Навіть Кінг тремтів би від страху – 15 книжкових жахливчиків для літнього бінґо

Такі книжки найкраще читати уночі за непевного світла. Створіть у кімнаті відповідний антураж: відчиніть вікно, щоб за ним щось моторошно шелестіло (п’яні вигуки сусідів теж підійдуть), попрацюйте над тим, щоб кутки виглядали темно та зловісно… і не забудьте залишити шпарку у дверцятах шафи, мовби звідти вже лізе якийсь монстр. А тепер починаймо.

Лавкрафт – класик і натхненник, творець незабутніх образів, який пише практично без діалогів (знав чортяка, що це його слабке місце). Хочете вражати обізнаністю у світі жахної літератури – візьміться за Лавкрафта і побачите, скільки в нього позичили ідей. Його Ктулгу ставав прообразом чималої кількості монстрів у літературі, кіно і навіть коміксах – що й не дивно, бо за життя він був популярним серед читачів журналів зі страшилками. Вплив Лавкрафта на сучасну поп-культуру колосальний, оцініть і ви!

Ведмеді чи холоднокровний вбивця? В Монтані зникає більше людей, ніж будь-де у США. І біолог Тео Крей не звернув би на це уваги, якби не почув про жахливу смерть своєї колишньої студентки. На якусь мить він і сам стає підозрюваним, та коли починає аналізувати дані та буквально розкопувати докази, розуміє, що стикнувся з найжорстокішим (і найрезультативнішим!) серійним вбивцею в історії США. А ведмідь – це лише прикриття, та таке непогане, що не зраджувало 30 років.

Жорстка серія графічних романів для дорослих без цензури. Якщо вам немає 18, то побережіть поки свої нерви. Якщо ви болісно сприймаєте релігійні кепкування, то теж краще не беріться. Слово Боже з уст проповідника Джессі Кастера, друзяка-упир та шалена сімейка травмованих на всю голову психопатів – все тут. Перестрілки, ріки крові і все заради того, щоб з’ясувати, куди дівся Бог, чому його немає на небесах. Найстрашніші монстри – люди, які вибирають жорстокість заради жорстокості. Другий том «Проповідника» ще міцніший. 

Вона помирала болісно від страшних опіків. Дівчинка Ліда була приречена. Друзі, які підбили її стрибати через вогнище, перелякались і розбіглись. Вони після того вже й не збирались. Він так і не відпустив цієї смерті навіть через десятки років. Коли хлопці – чи радше вже дорослі чоловіки – зустрілись знову, над ними ніби промчала тінь тої, яку вони вбили. Вони помирають один за одним, застягнувши за межами цивілізації. Спільна поїздка на природу перетворилась на криваві жнива. Це мусить бути хтось із них, але хто. 

Мора Айлс звикла бачити смерть щодня, адже вона – судмедексперт, тіла та докази – це її робота. Але вона аж ніяк не очікувала одного разу побачити на своєму столі себе. Тобто жінку таку схожу на себе, що аж моторошно. Хто ця незнайомка – сестра-близнючка чи жарт природи – абсолютний двійник, тільки зачіска трішки інша? Її застрелили неподалік будинку Мори, тож, здається, Айлс теж загрожує небезпека. Тільки знайшовши вбивцю, вона дізнається таємницю двійника і ще дещо про себе.

Страх дезорієнтації та втратити себе навічно. Нуарний детектив з безліччю невідомих, який кружляє лабіринтом нічного кіно. Культовий режисер Станіслас Кордова знімає фільми так, що після них вже не хочеться дивитись нічого іншого. Журналіст Макґрет вже втратив репутацію, намагаючись викрити Кордову, і зараз не здається, з’ясовуючи таємницю загадкової смерті його доньки Александри – дівчини в червоному пальто, яку бачив незадовго до того, як вона впала. Разом з ним відповіді шукають юні актриска та гультяй.

Від людини до звіра – один крок? Нон-фікшн, від якого по-справжньому страшно. Найжорстокіший психологічний експеримент, який мусили припинити до завершення, бо навіть проміжні результати занадто вражали. Чи насправді середовище так сильно впливає на людину? Чи могли чинити геноцид добропорядні громадяни? Чому на війні чинять найгірші звірства ті, хто в мирному житті й мухи б не скривдив? Стенфордський в’язничний експеримент перетворив студентів на заляканих в’язнів та жорстоких наглядачів. 

