Книжки, які «працюють»: рекомендації Івана Богдана

Іван Богдан, співзасновник книжкової платформи Yakaboo, підтримав акцію з промоції читання #Читай_досягай. Він рекомендує обов’язково познайомитися з роботами Стівена Кові, Віктора Франкла, Тоні Шея та інших авторів бізнес-бестселерів.

«Любов до книжок – це назавжди», - вважає топ-менеджер Yakabоo і попри те, що обмаль часу, обирає нон-фікшн, а серед художніх книжок виділяє «Атлант розправив плечі» Айн Ренд. У бібліотеці Івана Богдана переважають книжки, які дають відповіді на бізнес-виклики, надихають на трансформації та досягнення!

«Сім навичок високоефективних людей» Стівен Кові

Книжка «Сім навичок високоефективних людей» – класика літератури по саморозвитку. Настанови Кові справили на мене сильне враження та змусили змінити підходи до життя, постійно навчатися та розвиватися, по іншому планувати та комунікувати.

За Кові позитивні зміни починаються з бажання мінятися, а всі трансформації – тільки ваша відповідальність. До знайомства з цією книжкою я багато працював над собою, але робив все інтуїтивно, наосліп. Взявши на озброєння рекомендації експерта, переконався, що навчання, проактивна позиція, планування допомагають бути щасливим та успішним!

Книжка й досі актуальна – я більш системно підходжу до планування своїх цілей та графіку, здоров’я та навчання. «Життя – це служба доставки – отримуєте те, що замовляли», – наголошує Кові.

«Людина в пошуках справжнього сенсу життя» Віктор Франкл

«Людина в пошуках справжнього сенсу життя» – крута філософська робота психіатра та колишнього в’язня концтабору Віктора Франкла. Готує до переоцінки сенсу життя, світогляду та пошуку нових джерел натхнення.

Віктор Франкл під час війни свідомо залишився разом із батьками у Відні, хоча мав можливість мігрувати в Америку. Франкл з родиною потрапляє в концтабір, де має можливість декілька років аналізувати поведінку в’язнів.

Вже відомому психіатру вдалось не тільки вижити, а й визначити власну місію про яку він пише: «Я бачив сенс свого життя в тому, щоб допомагати іншим побачити сенс у своєму житті».

Після звільнення Франкл продовжив вивчати поведінку людей та заснував новий метод у психотерапії та Третю школу психотерапії – школу логотерапії.

В основі логотерапії, як і книжки Франкла, лежить пошук сенсу існування. Якщо людина його знайшла, то будуть подолані будь-які випробування. І навпаки, якщо у людини зникає віра – щезає людина. Віктор цитує Ніцше «Той, хто знає, навіщо жити, може витримати будь-яке як».

Франкл буквально врятував багатьох в’язнів від самогубства тим, що вселяв у них надію та віру в те, заради чого він має вижити в концтаборі (на нього чекає його дочка, дружина, чи не дописана книга, інше).

Монументальна фраза Франкла «життя – це зусилля в часі» буквально викарбувалась в моїй свідомості. Та запам’яталась аналогія викладача Києво-Могилянської бізнес-школи: бізнес – це зусилля в часі. Без зусиль у часі ти не досягнеш результату.

«Доставка щастя» Тоні Шей

Коли ми говоримо про #читай_досягай варто згадати книжку «Доставка щастя» Тоні Шея, колишнього CEO Zappos.

Впевнений: книжки приходять до нас, коли вони найпотрібніші. Супермотивашку від Тоні Шея я прочитав за ніч на одному диханні – «Доставка щастя» потрапила до рук, коли Yakaboo переживала зміни, а в історії Zappos я побачив багато спільного з історією розвитку нашої компанії та нашим баченням трансформацій.

Ми вірили, що зробимо класний сервіс і досягнемо успіху. Здається, Шей про нас писав, що підприємцем має рухати мрія збудувати велику компанію, а не заробити багато грошей. Гроші та успіх обов’язково прийдуть згодом.

Як і Тоні Шей, ми будуємо компанію на трьох стовпах сервісу: найбільший вибір, бездоганний сервіс і безкомпромісна зручність для наших клієнтів, які мають можливість отримати книжки вже через три години після замовлення.

Тоні розумів, що лояльні покупці залишаться з компанією на роки. Тому дуже раджу цю книгу, щоб зрозуміти, що таке крутий сервіс!

«ГРЗ: посібник для розсудливих батьків» Євгеній Комаровський

Батькам я рекомендую прочитати книжки педіатра Євгена Комаровського. Ми з дружиною їх вивчали, щоб переконатися, що робимо все правильно. Його поради дуже логічні та допомагають виховати здорову дитину і не панікувати, коли в неї підвищилася температура чи з’явився нежить.

А ще з народженням дитини ми з дружиною почали щовечора їй читати багато казок та дитячої літератури. Тому моя порада батька – починати знайомити дитину з книжками змалечку. Ми читали дочці, коли вона була немовлям і навіть не розмовляла. І зараз я розумію, наскільки це корисно для дитини та її розвитку.

«Міряй важливе. OKR. Проста ідея зростання вдесятеро» Джон Доер

Книжка «Міряй важливе. OKR. Проста ідея зростання вдесятеро» від венчурного інвестора Джона Доера – це детальна інструкція з використання системи OKR (Objectives and Key Results).

Передмову до книжки написав Леррі Пейдж, тому що так – Google активно використовує цю методику.

Мій особистий досвід також підтвердив ефективність використання OKR для досягнення найліпших результатів у бізнесі. В книзі ви знайдете багато порад та практичних кейсів, тому вона має бути в бібліотеці кожного менеджера та бізнесмена.

Система працює і в особистому житті: «Я завжди вірив у те, що спільна вечеря в родинному колі є ключем до створення щасливої сім’ї. Тож моїм ключовим результатом завжди було повертатися додому до вечері десь о 6-ій хоча би 20 днів у місяць, при цьому під час вечері ми би мали бути абсолютно включеними у цей процес, залишивши всі гаджети в сусідній кімнаті. І це досить важко. Мені вдавалося бути ефективним лише на 70%, тобто на десь 14-15 вечерь на місяць. Ось це і є прикладом OKR в реальному житті», – пише Джон Доер.

 

Книжки, які «працюють»: рекомендації Івана Богдана 0

Класні книжки, які є моїми особистими ТОПами. Рекомендую для особистого розвитку та розвитку бізнесу

Як зростають бренди

Байрон Шарп

Безжальний менеджмент та ефективність людських ресурсів
Ден Кеннеді

Принципи

Рей Даліо

Стратегія Блакитного океану

В.Чан Кім

Атлант розправив плечі

Айн Ренд

Клієнти на все життя

Карл Сьюел

Rework. Ця книжка змінить Ваш погляд на бізнес

Джейсон Фрайд

009b_collins-jim_vid-horoshogo-do-velychnogo_1000 (1)

Від хорошого до величного


Джим Коллінз

Зона прибутку. Стратегічна бізнес-модель як запорука завтрашніх прибутків 
Адріан Сливоцький

Історія Walmart. Зроблено в Америці

Сем Волтон

Ніколи не їжте наодинці
Кейт Феррацці