Книжки і алкоголь: що читати з келихом вина і не тільки

На Літературному Кураж Базарі восени ви зможете насолодитися не тільки п’янкими історіями, а й різноманітними напоями. Тому пропонуємо підготуватися — і відразу поєднати приємне з корисним, прочитавши книги, пов’язані з алкоголем (чи запивши алкоголем, пов’язаним з книжками). 

Для любителів переходити відразу до справи і структурувати інформацію, щоб не загубити, у цій книзі за допомогою інфографік пояснюється, як краще подавати вино, які бувають його види і де саме вирощують для них виноград. Сомельє і дизайнер Мадлен та експерт з цифрової стратегії і підприємець Джастін написали цю книгу на основі їхнього спільного блогу-довіднику з усього, що стосується якісного вина, — Wine Folly. У книжку увійшла найважливіша інформація, яку варто завжди мати під рукою, щоб вміти розрізняти вино з Франції та з півдня Італії. І наступного разу під час вечірки ви точно не будете казати, що келих розе — на смак такий само як піно грі.

Якщо ж ви хочете більш шалених описів винних пригод, тоді вам до Б’янки Боскер. Її напіврепортажний формат оповіді дозволить відчути себе в барі з подругою, яка після третього келиха видасть вам раптово, чим є насправді помаранчеве вино та чому 10 доларів — це надто дешево за ту пляшку охолодженого розе, яке ви вже майже допиваєте. А також навчить вас бути гіпстером серед поціновувачів алкогольних напоїв. 

Якщо ж ви хочете відчувати, що пройшли справжній курс сомельє і можете вважатися знавцем у цій справі, тоді запишіться на книжковий курс Ендрю Джеффорда, англійського журналіста, радіоведучого і, між іншим, поета. Завдяки йому ви вочевидь навчитеся описувати вино з відтінком ліричності, британської витонченості та прискіпливої уваги до деталей. 

Хочете похизуватися своїми знаннями про вино на зустрічі, яка ось-уже-завтра? Дженсіс Робінсон спішить на допомогу з магічним келихом бордо. За 24 години до дня святкування ви можете провести прямісінько як колись 24 години перед іспитом — з книгою в руках. От тільки ви не будете напряжно завчати усі 150+ назв французькою, а просто покроково дізнаватиметеся щось про світ вина. Дженсіс починає свою книжку з найпростішого — питання «А що ж таке взагалі вино?». І вже навіть цікаво дізнатися відповідь авторки на це питання…

Автор цього стильного подарункового видання пропонує аж 144 рецепти різних коктейлів — 12 варіацій 12 різних традиційних коктейльних основ. Кривава Мері з саке, мартіні, яке порушує всі закони сили тяжіння та олд-фешн, перетворений на «стару чорну магію». Про книгу, до речі, написали не тільки у Vogue та Esquire, а й навіть у Forbes.

Для тих, хто вчора вже надегустувався, а також для тих, хто випадково потрапив у цей матеріал і «взагалі-то не п’є», прийти в тонус допоможе стародавньокитайський текст «Чайний канон». Його автора, поета Лу Юя, в Китаї навіть вважають чайним божеством, бо він першим зміг систематизувати усі знання про цей напій.

Кажуть, до того ж, що пуер, наприклад, допомагає подолати багато залежностей, тож на противагу алко-вечорам влаштовуйте чайні церемонії. 

Фінський автор Арі Турунен доведе, що в європейській історії без алкоголю було не обійтися: в релігійних обрядах, мистецьких проектах, як символ гостинності, культурного спадку… Ставлення до нього і обсяги вжитку з часами змінювалися, алкоголю надавалася щоразу нова і ще більш неочікувана роль — глибокими знаннями з цієї книги можна вразити як під час чергової вечірки, так і в разі раптової філософської дискусії. Тож чому б не провести собі коротенький лікбез?

Окрім того, що це легендарний Буковскі, так ще й книжечка оформлена винними пляшками — і з кожною сторінкою показано, що ти «випиваєш» ще більше поезії — ну що, ще один невеличкий віршик на 0,5 і додому спати?

Текст у книзі двомовний, поряд з англійським оригіналом якісний український переклад. А дизайн цієї книжки узагалі виграв Red Dot. 

Плакати від нерозділеного кохання або навпаки святкувати приємний вечір завжди ліпше з келихом червоного напівсухого і Бріджит Джонс, яка вас як ніхто зрозуміє. А після випитого келиха і кількох сторінок — до сліз розсмішить. Тому у вас завжди є компанія на вечір в уособленні дівчини, яка таки отримала довгоочікуване щастя, хоча й спочатку здавалося, що йде вона до нього не зовсім правильним шляхом…

Під бургундське вино чудово підійдуть розповіді з французьким шиком і далеко не безпечними  пригодами від Ірени Карпи. Під кінець вечора розумієш, що це була прекрасна втеча в фантазійно-романтичний світ, — але від себе все ж не втечеш. 

14 thoughts on “Книжки і алкоголь: що читати з келихом вина і не тільки

    Залишити відповідь