Читайте і будьте здорові: 10 бестселерів про здоров’я

Склали перелік книг, які допоможуть краще розуміти тіло та його потреби. Чому за настрій відповідають гормони, а жири сприяють втратi ваги? Купуйте книги, а не ліки.




Гормони

Британська журналістка і психологиня Елеонор Морган не була першою серед тих, хто намагався розвідати складний світ жіночого тіла, але стала однією із перших, кому вдалося написати про це цікаву книгу. 

Тут не лише про гормони з точки зору фізіології, а й про не менш дивовижний світ жіночих переживань у пошуках самих себе та свого місця в суспільстві, закони і стереотипи в якому впродовж не одного тисячоліття створювали чоловіки. 

Рекомендуємо цю книгу для жінки на шляху до самопізнання, а також  чоловіку як  дороговказ до розуміння своєї коханої, матері, сестри, дочки.

 

Кетодієта. Як жити довго і думати швидко

 

Про кетодієту від авторки, котра перейшла на неї дев’ять років тому. 

Кетодієта — високожировий низьковуглеводний раціон. Ви знали, що такий спосіб харчування дозволяє їсти сало, український суперфуд, і оздоровлюватися?

Олена Ісламкіна — наукова журналістка, авторка блогу Cilantro, який розповідає про еволюційний підхід до здорового способу життя, авторка унікального курсу кетобіохакінга і співзасновниця бренду «Rebels» — розумного шоколаду без цукру та брехні.

За кілька місяців на жирній дієті Олена схудла на 8 кг, позбулася мігрені і алергії, в рази збільшила продуктивність. Пізніше почала спілкуватися з експертами: лікарями, вченими, істориками — і виявила, що все, що ми вважаємо «правильним» харчуванням, зовсім неправильне. 

Ми відмовилися від цільних, натуральних, смачних продуктів з вини цукрових магнатів, які платили хабарі за наукові роботи, які відбілюють цукор. Ми вважаємо соковиті стейки, вершкове масло і яйця небезпечною їжею, тому що радянські партійні діячі вирішили, що все смачне — буржуазне, а справжній комуніст повинен їсти пісно і прісно. Розслідування того, як «корисна» їжа може зробити нас хворими і слабкими, і як «заборонена» допомагає позбавитися зайвої ваги, діабету, проблем із печінкою, «високого» холестерину, СПКЯ та багатьох інших проблем і стало основою цієї книги. 

Прочитайте, аби розвінчати міфи про правильне і неправильне харчування.

Коронавирус. Как меняется наше сознание и будущее 

Коронавірус — найбільше випробування для людства. Скажете: набридло?  

Але ця тема ще певний час точно буде актуальною. І обростатиме ще більшою кількістю фейків. 

Георгій Георгійович Почепцов – доктор філологічних наук, професор, письменник-фантаст, учений, експерт в галузі інформаційної політики та комунікаційних технологій, автор понад 50 книг на цю тему, а також автор понад 20 книг для дітей. У тому числі і книжки про коронавірус, який виявився не тільки медичною, а й соціальною проблемою, до якої було залучено всіх громадян і всю планету.

 При цьому країни об’єднувалися в пошуку вакцини і одночасно роз’єднувались за своїми національними кордонами. На сцену разом з коронавірусом прийшли конспірологія і фейки, оскільки в умовах невизначеності люди шукають будь-які джерела інформації. 

Медична інформація про коронавірус теж піднялася в статусі. Фейки і конспірологія стали темами звичайних розмов, заполонивши соцмедіа. Коронавірус однаково вражав багатих і бідних, ставши небезпекою для всіх. Він приніс і принесе ще більше нових трансформацій нашого життя.

Читайте, аби розуміти.





Їжа для мозку. Наука розумного харчування

Наш мозок – особливий орган. Його робота безпосередньо залежить від їжі, яку ми споживаємо. Однак поради, які ми щодня бачимо в інтернеті, часто суперечливі й непослідовні. Одного дня ми читаємо, що треба за будь-яку ціну уникати холестерину, а наступного – що він навпаки підтримує здоров’я мозку. Проблема таких сенсаційних заяв у тому, що лише мізерну їх частку було ретельно перевірено. То якою має бути їжа для мозку? Чи здатна лише сама оливкова олія врятувати від «Альцгеймера»? Яка глюкоза потрібна нашому мозкові? І як зробити свій корисний раціон не лише поживним, а й смачним?

Багато відповідей на питання про які ви задумувались або навіть і не здогадувались.





Ранкова йога для дітей

Батьки, лайфхаки для вас! Ранкова йога-гра для дiточок, якi вiд самого ранку не знають, куди подiти свою невичерпну енергiю! 