«Лонтано» та «Конґо. Реквієм» – це дві грані однієї історії – серії жорстоких вбивств у містечку Лонтано у самому серці Конґо, багатому на корисні копалини. Дівчат замордували, проштрикуючи цвяхами та битим склом, перетворюючи на шаманські фігурки. Тоді Ґреґуар Морван впіймав маніяка і прославився. Та ось подібні злочини хтось коїть через десятки років вже у Франції і за справу береться син Ґреґуара Ерван. Він навіть не уявляє, що справа зрештою розкриє йому чимало з минулого власної сім’ї.

Так, це Кінг, але, подейкують, одна з найстрашніших його книжок. Надто для тих, у кого є діти. Кріди переїхали в чудовий будинок біля лісу, справжня ідилія на природі. Та от халепа – кота збила вантажівка. Мертве має залишатись мертвим. Луїс Крід порушив це правило, коли послухав сусіда і закопав Черча на землі, що була колись індіанських цвинтарем. Чоловік не хотів, щоб діти сумували. І кіт повернувся, але вже зовсім не таким, як був колись. Ця книжка про те, як один неправильний крок розмотує цілу вервицю бід. 

Уособлення ваших найгірших кошмарів, які не дають прокинутись, навіть тоді, коли повітря, щоб вдихнути, вже немає. Пастка спогадів може віднести до океан і змушувати згадати те, що волів лишити забутим. А чи все було так, можливо, пам’ять щось витіснила, викривила, замулила. Летті обіцяла захищати його, саме тут біля озера – океану в кінці вулиці. Цього забагато для семирічного хлопчика, цього забагато навіть для дорослого чоловіка, всередині якого причаївся переляканий семирічний хлопчик.

Для того, щоб показати справжній жах, інколи не треба нічого вигадувати, достатньо просто подати свідчення очевидців трагедії. Нобелівська лауреатка Світлана Алексієвич поспілкувалась з ліквідаторами та потерпілими від вибуху на ЧАЕС, з тими, хто назавжди втратив домівку, тому що вона опинилась у «зоні», з самоселами, які повернулись, з владними мужами, які вирішували долі, та з тими, хто народився вже «чорнобильцем». Емоційні розповіді та все ще свіжі сльози через 30 років після трагедії.

Сучасний світ з магією та паранормальними явищами. Хоч Джон Константин і наймогутніший чаклун, якому під силу рятувати світ знову і знову від різноманітної нечисті, йому не вдається вберегтись від людських проблем. Йому доводиться жертвувати тими, хто йому дорогий, і вести нерівну боротьбу з раком. Справжнє пекло на Землі, та Константин і не перед таким не пасував. Похмурий та моторошний комікс персонажа, якого не можна однозначно назвати ні злим, ні добрим. 

Дванадцять оповідань «польського Стівена Кінга» з різних періодів проведуть читача стежкою горору і містики через реалізм, фантастичні мотиви та гострий психологізм. Буде боляче і страшно, але до біса захопливо мандрувати його паралельними реальностями, дотичними до нашої, бо далеко не кожен може їх побачити. Магічний реалізм переплітається з психологічною драмою для створення нових сенсів. «Голова змія» – концентрат творчості Лукаша Орбітовського. 

Найстрашніші угоди – з власною совістю. Кевіну пропонують все, про що тільки може мріяти чоловік: успішна адвокатська кар’єра, чудова зарплата, розкішна квартира в Нью-Йорку… Тільки за це доведеться платити. Платити жахливо. Для початку власною совістю, адже захищати у суді доведеться тих, хто однозначно винен і мав би отримати термін, а то й смертний вирок. Головне, домагатись виправдання. Адвокат диявола не має ставити це під сумнів. Якщо ви бачили фільм, то ця історія його надихнула, але сюжети суттєво різняться.

Холод, що пробирає до кісток навіть у спеку. Два кораблі вирушили в Арктику, щоб відкрити Північно-Західний прохід через Північний Льодовитий океан. Здавалось би, завдання, яке можна виконати. Та вони не повернулись: непрохідний лід, холод і голод не дозволили «Еребусу» і «Терору» успішно завершити експедицію. Та не тільки це Ден Сіммонс бачить перепоною – моряків скосила моторошна та надприродна смерть, якій немає пояснень і не має стримку. Хто переможе у протистоянні людини та природи – «Терор» дає вичерпну відповідь.

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

296 thoughts on “Навіть Кінг тремтів би від страху – 15 книжкових жахливчиків для літнього бінґо

    Залишити відповідь