Книжкові підсумки 2023 року!

Минув 2023 книгорік! Буремний, захопливий, з емоційними гойдалками та яскравими враженнями. Ми зібрали добірку видань 2023 року, які найчастіше обирали книголюби на Yakaboo.ua, щоб можна було ще раз згадати улюблене і, можливо, надолужити те, що випадково промайнуло повз. Вибирайте найкращі книжки – і радуйте себе та близьких справді топовими книгодарунками. Бо ж цей книжковий рік дійсно видався надцікавим.

Топ-5: художня література

Нові Темні Віки. Книга 1. Колонія
Макс Кідрук

XXII століття, новий патоген, загроза людству, колонії на Марсі – новий лонгрід від українського письменника Макса Кідрука. Прогрес сягнув небувалих висот – та чи змінило це людей? Чи допомогло це істоті розумній стати кращою версією себе? Ставимо філософські питання та шукаємо відповіді у першій книжці із запланованого циклу.  

Чорнильно-чорне серце
Роберт Ґалбрейт 

Як не намагалася авторка «Гаррі Поттера» приховати своє ім’я під вигаданим псевдонімом – Роберта Ґалбрейта, це їй не вдалося. Талант Джоан Роулінг яскраво проявився в іншому жанрі – детективі. Не вдасться сховатися і головному антагоністу роману – Аномії. Адже за справу взялися ваші добрі знайомі – приватні детективи Корморан Страйк та Робін Еллакотт. Чи зможуть вони деанонімізувати вбивцю з онлайну? Чи розплутають клубок сімейних та ділових конфліктів? Читаємо та розбираємося!  

За Перекопом є земля
Анастасія Левкова

Дуже багатогранний художній роман: тут і дослідження становлення «кримського менталітету», і болюча емоційна травма від анексії півострова у 2014 році, і просто добротна художня історія про життя головних героїнь-кримчанок – татарки та українки. В основі твору – власні переживання та численні інтерв’ю із жителями півострова. Всі, хто прочитав цю книгу – в захваті. Приєднуйтесь!  

Драбина
Євгенія Кузнєцова  

Книжка-сенсація! «Драбина» української авторки Євгенії Кузнєцової стала лауреатом літературної премії «Книга року BBC — 2023»! Це яскравий художній часопис, що охоплює період початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Айтішник Толік купив омріяний будиночок в Іспанії задовго до початку війни. А з лютого 2022 року цей райський оазис прихистив родину героя, далеких родичів, друзів, домашніх тварин і навіть котячих свекруху й невістку… Смішно, трагічно, щемливо, щиро – так пише письменниця про те, що ми всі пережили. Книга-переможець – більше додати нічого!  

Гіпотеза кохання
Елі Хейзлвуд  

Чудовий легкий роман ідеальний супутник до філіжаночки гарячого чаю чи кави під час новорічних свят… Гадаєте, розумні серйозні дівчата-науковці не вірять у справжнє кохання? А якщо своє слово скаже молодий та гарячий професор? Руйнуємо стереотипи у бестселері «Гіпотеза кохання».  

Топ-5: дитяча література  

Тореадори з Васюківки. Велике ілюстроване видання
Всеволод Нестайко  

Легендарні пригоди «Тореадорів» вийшли у новому виданні – тут і нові епізоди, і надзвичайні ілюстрації Ростислава Попського! Калейдоскоп веселих халеп, віддана дружба та найщиріші емоції, які бувають лише у дитинстві. Досі не знайшли подарунок своєму маленькому книголюбу? Ось вам і рішення!   

АгенціяЛоквуд і Ко”. Порожня могила
Джонатан Страуд

Довгоочікувана п’ята і остання книга із серії «Агенція “Локвуд і К°”» нарешті поставить крапки над усіма загадками з попередніх частин. Віддані своїй справі детективи борються з ворогами як з людського, так і з потойбічного світів. Неочікувані сюжетні колізії, небезпека на кожному кроці, гумор, сюрпризи – фірмовий стиль британського письменника Джонатана Страуда. Не пропустіть!  

