше.

Найважливіше — бути щасливими

Намагайтеся бути щасливими. Ми всі тут живемо один раз і не знаємо, що буде завтра. Я не знаю, що зі мною буде за 15 хв, за годину, за тиждень. І мені б дуже хотілося, щоб ці 15 хвилин, якщо вони мені виділені, я точно знала, що я щаслива. У кожного з нас щастя — в різних речах, але якщо ви з собою по-чесному поговорите, тоді точно зрозумієте, в чому це щастя. Я дуже хочу, щоб ми були щасливими, тому що інакше — навіщо все це.

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

21 thoughts on “Конспект «Піжамних читань» Yakaboo з журналісткою Яніною Соколовою

    Залишити відповідь