«Розумне» читання на літо: книжкові поради від спікерів TED

TED — міжнародна конференція з обміну думками та ідеями, яка з 1984 року допомагає експертам виступати на різноманітні теми, що охоплюють майже всі галузі: від технологій до бізнесу і аж до глобальних проблем людства.

Спікери TED — це завжди обізнані у своїй справі фахівці, які багато читають, щоб продовжувати розвиватися. Автори найяскравіших виступів вирішили поділитися списком книжок, які вони рекомендують прочитати цього літа. Ми вже обрали для себе найбажаніші позиції, на них і пропонуємо звернути увагу.


12_03_06

Ліза Фельдман Барретт «Як народжуються емоції»


Книга провокує та заохочує замислитися над нашим розумінням емоцій та почуттів. Кожному здається, що він прекрасно розуміє інших, може зчитувати їхній настрій та керувати їхньою свідомістю. Та емоції — набагато більш складний феномен, у формуванні якого задіяні тисячі нейронів. Разом із тим, часто мозок просто «вгадує» інформацію про певні відчуття, а вже потім аналізує їх, і справжні емоції з’являються не так уже й спонтанно, як ми вважали…

Виступ на TED за книгою: You aren’t at the mercy of your emotions — your brain creates them


12_05_06

Річард Тейлер, Кас Састейн «Поштовх»


Автори пояснюють, чому через брак інформації ми досить часто приймаємо неправильні рішення, але в останню чергу звинувачуємо в цьому самих себе. А ще розказують, чому деякі люди схожі на містера Спока, а деякі — на Гомера Сімпсона.


12_06_06

Дженіфер Еґан «Візит загону головорізів»


Книга Еґан — гостра сатира, в якій абсолютно кожен герой має купу недоліків. Тут представлено 13 історій про людей з різних країн та часів, яких об’єднує рок-музика та драматизм наближення кінця цілих епох.


12_07_06

Ґабріель Ґарсія Маркес «Кохання під час холери»


Магічний реалізм у його класичному прояві надихне на роздуми про ідентичність, сімейні цінності та роль колективного несвідомого. Заплутанні родинні зв’язки та надто детальні описи життєвих подій введуть читача у легкий приємний транс від прочитання.


12_08_06

Джордж Сондерс «Линкольн в бардо»


Бардо — загадковий стан між життям і смертю, який населяють привиди. Саме вони і є оповідачами цієї іронічно-трагічної історії про сім’ю Лінкольнів. Цей експериментальний роман, задля написання якого автор в усіх подробицях дослідив історію життя одного з президентів США, одержав Букерівську премію 2017 року.


12_09_06

Джебран Каліл Джебран «Пророк»


Збірка притч від лівансько-американського поета і письменника, яку сам автор чотири роки не хотів віддавати в друк, не переконавшись, що кожне слово в ній є найкращим з тих, які він може запропонувати. Джебран підіймає в творі такі філософські теми як сутність краси, дружби, кохання, житла тощо та вчить, як повертатися додому ввечері з радістю.


12_10_06

Стівен Гокінґ «Великий замисел»


Гокінґ легко і доступно описує найбільші загадки Всесвіту. В загальну канву історії вплетені погляди різноманітних філософів та наукових мислителів, через що її можна вважати однією з об’єктивних повноцінних та чітко структурованих робіт з даної теми.


12_11_06

Джон Раскін «Камни Венеции»


Для тих, хто хоче здійснити віртуальну (а потім, можливо, і реальну) подорож до надзвичайної Венеції. Джон Раскін яскраво описує венеціанське мистецтво, проводячи читачу екскурсію найживописнішими вуличками міста та паралельно знайомлячи з видатними постатями, що стоять за створенням шедеврів.


12_12_06

Ієн Бенкс «The Player of Games»


Влітку вам може знадобитися така література, від якої втрачаєш голову. Книги Ієна Бенкса — якраз той випадок. Автор вигадує те, що важко уявити і ще важче усвідомити. Готові до мозкових штурмів та головоломок, де між віртуальністю і дійсністю межа настільки тонка, що її майже не видно?


12_13_06

Ніл Ґейман «Американські боги»


Темна і зловісна, однак разом з тим і надзвичайно кумедна історія від одного з найкращих письменників-фантастів сучасності. Образи апокаліптичної війни між богами настільки яскраві, що ще надовго залишаться в пам’яті читача.

