Книжки для батьків, які допоможуть зрозуміти власних дітей

Психологи всього світу повторюють сучасні діти розвиваються швидше, ставлять більше питань і швидше вчаться знаходити відповіді на них самостійно. Аби звичка питати батьків не минула дуже швидко, сучасним батькам варто враховувати особливості розвитку дитини та постійно вчитись разом із нею. 

У сьогоднішній добірці книги, які вам точно у цьому допоможуть.


Шпаргалка для батьків.
Науковий підхід для спокійних батьків – від народження до садка

Якщо ви батьки дошкільняти, то Емілі Остер зібрала в одній книжці свої лайфхаки по вихованню дітей, перевіряє та розвінчує міфи про грудне вигодовування (не панацея), тренування сну (не так вже й погано!), перші слова (діти, які починають рано розмовляти не обов’язково стають геніями) та багато інших. Вона також дає поради батькам про те, як повернутись на роботу, як думати про дисципліну трирічної дитини, як бути у стосунках і бути батьками водночас.

А ще, озброївшись даними, Остер виявляє, що загальноприйняті знання про батьківство та догляд за дітьми не завжди є правильними. 

 




Тримайтеся за своїх дітей. Чому батьки повинні бути важливішими за однолітків

Психотерапевт Гордон Ньюфелд і лікар Габор Мате опрацювали вічну тему — батьки і діти. І зійшлись на тому, що феномен відносин дітей-батьків як заміщення прив’язаності до батьків прив’язаністю до однолітків ще недостатньо вивчений, але вже зараз ця тенденція є однією з найбільш руйнівних і неправильно зрозумілих у сучасному суспільстві.

Як не втратити контакт із власними дітьми, над чим варто працювати, аби ваша думка залишалась для дітей важливою, та особливості психоемоційного розвитку сучасних дітей та підлітків.

Що робити коли?
(комплект із 2 книг)

Комплект із двох книг Людмили Петрановської — це настільні книги і для батьків, і для дітей. 

У першій книзі важливі поради, які варто прочитати разом із дітьми від 3-х років: як не розгубитись у незнайомій ситуації і що може статись. Ця книжка не зможе убезпечити дітей від усіх неприємностей, але в першу чергу вона навчить слідувати головному — не втрачати голову та бути готовими діяти! 

Завдяки книзі «Що робити, коли…» ваші діти дізнаються: 

  • як реагувати на незнайомців на вулиці 
  • чому не варто боятися темряви 
  • що варто завжди мати при собі 
  • які місця не підходять для ігор та прогулянок 
  • про телефони, які варто запам’ятати 
  • … та багато іншого! 

Друга книга — найкращий порадник для дитини! Вона допоможе малюкові не розгубитися, знайти правильний вихід із різноманітних складних ситуацій, які можуть статися в житті кожної людини. 

Психологічні настанови, алгоритми дій, багатий ілюстративний матеріал.

Чому? Енциклопедія дорослих запитань у коміксах

Неочікуваний, але такий цікавий підхід знайти відповіді на тисячу дитячих “чому?”

  • «Чому необхідно ходити до школи?» 
  • «Чому ми не можемо купувати все, що заманеться?» 
  • «Чому відбуваються війни?”

Кілька ровесників ваших дітей: Бонавентура, Емільєн і Жюлі – найкращі друзі, які живуть в енциклопедії дорослих запитань «ЧОМУ?». 

Разом, сторінка за сторінкою, вони проведуть свого читача та допоможуть йому розібратися у складних запитаннях стосовно:  

Екології;  
моралі;  
прав людини;  
стосунків з батьками;  
державного устрою тощо. 

Загалом у книзі розглядається 62 питання: правдивих, іноді кумедних, іноді дуже серйозних, але безперечно – необхідних. На кожне питання дається відповідь у вигляді трьох факторів пояснень: комікс, історична довідка та словник з поясненням нових слів. Цікаво, правда?




Як бути класним татом.
Історії та досвід відомих батьків

Ця книга — це не збірка корисних порад, наукових досліджень чи напрацювань психологів. Це — досвід батьківства успішних українців. У кожного із них індивідуальний спосіб спілкування і виховання, та всіх їх об’єднує захопленість становленням їхніх дітей. Це не якась абстрактна любов, а цілком реальні ситуації, котрі трапляються у кожній сім’ї!