Зігрітись в жовтні: 10 книжок до #YakabooBingoAutumn2018, від яких тепло

Починаєте мерзнути тільки-но листя на деревах жовтіє? Витягаєте шкарпетки з оленями задовго до Різдва? Випиваєте за день кілька літрів гарячого чаю і каструльку глінтвейну, бо холодно-холодно? Спеціально для вас (й решти сміливців, які вірять, що 100 книг за рік прочитати реально) в осінньому бінґо зачаїлись теплі книжки, які зігрівають організм не гірше, ніж ковдрочка на плечах і котисько на колінах.

Якщо найточніше значення хюге – затишок, то люке – це щастя. Данський дослідник та письменник у мандрах шукає щастя і знаходить його будь-де, адже знає, як відшукати правильний рецепт, для кожного свій. “Люке” вміє розганяти хмари та визволяє з їхнього полону усміхнене сонечко – чи то через рівновагу у повсякденному житті, чи за допомогою дружніх зустрічей чи спільних справ. Це – тепла книжка, яка зігріває зсередини променями радості та втіхи.

Тепла літня книжка, яка пахне яблуками просвітлення і цілою симфонією квіткових ароматів. У затишному садку родини Вейверлі росте стара яблуня, плоди якої дозволяють побачити найвагомішу подію свого життя, тому вона так вабить всіх довкола. От тільки – чи варто це знати. Клер готує найкращі смаколики в місті. Вона навчилась жити сама, коли додому повертається її молодша сестра-втікачка, яка шукає захисту для себе і своєї донечки.

Гарячий чай, теплий твід, ситний англійський сніданок – від самої думки про це замерзлі руки тепліють. Поговоримо про погоду, найкращий рецепт пудингу чи ідеальну стрижку для газону? Тільки не зазіхайте на святе – Королеву! Англійці від Кейт Фокс – дотепний портрет нації, місцями трохи гіпертрофований, місцями манірний, присмачений англійським гумором і снобізмом. Жоден курс мови та культури не подарує вам такої цікавої мандрівки англійською душею.

Пронизлива збірка трьох українських авторок, які розкажуть історії з життя, у яких можна впізнати себе, своїх друзів чи знайомих. Випробування, радощі, розлуки, сльози – все це можна пережити «Поруч з тобою». Не буває простої долі та однозначних рішень, але, щоб не ставалось, від цієї книжки віє теплом віри в те, що все складеться якнайкраще для кожного героя. Інколи варто втратити не вельми доброго друга, щоб досягти рівноваги між собою та світом.  

Почуття, про яке мріють, якого прагнуть, якого не можуть купити чи вибороти. Кохання — аж 101 історія, кожна зі своєю тональністю. Кохання несподіване і небажане, як у монаха, який раптово поглянув на світ іншими очима… Таке жалюче, як блискавка, що почалось з розбитої пари. Перше кохання у 30, коли за спиною вже є нещасливий шлюб. Пошуки принца серед жаб – таке буває тільки у казках, чи може…? І це тільки 5% сюжетів, які є у цій книжці.

Елена Феранте – особливе ім’я в італійській літературі, адже ця темпераментна письменниця надовго захопила не тільки європейський книжковий ринок, а й американський. Такі різні дівчата по-різному долають життєві перешкоди. Історія про дружбу Елени та Ліли – зворушлива і тепла, хоча дівчатам дуже непросто здійснити дитячу мрію – вибитись у люди та розбагатіти у світлі 50-х, коли Італія все ще залишалась дуже патріархальною та нестабільною.

«Лист» не вписується у канон традиційного теплого жіночого чтива, цей роман сповнює теплом поволі.  Долі двох жінок, між якими десятиліття, химерно поєднуються в один візерунок, а все через лист з костюма, який принесли до благодійної крамниці вживаного одягу. Тіна – дружина п’янички-агресора, відкриває пожовклий конверт і читає історію чоловіка, який добряче попсував собі життя і врешті хотів виправити хоч щось. Відповідь надходить до нього через десятки років.

Теплий відпочинок біля моря перенесе у літо з підлітковою повістю Олі Русіної. Знайомство двох Анн – місцевої дівчинки і тої, яка вперше побачила море, перетворюється у неймовірну пригоду і міцну дружбу. Юнки поринають у справжній детектив з братом місцевої Анни Маркіяном, досліджуючи дії дивного чоловіка, який спостерігає за чайками, а ще копирсаються у родинних таємницях і планують заночувати на старому маякові.

Підліткова збірка оповідань про неідеальні перші побачення. Хоча, як перше побачення взагалі може бути ідеальним, якщо не знаєш, що робити і куди себе подіти. Десять авторок та десять історій фейлів, які зігріють розумінням того, що помилки – це нормально і після геть невдалого першого побачення друге (чи десяте) може стати втіленням мрії, а конфлікт з подругою, яка намагалась вкрасти “твого хлопця” основою міцної дружби. Ідеальна книжка для довгих осінніх вечорів, коли хочеться насолодитись теплом першої закоханості.

Привітне і доброзичливе сімейство Вієчки та її батьків – тата Жаринки і мами Талії допомагає змінити ставлення до життя злих та егоїстичних гномів. Як думаєте, як їм це вдалось? Секрет успіху водночас і простий, і дуже складний у виконанні. Тепла книжка для дітей від 3 років про те, як добро перероджує тих, хто вмів тільки бурчати від незадоволення. «Вієчка» не тільки потішить гарними ілюстраціями, а й вкладе спати вередливе маля чи безсонного дорослого.

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

13 thoughts on “Зігрітись в жовтні: 10 книжок до #YakabooBingoAutumn2018, від яких тепло

    Залишити відповідь