Книжкова краса: десяток мистецьких видань для весняного бінго

Зміст[ сховати ]

Якщо ви вважаєте, що книжка має бути не тільки цікавою, а й красивою, то ми йдемо до вас. У цій добірці чимало книжок про мистецтво та дизайн, але не тільки про них, адже красиво ілюстровані художні книжки теж мають право називатись мистецькими.

Історія мистецтва від найдавніших часів до сьогодення

Стівен Фартінг

Ґрунтовне та повне дослідження, яке й важить добряче. Книжка, укладена Стівеном Фартінгом, охоплює не тільки скульптуру і живопис, а й архітектуру, концептуальне мистецтво. Вона допоможе навчитись розрізняти мистецькі напрямки та відстежувати впливи, а структурована довідкова інформація, розміщена у часовій лінії та врізках, сприятиме кращому засвоєнню.

Більше ніякої плутанини: Моне чи Мане (жартуємо)! До речі, тут більше тисячі репродукцій, тож навіть розглядання усіх подарує вам кілька годин мистецького релаксу. 

Аркур. Натхнення

Ростислав Ріпка

Стиль аркур (фр. Harcourt) – смілива гра світла і тіні, яка додає фото драматизму та кіношику. Проект митця Ростислава Ріпки показує у несподіваних іпостасях відомих українок.

Кожен кадр – ніби з класичного чорно-білого кіно. Тут легко уявити Одрі Гепберн, Бріджит Бардо чи Марлен Дітріх, однак на сторінках наші сучасниці: акторки, ведучі, спортсменки та співачки – кожна у незвичному, але такому красивому образі.

В альбомі розміщені портрети 37 зіркових жінок, за творчістю яких спостерігають мільйони.

Гаррі Поттер. Ілюстроване видання (комплект із 4 книг)

Джоан Роулінг

 

Ілюстрації Джима Кея до поттеріани – окремий вид мистецтва, тож пропонуємо вам поринути в історію хлопчика, який вижив, у форматі велике ілюстроване видання, що дозволить зазирнути у найпотаємніші закутки Гоґвортсу. Українською вийшли перші чотири частини «Гаррі Поттер і філософський камінь», «Гаррі Поттер і таємна кімната», «Гаррі Поттер і в‘язень Азкабану», «Гаррі Поттер і Келих Вогню». Вибирайте собі частину до смаку (якщо вже добре знайомі з поттеріаною), або й одразу всі і насолоджуйтесь читанням красивого видання. 

Цікаво, що британський ілюстратор вивчав малюнок у Вестмінстерському університеті та довгий час працював хранителем ілюстрацій у Королівському ботанічному саду. Так ось звідки така увага до деталей!

Gaudi. The Complete Works. 40th Anniversary Edition

Райнер Цербст

Неймовірний Ґауді та його надзвичайні творіння у цьому розкішному виданні Taschen постануть у своїй різнобарвній красі.

Чуємо про Ґауді – уявляємо Барселону. Гауді – постать,  у якому уживалося багато протиріч. У молодості митець приєднався до каталонського націоналістичного руху та критикував церкву, а під кінець свого життя став фанатичним католиком та присвятив себе зведенню знаменитої La Sagrada Familia, будівництво якої досі триває.

У юності його життя було гламурним, а сам він походив на денді. На сьому десятку він вдягався в такий ветхий одяг, що його сприймали за жебрака.

Гауді проєктував не тільки будівлі, але й дивовижні меблі, химерні решітки огорож, воріт і перил. Своє дивовижне вміння мислити і відчувати в трьох вимірах пояснював спадковістю: батько й дід — ковалі, один дід матері — бондар, інший моряк.

