10 книг про виховання дітей, які радимо прочитати Меган і Гаррі (а також усім новоспеченим батькам)

Британська королівська сім’я нещодавно відзначила чергове поповнення — у принца Гаррі та Меган Маркл народився син. Ми вирішили підібрати книжки, які би точно могли знадобитися новоспеченим батькам, навіть якщо вони є членами королівської родини. 

Ця книга наново розкриває принципи виховання дітей. Чому як би ми цього не хотіли, але спроби зробити дітей чеснішими, лише змусять їх вправніше брехати? Чому не можна казати дитині, що вона особлива? Чому сварки батьків з дітьми є, все ж, виявом поваги? Ця книга руйнує міфи про виховання — від ранніх років і до підліткового віку, тому можна сміливо робити її настільним довідничком.

Нью-йоркська журналістка Памела Дракермен звикла до традиційного американського виховання. Однак переїхавши до Франції помітила зовсім іншу модель виховання: діти тут ледь не від народження є більш самостійними та вихованими. Тому вона вирішила провести так зване “батьківське дослідження”, результати якого втілила у цій вже культовій книзі. Новоспеченим батькам варто читати, щоб змінити своє бачення стратегії виховання назавжди.

Ця книжка містить доволі прості секрети виховання: як відволікти дитину від мультиків, зробити так, щоб вона захотіла з’їсти корисну їжу чи одягатися на вулицю, заспокоїти страхи або вмовити вередування. Кожна з таких “задач” має по три шляхи розв’язку за складністю їх виконання, тому батьки можуть влаштовувати собі справжні челенджі, коли намагатимуться знайти спільну мову з дітьми.

Сімейний та дитячий психолог Світлана Ройз розповідає, як на практиці втілити важливі базові речі: привчити дитину до горщика, слідкувати за гігієною чи правильно заспокоюватися. А також, які фрази краще не казати дітям та як правильно пояснювати. 

Дитина повинна відчувати, що її люблять і розуміють, тому емоційний зв’язок з батьками є дуже важливим. Зміна стосунків з батьками визначає вікові кризи, тому варто розуміти, як переформатовувати спілкування, щоб знайти з дитиною спільну мову. Про це і розповідається у книзі від психолога Петрановської.

Це дуже гумористична книга про реальні проблеми. Навіть якщо твоя мама — з королівської родини, в неї часом теж буває купа сумнівів щодо правильності виховання. Авторка Сара Тернер чесно говорить: легко не буде. Але натомість буде цікаво. І на сторінках цієї книжки ви на її прикладі переконаєтеся: можна народити —  і не з’їхати з глузду. А потім народити ще одну.

Праці Дольто допомогли змінити уявлення про світ дитини та сприяли поліпшенню ставлення до неї як до особистості. Авторка навчає батьків дослухатися до своїх дітей, рахуватися з їхньою думкою, проговорювати усі питання та просто намагтися зрозуміти.

Книга містить детальне пояснення на кожну найдрібнішу подію життя дитини: як навчити дитину самостійно вдягатися, тримати поставу, як розвивати зір, слух та сенсорику, як пояснити дитині поняття мови, як навчити малювати, які іграшки варто обирати — та багато чого іншого.

Є дуже енергійні діти, яким потрібно допомогти розібратися у власних емоціях та навчитися заспокоюватися, адаптуватися та долати зайвий стрес. Батьки за допомогою цієї книги можуть зрозуміти свою дитину: екстраверт вона чи інтроверт, які в неї біо-ритми, звідки виникає напруженість.

Маленькі принци та принцеси теж люблять вередувати, тому варто навчитися заспокоюватися. До народження дитини новоспечені батьки думають, що вони ніколи не будуть зриватися на дитину і кричати — але ці рожеві окуляри швидко спадають. Блогерка Анна Бикова надає прості поради з самоорганізації, які допоможуть відпустити усі проблеми.

11 thoughts on “10 книг про виховання дітей, які радимо прочитати Меган і Гаррі (а також усім новоспеченим батькам)

    Залишити відповідь