Читати: Легендарні «Американські боги» тепер українською. Уривок із видання


12_14_06

Урсула ле Гуїн «Левая рука тьмы»


Інтелектуальне фентезі ле Гуїн у найдрібніших деталях метафорично змальовує людську сутність. Її фантастичні світи важко назвати сюжетом для «легкого» читання, адже автор змусила критиків ретельніше придивлятися до свого жанру, де також можна знайти і філософський сенс, і цінні уроки життя.


12_15_06

Мері Шеллі «The Frankenstein»


Цьогоріч минає 200 років з написання культового готичного роману Мері Шеллі, однак ми і досі мало знаємо про цю загадкову жінку та її джерела натхнення для написання настільки містичного роману. Книга є цікавою і для науковців, оскільки досліджує етичні питання наукових досліджень.


12_16_06

Анжела Дакворт «Крок за кроком»


Талант і природні здібності — не визначають успіх. Вони є лиш базисом, який не допоможе, якщо не навчитися його правильно використовувати і не бути наполегливим. Автор вчить, як правильно ставити цілі та продовжувати йти на шляху до їх втілення, так щоб усі перешкоди та суб’єктивне уявлення інших не завадили стати одним із кращих у своїй улюблені справі.

Виступ на TED за книгою: Grit: The Power of Passion and Perseverance

Читати: Завзяття vs талант: що важливіше для досягнення успіху


12_17_06

Петер Воллебен «Таємниче життя дерев»


Лісничий Петер знає про дерева майже все: як вони відчувають цей світ, взаємодіють одне з одним, сприяють поліпшенню життєдіяльності навколишнього середовища. Книга містить речі, які не почуєш від звичайного біолога. Це науково обґрунтована, але дуже душевна розповідь, що розвіює будь-які міфи про те, як функціонують рослини і чому доглядати за ними — одне з найважливіших завдань.


12_18_06

Дейв Логан, Джон Кінг, Гелі Фішер-Райт «Лидер и племя»


Справжній лідер повинен вміти згуртовувати команду задля вирішення надскладних питань у дусі співпраці. Книга відкриває очі на те, що люди і досі схильні збиватися в групи («племена»), то чому б не використати цей фактор з користю для себе, спільної справи та всього суспільства. До того ж, цю ідею можуть застосувати керівники і лідери будь-якого типу: від викладачів до СЕО крупних корпорацій.


12_19_06

Нік Бостром «Искусственный интеллект»


Як контролювати інтелект, набагато розумніший за людський (та й чи настільки він розумний, як здається) — питання гідне не одного тому для роздумів. Книга Ніка Бострома розпочинає цю складну дискусію роздумами щодо того, чи не буде існування людей в майбутньому залежати від існування машин.


12_20_06

Р. Дж. Паласіо «Диво»


«Диво» — одна з найкращих історій про інклюзивність, емпатію, суспільне прийняття та підтримку. Доброта допомагає творити справжні дива, і ця тепла історія про хлопчика Огеста в черговий раз доводить цю істину. Бути не таким, як всі, не означає необхідність перебувати осторонь від них. Читати книгу варто всім тим, кому необхідно впевнитися в існуванні справжньої дружби.


12_21_06

Кларіса Пінкола Естес «Бегущая с волками. Женский архетип в мифах и сказаниях»


Жінки від природи — зовсім не такі, якими їх зображує сучасна європейська культура. Вони насправді войовничіші, сильніші та мудріші. І жінка ХХІ століття повинна прийняти свою інтуїтивну природу, щоб відновити психологічні і духовні сили.


12_22_06

Рутгер Брегман «Утопия для реалистов»


Книга змінює ставлення до минулого і майбутнього, сприйняття світових подій та глобальних проблем людства. Рутгер переконує, що наразі все не настільки погано, як здається, і про світ, в якому живемо ми, наші предки не могли і мріяти. Тому здорових амбіцій щодо зміни життя на краще ніхто не відміняв.

Виступ на TED за книгою: Poverty isn’t a lack of character; it’s a lack of cash


Читати: 5 книжок, з якими захочеться вчитися і розвиватися

Читати: Книжковий Арсенал 2018. Новинки нон-фікшн в Yakaboo

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

10 thoughts on “«Розумне» читання на літо: книжкові поради від спікерів TED

    Залишити відповідь