Пес Патрон і Шкарпетковий монстр
Юліта Ран

Пса Патрона представляти не треба! На сторінках цього коміксу чотирилапий національний герой рятує планету не від мін, а від справжнього Шкарпеткового монстра! Такого жахіття ви ще не бачили! Та не хвилюйтесь, вусатий захисник і не з таким стикався. Тим паче, що йому допомагатимуть вірні друзі – Святе Каченя й робот Григорій. Зацікавились? Ще б пак! Ваші малі читачі точно зацінять!   

Анна Ярославна. Київська князівна — королева Франції
Іван Малкович

Як захопливо розказати дітям про історію? Як зацікавити їх у культурній спадщині? А ви почитайте їм цей шедевр від Івана Малковича. Та помилуйтеся разом атмосферними ілюстраціями Катерини Косьяненко та Катерина Штанко. Літопис життя дочки Ярослава Мудрого, яка стала королевою Франції – нові факти та несподівані історії. Ця книга стане одкровенням для усієї родини!  

Мавка. Лісова пісня
Леся Українка  

Один із найбільш знакових творів української літератури. Глибокий, багатошаровий текст резонує як з дитячою, так і дорослою аудиторіями. Любов до природи, кохання та зрада, добро і зло – вічні теми, що не втрачають своєї актуальності. Родзинкою видання є прекрасні ілюстрації з однойменного анімаційного фільму.

Топ-5: книжки про бізнес і саморозвиток  

Застеляйте ліжко. Дрібниці, які можуть змінити ваше життя… і, можливо, світ
Вільям Макрейвен  

Військова дисципліна – слова, що зараз мають особливе значення для українців. Та насправді – ця книжка про корисні звички, які легко інтегруються в життя як мирного, так і воєнного часу. Автор цього нонфікшну адмірал Вільям Г. Макрейвен, командувач Військово-морських сил США у відставці, ділиться, як вибудував для себе щоденні правила. І як вони змінили його життя.  

Особисті кордони. Керівництво зі спокійного життя
Недра Ґловер Тавваб 

А ваші особисті кордони порушують? Певно, що так, як і багатьох із нас. Тоді покладіть собі цю книжку на поличку – нехай там лежить та повчає вас час від часу. Як відповідати на нетактовні питання, від яких ви впадаєте у ступор. Як жити у своє задоволення, а не інших. Як правильно конфліктувати, а не піддаватися на маніпуляції, побоюючись конфронтації. Ця книжка – бестселер за версією New York Times. І недаремно!  

Мистецтво мислити системно. Розв’язання проблем від особистого до глобального масштабу
Донелла Медоуз 

Авторка цього нонфікшну Донелла Медовз закликає розірвати кайдани обмеженого мислення. На її думку, системний підхід – це ключ до вирішення як особистих, так і глобальних проблем. Письменниця пропонує схему, яку легко адаптувати під будь-яку царину: політика, спорт, наука тощо. І ви будь-де – будете в авангарді тенденцій! Читаємо та вдосконалюємося! 

Закони переможців. Як здійснити cвої мрії
Бодо Шефер

Станьте творцем свого життя! Не бійтеся помилок! Перемагайте! Бодо Шефер пропонує визначити свою суперсилу – адже сильні сторони є в кожного! І розвивати її. Автор наводить приклади з власного життя. Згадує грандіозні «епік фейли», та описує, як трансформував їх у справжні тріумфи. Життя закоротке, щоб залишати свої мрії нездійсненними.

7 звичок надзвичайно ефективних людей
Стівен Кові 

Активна позиція у житті, готовність брати відповідальність за свої рішення, вміння сортувати задачі у пріоритетному порядку та бути ефективним переговорником – складно без навичок сучасній людині, еге ж? Як їх набути – читайте цей бестселер, який перевидають вже 30 років. Останнє видання – вже з доповненнями від сина автора Шона Кові.  

Топ-5: нонфікшн 

Короткий курс історії України
Олександр Палій  

Коротко, влучно, майже тезово. Чи можливо так розказати історію України? Виявляється, можна. І треба, адже саме уроки історії – є найбільш ілюстративними для розуміння сьогодення. «Короткий курс історії України» – це такий собі підручник, що охоплює часи від Льодовикового періоду і до сьогодення. Примітно, ця книжка рекомендована студентам та вступникам до ВНЗ як навчальний посібник.  

