Книжковий Миколай: десять фентезійних новинок для підлітків

Ви вже підготували список книжкових бажань для листа Миколаю? Якщо так, то можете підглянути, раптом що забули. Якщо ні, то ми вам допоможемо його скласти, адже зібрали чимало цікавого фентезі для підлітків.
Хоча й переконані: пригоди та надздібності не мають віку.

Ґільєрмо Дель Торо, Корнелія Функе

«Лабіринт Фавна» 

Чудовий зразок темного фентезі, де реальний світ, у якому вирує вогонь війни, стикається з казковим, де не надто безпечніше. Найтонша межа – у лабіринті, в центрі його центрі колодязь, який знає відповіді. Там можна загубитись, але й можна знайти. На вході до лабіринту дивна скульптура з дерева, якій бракує одного ока.  Вона чатує. Тим часом з’являється дівчинка, яка забагато втратила, але ще може набути.
Цю книгу Корнелія Функе написала по мотивам фільму Ґільєрмо Дель Торо, але в результаті вийшов не сухий сценарій, а плюс десять повноцінних епізодів.

 

Патрік Несс

«Поклик монстра» 

https://www.yakaboo.ua/ua/poklik-monstra.html

Вночі до Конора приходить монстр, він підозріло схожий на тис, що росте на пагорбі. Це могло б бути сном, але гілки і ягоди на підлозі свідчать про інше. Потвора розповідає історії, щоб потім хлопчик створив свою, але про що йому говорити, адже весь світ розвалюється. В тата – нова родина, мама важко хворіє, бабуся – найбільше Конорове жахіття, а в школі всі ставляться до нього як до бідолашки. Але монстр знає, що робить. Він потрібен Конорові понад усе, адже він веде його до правди, а тільки осягнувши її можна звільнитись від пут.
Критики книгу називають посібником з виживання для підлітків, а ще тут напрочуд атмосферні ілюстрації.

Камоме Шірахама

«Ательє чаклунських капелюхів. Том 2»

Друга частина красивої та дуже милої фентезі-манги про чарівницю з простолюду, яка несподівано відкрила у собі неймовірну силу. Здавалось би, чари тільки для обраних, але цей випадок стверджує інше – мрія може здійснитись, якщо прагнеш цього понад усе. Дівчинка Коко тепер навчається в мага Кіфлі. Їй потрібен чарівний пензлик, тож разом з іншими підопічними наставника вона мандрує до Кални. Але там пригоди дівчат тільки починаються, адже вони впадають в око чаклунові, наміри якого поки неясні. І що тут робить дракон? 

Террі Пратчетт

«Вільні малолюдці»

Такої відьми ви ще не бачили, навіть якщо ви експерт по відьмам. Хоча вона радше відьмочка, адже Тіфані Болячці всього дев’ять, а це, погодьтесь, чудовий вік, щоб рятувати світ, тобто Дискосвіт. Дівчинка має виступити проти противнючих істот, які зманюють дітей. Їм давно час дати прочухана, щоб відчепились від малих! Разом з нею воювати з ельфами підуть вільні малолюдці – дрібні, але вельми розбишакуваті компаньйони. Звісно, з такими союзниками кампанія Тіфані просто приречена на успіх. Чи ні? 

Голлі Блек
«Лихий король»
l

Потужне продовження «Жорстокого принца» від авторки, яку заслужено називають королевою фентезі. Джуд керувала Карданом, як хотіла, але не змогла передбачити того, щоб жорстокий принц перетвориться на лихого короля, який нестиме загрозу насамперед для неї. Без союзників, радше в оточенні ворогів нелегко їй доведеться. Та придворні інтриги – не єдина небезпека. В Краю Фейрі неспокійно, трон добряче хитається, тож що буде з Карданом та Джуд? І що чекає на магічний народ під проводом лихого короля.

олокосту.

Філіп Пулман

«Тигр у криниці»

 

Ілюстроване продовження детективної серії «Таємниця Саллі Локгарт» (дивіться також «Рубін в імлі» та «Тінь на Півночі»), де головна героїня насолоджується побутом у маєтку, бавить донечку, поки її справа дає хороший прибуток. Здавалось би, чого ще треба для щастя… От тільки раптовий лист з суду про початок розлучення стає для Саллі неабияким ударом. Молодій жінці доведеться дати відсіч недругам, які змовились проти неї. Критики мають претензії до історичного тла твору, але пригоди  – це фішка Філіпа Пулмана.

Бекс Хоґан

«Гадюка. Острови шторму та смутку» 

Моряцько-розбишацьке піратське фентезі! Не чекали? Мерріан – Гадюка, отже захищає Дванадцять Островів. Доля? Спадок? Прокляття? Важко сказати точно. Місія в неї благородна, от тільки смертельно небезпечна. Нехай Мерріан ще зовсім юна, але вже має заклятого ворога, такого ж Гадюку, як і вона. Свого батька. Вона захищає Острови, він прагне завоювань та крові.
Протистояння доньки та батька – це такий жорстоко, але як інакше, якщо в них настільки різне сприйняття життя. Вона боронить, він завойовує. Хто ж переможе? Убити чи загинути? 

Моніка Пец

«Серце часу. Невидиме місто» 

Початок підліткової фентезі серії «Серце часу». Хотіли б керувати часом? Вибирати серед безлічі варіантів, адже сьогодні знаєте, що варто було сказати чи зробити вчора. В Гелени немає минулого, але є безліч запитань до всесвіту. І найголовніше: як саме загинули її батьки?

 От тільки ніхто не знає відповідей, навіть Боббі, якій завжди є, що сказати. Данте, схоже, прийшов з іншого світу, і міг би допомогти Гелені. Підказкою стане годинник з вісьмома стрілками, який дозволяє перетнути межу між світами. 

Володимир Арєнєв

«Заклятий Меч, Або Голос Крові»

Вподобали світ «Заклятого скарбу»? Ось ще одна мандрівка-приквел до нього. Не читали? Що ж, «Заклятий меч» надихне, бо хочеться, щоб історія не закінчувалась. Адже це не просто мандрівка в ті часи, коли грань між добром і злом була тоншою за волосину, а слова тяли не згірше шабель, а й захопливе чтиво і для підлітків, і для дорослих, які прагнуть пригод. Ця історія про заклятий меч і про те, що було з тими, хто наважувався назвати клинок своїм. Вона й про могутніх Одіна Стойменного та пані Брамницю, які й не сподівались, що комусь стане духу виступити проти них.  

«Жив тоді в землі Вогняної Форелі чоловік на ім’я Сноррі, а прізвисько він мав Каламар…», – починає повість  Володимир Аренєв, лауреат премії «Книга року ВВС-2019».

 

Ерін Гантер

«Зграя. Книга 1. Спорожніле місто»

  Від авторки «Котів-вояків»: серія для тих, хто більше любить собак. Щасливець жив у притулку, але землетрус все зруйнував, тож йому доведеться повернутись на вулицю. Але він вже знає, як це, а от для раптово осиротілих домашніх собак – це зовсім не просто. Щасливець стає ватажком зграї, вчить своїх нових підопічних виживати та здобувати необхідне. Для цього їм доведеться забути довіру до людей та покинути місто, де не залишилось нічого, окрім небезпеки. Книгаточно  сподобається всім, хто має або тільки мріє про пса.

Авторка - Юлія Дутка