Які книги пише та читає Джо Байден

Зазвичай президенти випускають спогади після закінчення кар’єри. У Джо Байдена все навпаки: він на порозі президенства і вже з виданими мемуарами. Політик писав про трагедію власного сина, українську Революцію Гідності, а також переказував розмови з Януковичем та Яценюком.

Джо Байден має всі шанси зайти до Білого дому повноправним господарем після подолання аж занадто довгого шляху до посади №1 в США. Кар’єра політика ірландського походження набрала обертів в 1972 році – Байден став сенатором. В часи Обами він обіймав посаду президента та спеціалізувався на «гарячих точках».

Обіцянка сину



В 2017 році вийшла книга спогадів Байдена – «Обіцяй мені, тато». 

В 2014 році на День подяки Джо дізнається, що в його сина  – 46-річного перспективного прокурора – виявили пухлину мозку.

Інший син Байдена – Хантер у квітні 2014 року увійшов до ради директорів однієї з найбільших в Україні газових компаній Burisma і працював у ній до травня 2019 року. Ця робота стала предметом розслідувань: чи Хантер використовував вплив батька для «сприяння» роботі Burisma.

Але повернімося до книги. Весь рік Байден розривався між українським Майданом,  проблемами в Центральній Африці та важкохворим сином,  дорогоцінний час якого спливав.

Цікаво, що саме віце-президент США зробив той останній дзвінок Віктору Януковичу, після якого український президент вирішив тікати в Росію.

Третя сюжетна лінія – рішення Байдена відмовитися від планів стати президентом США та поступитися місцем кандидата Хіларі Клінтон.

«Обіцяй мені, тато, що з тобою буде все добре»,-  просив політика мужньо пережити втрату важкохворий син.

Смерть сина  – не перша трагедія в житті державного  діяча. В 1972 році, коли Джо дебютував в політиці, вантажівка в’їхала в автомобіль дружини політика Нейлії. Жінка та її крихітна донька Наомі загинули на місці.

Сини Бо та Хантер отримали поранення, а Байден був змушений приймати присягу сенатора  біля ліжок хворих синів.

Публікація книги принесла Байдену 8 мільйонів доларів та дозволила позбутися звання одного з найбідніших політиків США.

Книжкова полиця Байдена: Марк Твен та ірландські класики

Джо Байден за походження ірландець і дуже любить літературу смарагдового острову. Серед своїх улюблених письменників політик називає Марка Твена,  Джеймса Джойса та Шеймуса Хіні та виділяє їх наступні твори.

Дублінці

 Збірка з 15 оповідань Джеймса Джойса вперше опублікована в 1914 році.  

Джойс пише про простих мешканців столиці Ірландії та показує непарадний Дублін, де зібрані всі виразки суспільства – бідність, корупція, відсутність перспектив, але водночас є місцем сили для ірландців.

Байден неодноразово казав, що штат Делавер, інтереси якого він представляв в Сенаті США,  має для нього таке ж значення як Дублін для Улліса.

dubliners

Шеймас Гіні. Вибрані твори

Шеймас Гіні  – відомий ірландський поет, який отримав Нобелівську премію в 1995 році. Гіні написав 13 томів віршів.

В його головній збірці «Північ» є вірш «Що б ти не говорив – нічого не говори», де поет фактично дає підказки як мирно співіснувати в пороховій бочці пошматованого протиріччями суспільства.

Погодьтеся, Байдену такі «коди» зараз дуже знадобляться.

opened-ground

Пригоди Тома Сойєра

Книгу з золотого фонду дитячої літератури Марк Твен насправді писав для дорослих.Письменник був впевнений, що діти її не зрозуміють. Але де там.Байден сприймає пригоди двох хлопчаків як втілення американської мрії – Том з друзями відстоюють свободу бути собою будь-де.

А ще 77-річний політик в публічних виступах часто жартує на тему старості: коли обговорюють його вік, відчуває себе Томом Сойєром, який слухав, що люди говорять на його похороні.

prigodi-toma-sojera

Авторка  Яна Казміренко