Бунт проти імперії: українські шістдесятники
Родомир Мокрик

Подорож у минуле. «Хрущовська відлига». Час, коли, здавалося, дихати стало вільніше. Тоді ж з’явилися «шістдесятники» – спільнота, що стала втіленням культурної опозиції радянському режиму. Ця книжка відкриває завісу у світ саме українських шістдесятників. Пориньте у світ ініціативної молоді, високих цінностей, юнацького ідеалізму, загостреного відчуття справедливості… Актуально? Тоді читаймо!  

Воєнна розвідка України. У небі, на морі, на землі
Артем Шевченко

Унікальний часопис, що розповідає про зухвалі операції ГУР МО протягом 2022-2023 років. «Азовсталь», o. Зміїний, вже легендарна «харківська операція»… Оповідачі – безпосередні учасники подій. Передмова – від начальника ГУР МО України, генерал-лейтенанта Кирила Буданова. Як українська розвідка стала володаркою стихій – у небі, на морі та на землі – дізнавайтесь скоріше! 

Теорія неймовірності. Сімдесят історій про все на світі

Неймовірні історії зі світу науки – короткі, лаконічні та прості. Те, що треба, щоб заповнити незручну паузі у розмові чи показати свою ерудицію друзям! Про бактерії, динозаврів, зелену енергетику, просторові вимірі та навіть восьминогів на вечірках! Заінтриговані? Тоді купуйте цей чудовий нонфікшн!  

Теорії змов. Як (не) стати конспірологом
Максим Яковлєв

Вірите у глобальні змови? Вважаєте себе конспірологом? А хочете придумати власну теорію? Чи просто почитати, у що ще неймовірне вірять люди? Тоді вам сюди! Цей нонфікшн зібрав найпопулярніші теорії змов – рептилоїди, COVID-19 і Швеція, Данія й норки, євреї і масони – класика конспірології! Вас таким не здивувати? А давайте перевіримо!

Топ-5: книжки іноземними мовами 

Fourth Wing
Ребекка Яррос 

Військовий коледж для вершників драконів – місце не для слабаків! І двадцятирічна Вайолет, яка мріяла присвятити своє життя книгам, стає тамтешньою курсанткою за наказом своєї матері – славнозвісної захисниці королівства. Тендітна дівчина щомиті може стати жертвою або драконів, або конкурентів, або… Читайте захопливе фентезі мовою оригіналу!  

The Running Grave
Роберт Ґалбрейт

Сьома частина із циклу про приватних детективів Корморана Страйка та Робін Еллакотт авторства Джоан Роулінг під псевдонімом Роберта Ґалбрейта. Цього разу напарники рятують молодика на ім’я Вілл, що потрапив до небезпечної секти. І хоробра Робін стає членом цього культу – рішення, яке ставить під загрозу її власне життя. Роман англійською мовою майже щойно з друку. Встигніть замовити!  

 

Spare
Гаррі Маунтбеттен-Віндзор 

Якого ж галасу наробила ця книжка! Кому не цікаво зазирнути за лаштунки британської корони! «Spare» мовою оригіналу – це дуже щира сповідь принца Гаррі. У ній він розкладає по поличках своє життя: дитинство без турбот, трагічну смерть матері, службу в армії, зустріч із Меган та те, як вирішив відмовитися від королівських регалій. Відгуки на цю автобіографію кардинально відрізняються. Та байдужими цей твір не залишає нікого.   

Beyond the Wand. The Magic and Mayhem of Growing Up a Wizard
Том Фелтон  

Що там – по той бік чарівної палички? А за знімальними лаштунками Гаррі Поттера? А якщо цю історію розповідає Драко Малфой? Будете читати? Ось вам бестселер, автором якого є Том Фелтон. Так, той самий білявий хлопчик-злюка із Слизерину. Вже молодий чоловік, він згадує, як проходив прослухування, як відбувалися зйомки, як він працював із легендами кіно. Все легко та з фірмовим британським гумором.  

Empire of the Vampire
Джей Крістофф

Минуло 27 років з часу останнього світанку. З тих пір людство воює із вампірами. Вони будують власну імперію та знищують світ людей. Головний герой – срібний рицар Габріель де Леон. Він – чи не єдиний, хто протистоїть пітьмі. Історія з його вуст – захоплива і похмура. Але читаєш її – до останньої сторінки.