Лекторій на дивані: Книги від спікерів TED

Кожна конференція TED — масштабна подія, під час якої передаються й генеруються нові ідеї та знання. Часто тема однієї лекції є настільки насиченою, що спікерам доводиться писати цілі книги, щоб поділитися якомога більшою кількістю спостережень та вмістити бодай частку усього накопиченого впродовж проведення досліджень досвіду. Пропонуємо вам домашній лекторій — дивіться навчальні відео та закріплюйте пройдене популярною книгою.

Кіо Старк — експерт з питань взаємодії з незнайомцями. Вона досліджувала цю тему під час роботи у сферах журналістики, реклами, опитування суспільної думки та розробки ігор. Одним з акцентів її роботи було сприйняття інших під час комунікації в мережі, коли технології заважають нам усвідомити наявність живої людини по інший бік екрану. Вона також намагається донести ідею взаєморозуміння та толерантності, пояснюючи, що наші негативні емоції до незнайомців часто бувають необґрунтованими та спричинені банальним страхом невідомого. 

Ґілберт дає читачам цієї книги поради, як вести насичене та креативне життя, допомагаючи долати сумніви, уникати перфекціонізму та задавати іншим тренди. Авторка знає, про що говорить, адже сама є успішною особистістю — журналісткою з портфоліо різноманітних дописів у GQ, Esquire, The New York Times Magazine, Allure; письменницею, чиї мемуари «Їсти, молитися, кохати» стали світовим бестселером.

Книга вийшла доволі простою, кумедною та сповненою практичних порад. 

Ісабель Альєнде — непереборний романтик, однак у цій книзі вона доводить: кохання ніколи не буває без поступок і болісних втрат. Її книги завжди відтворюють правдиву реальність, показуючи характер героїв в умовах складних часів, які згодом увійдуть в історію, але наразі — їх треба просто пережити, як би важко не було. В «Японському коханці» авторка розкриває тему, про яку так мало говорять — кохання, яке приходить вже у досить зрілому віці, а не в палкій жагучій молодості; кохання, яке стає більшим за просте бажання мати поряд когось, хто до тебе прагне. У книзі, як і під час лекції TED, Ісабель говорить про речі, які у пристосованому до сучасного покоління світі рідко виходять на загальне обговорення, але над якими доведеться рано чи пізно замислитися кожному з нас. 

Барак Обама назвав свого часу Чимаманду «однією з найкращих сучасних письменниць у світі». Вона справді говорить про доволі важкі питання, які лиш порівняно нещодавно гостро постали у суспільстві й отримали свій «голос»: фемінізм, класова нерівність, політична несправедливість та жорстокість. «Люба Іджевале» — це публічний лист у відповідь на прохання шкільної подруги, новоспеченої мами дати їй пораду, як виростити доньку сильною і незалежною. 

Адічі виступає за суспільну рівність та об’єктивне висвітлення реальності, адже світ, насправді, — такий непростий, тож не варто його спрощувати до однієї, невідомо ким проголошеної єдиновірною точки зору.

У сфері наукового інтересу Брене Браун — такі відчуття, як мужність, уразливість, сором та емпатія. Досліджуючи біологічну та соціальну основу їх появи, вона надає правильну й ефективну мотивацію для читачів. Брене в черговий раз нагадує просту істину — кожен має значення, тож не варто боятися своїх слабких сторін. 

У книзі філософ Ален де Боттон стверджує: ми занадто багато очікуємо від подорожей, через що потім гірко розчаровуємося та залишаємося виснаженими та майже не відпочившими. Однак що як не самі прогулянки новими вуличками та сніданки у готелях становлять подорожі, а щось глибше, невловиміше? Як, наприклад, саме передчуття ще не отриманих вражень?

Під час лекції на TED Ален вирішив розповісти про задоволеність та самоусвідомленість в цілому, бо успіх — це теж не лише сама винагорода чи визнання, які ми одержуємо, а те, що ми переживаємо, коли йдемо до своєї мети.

Як вважає один із засновників технологічного видання Wired Кевін Келлі, наступні 30 років суспільство очікує 12 нових тенденцій, які кардинально перевернуть наше світосприйняття. Стрімка цифровізація і перетворення будь-чого з нашого повсякденного життя в машину зі штучним інтелектом — один з цих трендів, які вже стають реальністю. Під час лекції автор розповідає про те, як ці нововведення впливатимуть на економічну складову суспільного життя. 

Кевіна можна назвати справжнім футурологом, який робить чіткі й аргументовані технологічні прогнози на найближче майбутнє. Його ідеї цікаво читати — адже ці передбачення втілюються в життя буквально на наших очах.

13 thoughts on “Лекторій на дивані: Книги від спікерів TED

    Залишити відповідь