Блексед (комплект із 2 книг)

Хуан Діас Каналес, Хуанхе Гуарнідо

Красивезний нуарний комікс, виконаний в естетиці 50х років ХХ століття, який розповідає про чорного кота-детектива Блекседа, якому, здається, немає місця у цьому світі, бо він усюди трохи не свій. У кожному томику по дві справи. Тут є і старі секрети, які врешті виходять на яв, і видовищні бійки, де головний герой демонструє неабияку майстерність.

Мафія, яка всім заправляє, та маленькі люди, яким хотілось би просто жити у безпеці, але не виходить. Є там і політичні злочини, і злочини проти людства, які неможливо пробачити, тільки покарати, як належне.  

Життя з візерунком. Колір, текстура та принти у вашій домівці

Ребекка Етвуд

Патерни, текстури – вони створюють настрій, додаючи навіть безликій будівлі індивідуальності, затишку, характеру.

Дизайнерка Ребекка Етвуд, яка закохана у ручний розпис, розповідає, як зробити будинок гармонійним за допомогою візерунків: чи то домашнього текстилю, чи, може шпалер… Килими, ковдри – до візерунків на них ми звикли, а як щодо чогось незвичного? Додати трохи барв книжковим полицям чи куточку для читання, адже візерунки мають неймовірну силу. Перевіримо? А ще це видання красиве, мов витвір мистецтва.

 

Це Маґрітт

Патрішія Аллмер

 

Концептуальний бельгієць Рене Маґрітт – що ви знаєте про нього? Його роботи відомі, проникливі, незабутні. Звичні предмети у незвичних поєднаннях – ось що робить цього сюрреаліста таким яскравим представником мистецтва. Здається, що він закодовує у своїх творах цілі послання. Чи ні? Ніхто ще не розгадав їх до кінця, але кожен відкриває якийсь свій шмат відповіді. У цьому мистецькому виданні чимало ілюстрацій: репродукції та фото художника, які дозволяють заглянути за лаштунки життя бельгійця.

 

У голові Шерлока Голмса. Том 1 «Справа скандального квитка»

 Сіріл Льєрон, Бенуа Даан

 

Не очікували побачити тут Шерлока Голмса? Та це видання таке красиве і деталізоване, що інакше як мистецьким його не назвеш. І демонструє воно мистецтво дедукції, адже нарешті є можливість зазирнути до голови Шерлока Голмса та побачити, як там все організоване (суперкомп’ютер ХІХ століття, не менше).

«Справа скандального квитка» не є одним із сюжетів Артура Конан Дойла, тому її ще цікавіше розплутувати. Тож поринаємо у розслідування, де все почалось з шоу фокусів, а потім почали зникати люди…

Малювання на сніданок

Денні Грегорі

 

Прагнете додати у життя більше мистецтва? Почніть зі сніданку, з малювання на сніданок. Десять хвилин творчості щодня дають такий потужний заряд енергії, що ранки стануть добрими, а дні ще кращими. Денні Грегорі – прекрасний викладач, який навіть зі сторінок книжки надихає та мотивує. Його вправи для відпрацювання техніки та професійні поради будуть цікавими і для тих, хто тільки починає малювати, й для тих, хто не уявляє без малюнку свого життя.

Видання допоможе упродовж дня знайти час, щоб потішити свого внутрішнього художника. А ще це дуже красива книжка. 

 

Чи вмієш ти дивитися на вишню? Історії з Японії

Таня Поставна

Час цвітіння сакури – ідеальний для читання цієї книжки. Тож не баріться. Але вона не тільки про вишні та цвіт. Вона про естетику та філософію Японії, уміння жити зі світом у гармонії, про цінності та важливе. Звісно, про споглядання сакур тут теж є, бо скільки в дереві, яке щохвилі змінюється, магії природи. І про плинність життя та особисте спілкування, яке ніколи не замінять гаджети, хай би якими просунутими вони не були. Мить не триває вічно, вона минає швидше, ніж приходить усвідомлення. А ще тут про те, що власний новий досвід в рази цінніший за навіть яскравіший, але не свій. 

Авторка: Юлія Дутка