Авторка книжки — засновниця Iталiйськоï асоцiацiï дитячоï йоги — пропонує комплекс вправ, який допоможе дiтям прокинутися й увiйти в новий день бадьорими, сповненими сил i радостi життя, а також дивовижного внутрiшнього спокою й упевненостi в собi. Шiстнадцять простих поз-асан, покроково поясненi i проiлюстрованi — дiтям неодмiнно сподобається виконувати ïх разом iз казковими героями. Завдяки мудростi Давньоï Iндiï прокидатися зранку буде ще цiкавiше i веселiше!

Невже це все через їжу?! Лайфхаки з правильного харчування для підлітків

Якщо здоров’я дітей у руках батьків, то підлітки про своє здоров’я починають дедалі активніше задумуватись! І ми вважаємо, що це чудово. Варто їм лише допомогти знайти відповіді на ті питання, які їх хвилюють: невже це все через їжу?! Справді так багато залежить від харчування? 

 

Так. Особливо важливо дбати про раціон у підлітковому віці, адже саме в цей період організм росте максимально швидко. 

Книга «Невже це все через їжу?! Лайфхаки з правильного харчування для підлітків» Світлани Фус і Маші Сердюк, саме про це. 

Авторки піднімають важкі теми, які діти рідко обговорюють зі сторонніми: неприємний запах із рота, підвищена пітливість, зайва вага, жовті зуби та інше. Автори надають детальні пояснення усіх процесів, які відбуваються з організмом в період дорослішання, а також діляться простими та дієвими рекомендаціями з харчування в цей період. Кожний розділ книги – зручний і зрозумій лайфхак, який є вірним шляхом до вирішення тієї чи іншої проблеми.

 Чудовим бонусом до книги став ефективний та простий варіант меню. Яскраві ілюстрації, незамінні таблиці та схеми зроблять сприйняття інформації веселим і цікавим. Можливо книга й не вирішить всіх труднощів, які підлітки зустрічають в процесі дорослішання, але стане дієвим шагом до уникнення багатьох із них. 





Янголи чи вбивці? Клітини, які змінюють медицину

Мікроглія — це крихітні нервові клітини, які разом із нейронами формують нервову систему. Донедавна вважалося, що вони поглинають загиблі чи пошкоджені клітини, виділяють цитокіни, допомагаючи імунітету тощо. Однак нові дослідження свідчать: ці маленькі янголи можуть перетворюватися на вбивць — викликати в людини проблеми з пам’яттю, тривогу, депресію, навіть хворобу Альцгеймера. 

Донна Джексон Наказава почала вивчати мікроглію, керуючись особистими інтересами: їй встановили діагноз, викликаний автоімунними порушеннями в роботі організму. Спілкуючись із лікарями-практиками та пацієнтами, вона зібрала досвід, який допомагає «перезавантажити» мікроглію й значно поліпшити стан хворих.

 





Відновлення. Звільнення від наших залежностей

Колишній наркозалежний, а тепер світова знаменитість Расселл Бренд невимушено, навіть з гумором розповідає свою історію, ділячись власним досвідом життя за справді універсальною програмою «Дванадцять кроків». Але, застерігає автор, ця книжка не лише про нього. Ні, вона про нас із вами. Всі ми живемо в епоху залежності — від наркотиків, сексу, їжі, роботи, куріння, та від усього на світі. 

Завдяки цій книжці ви крок за кроком услід за іменитим автором пройдете програму звільнення і вирветеся з невидимої в’язниці залежності у вільне життя. Готові?



Криве дзеркало життя. Головні міфи про рак, і що сучасна наука думає про них

Мало яке захворювання або стан людського організму оточене такою кількістю міфів і домислів, як рак. При цьому в основі багатьох міфів лежать відгомони реальних наукових теорій, до невпізнання перекручених «усною народною творчістю» в переказах. 

Авторка книги, молекулярна біологиня Марія Кондратова, яка працює в паризькому Інституті Кюрі, поставила перед собою завдання відокремити зерна від куколю і дати читачеві доступне, але разом з тим наукове уявлення про природу ракових захворювань і сучасні підходи до їхньої діагностики та лікування. 

Молекулярна онкологія – вражаючий приклад того, як фундаментальне наукове знання про структуру геному і системи клітинної регуляції втілюється в ліки і методи діагностики, які рятують тисячі життів. І ця книга, незважаючи на очевидний драматизм обраної теми, не про хворобу і смерть, а про життя – його складність, крихкість і красу.



Поговоримо про місячні!

Весела і дотепна книжка, написана сучасною мовою для сучасних дівчат, розповість усе, що треба знати про місячні: у якому віці вони мають починатися, що робити, щоб вони не застали зненацька, чим відрізняються прокладки від тампонів і чаш, як дати раду з місячними у школі, що робити, якщо кров протекла на одяг, і багато іншого. 

 

Авторки цікаво розказали про дорослішання дівочого тіла, згадали про найпоширеніші гінекологічні проблеми (усю інформацію перевірено лікарями!). У книжці багато теплих слів, що заспокоюють і підбадьорюють, а симпатичні й кумедні малюнки створюють невимушену атмосферу.