Жіноча справа: Кіра Рудик радить книги майбутнім політкиням

Кіра Рудик – народна депутатка, голова партії «Голос», у минулому керівниця ІТ-компанії Ring Ukraine та випускниця Стенфордської програми для жінок-керівників. Спеціально для блогу Yakaboo розповіла про 5 книг, які варто прочитати кожній жінці, яка працює, рухається вгору і веде за собою людей.

Мене зараз частіше можна побачити із ноутбуком в руках, під час читання законопроєктів. Але в дорозі та на вихідних вдається іноді схопитися за книжку. Й оскільки часу мало, то читаю переважно або сучасну українську літературу, або автобіографічні книги, які надихають.

Вибір Кіри Рудик

Становлення (Becoming)

Мішель Обама

Фантастична книга про те, як життєві випробування можна проходити з гідністю і гумором. Як знаходити сили пережити поразки. Як не втрачати самоіронію в часи тріумфу. Як посміхатися, коли висміюють навіть твоє тіло. Як не боятися бути першою з (темношкірих) жінок на своєму шляху. Це також історія про взаємопідтримку і любов у сім’ї. Але головне — як стати знаковою постаттю і, досягши вершини, не зупинятися. Мішель тонко натякає, що роль Першої леді — то не кінець: не варто питати дітей, ким вони хочуть стати, коли виростуть, бо зростання не має кінцевої точки.

Включайся: жінки, робота й воля вести за собою (Lean In)

 Шеріл Сандберг

Книга-бестселер для жінок, які хочуть досягти успіху. Вона провокативна і мотиваційна водночас. Викликала чимало дискусій про рівність та жіноче лідерство. Шеріл Сандберг спирається на власний приклад і розповідає, як жінка може кардинально змінювати бізнес-процеси у великих корпораціях, просто роблячи маленькі позитивні зміни у своєму власному житті та роботі. А її фраза «Якщо тобі пропонують місце на космічному кораблі, то не питай, яке місце, а просто заходь» — стала культовою, як і сама назва книги.

Коротко і по суті: мистецтво визначати пріоритети (Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less)

 Ґреґ МакКеон

Ще один бестселер, але вже про тайм-менеджмент для амбітних людей. Книжку корисно читати не лише підприємцям та менеджерам великих компаній — хоча вона стала методичкою для персоналу таких компаній як Google та Facebook — але й тим, хто хоче ефективно організувати свій час та досягти намічених результатів у будь-які справі. Особливо коли перед тобою відкривається багато можливостей, то дуже важливо сформувати цілі і відмовитися від речей, які тебе відволікають. І книга вас цьому навчить

Жіноча справа: Кіра Рудик радить книги майбутнім політкиням 0

Якщо стрибнули, то гребіть

Ольга Гуцал

Автобіографічна книга успішної української бізнеследі. Цікава історія про бізнес і його стадії. Авторка проводить паралель між етапами життя людини та розвитком бізнесу. Аби читачу було легше зрозуміти, що можна очікувати від свого бізнес-проєкту на кожному з етапів. В книзі також йдеться про відвагу й життєві принципи, які варто застосовувати, у власній справі. Про чуйність і великий-великий досвід у побудові команди. І про все це Оля написала з гумором, тож читається на одному подиху.

Істини, яких ми дотримуємось (The Truths We Hold)

 Камала Гарріс

Дуже актуальна автобіографічна книга про жінку у великій політиці. Про першу жінку, яка посіла крісло віцепрезидента США. Книга про те, як донька емігрантів проторувала собі шлях від темношкірої юристки до генпрокурорки Каліфорнії, і стала політикинею, яка надихає мільйони жінок та дівчаток боротися за свої права. Але глобально, це книга про те, як люди об’єднуються не навколо одного лідера, а заради спільних цінностей, щоб у майбутньому здобути соціальну справедливість, безпеку й добробут.