Книжкові дитячі серії на різний вік: від року до 10

Інколи маленьким почитайкам настільки подобається якась книжка, що вони прагнуть скоріше погортати її продовження. Спеціально для таких захоплених чомучок існують книжкові серії. Пропонуємо ж поглянути, які книги купувати тим дітлахам, яким недостатньо слів «Ось і казочці кінець».

1+

Для наймолодших дітей українське видавництво «Маміно» створило яскраву ігрову серію книжок-картонок. Родзинкою серії є те, що кожна сторінка цих книжок розрізана на кілька частин, тому малюнки, зображені на сторінках, щоразу можна збирати у різних комбінаціях. До того ж кожна така книжка призначена для вивчення чогось. Наприклад, у «Впізнай мене» є віршовані загадки про тварин, розгадавши які можна скласти й зображення відповідної тварини, а у «Міняймося хвостами» потрібно для кожної тварини підібрати хвіст і загадки про хвости теж віршовані. Такого ж типу й дві інші книжки – «Погодуй мене» і «Мерщій додому», де потрібно нагодувати тваринок і відвести їх додому, але вони відрізняються від двох попередніх тим, що замість віршів тут вказані назви тварин, назви їхньої їжі та їхніх домівок двома мовами, українською й англійською. 

У серії «Міксуй» є також дві абетки. Чому аж дві? Тому, що у «Верткій Бешкетній Абетці» всі персонажі чоловічої особи, а в «Абетці Барвистих Вигуків» йде мова лише про персонажок. А ще, крім букв, діти дізнаються з цих абеток про різні прикметники, вигуки та кольори. До речі, абетки більшого формату, тому й варіацій для веселої гри з дітьми більше. Так, «Вертка Бешкетна Абетка» розпочинається з Ангельського Ажурного Алігатора, який, перегорнувши лише одну частину сторінки, перетворюється на Ангельського Ажурного Бабая. Тож ви можете побачити тут безліч смішнючих істот з не менш смішними назвами для них. 

Книжки цієї серії дуже якісні та витривалі з премилими малюнками. 

2+

Поезія, відібрана для цієї серії книжок, буде цікава як маленьким книголюбам, так і дорослим. Чого тут тільки нема! І чудові дитячі віршики, і пісні та колядки з нотами, і різні віршовані дивовижі (акровірш, вірш-рак, каламбур), і скоромовки та забавлянки, і гуморески… Та й за настроєм вірші різні: від веселих до трішки меланхолійних, таких, як у Миколи Вінграновського. Ну просто поезія на будь-який смак. І все це доповнюють неймовірні ілюстрації талановитих українських художників і художниць. Для збірок видавництва АБАБАГАЛАМАГА малюнки створювали Кость Лавро, Катерина Штанко, Іван Сулима, Ростик Попський, Вікторія Ковальчук та багато-багато інших класних митців. 

Крім того, до «Улюблених віршів» увійшли не тільки українські твори, а й відомі іноземні. Тож, поряд із поезією Леоніда Глібова, Григорія Фальковича, Олександра Олеся, Галини Малик, Дмитра Павличка, ви прочитаєте і вірші Юліана Тувіма, Данути Вавілов, Самуїла Маршака, пісні й віршовані казки англійського фольклору тощо. До першого тому «Улюблених віршів» додатково ще було записано аудіокнижку, деякі з творів якої начитує і співає Богдан Бенюк, а де-не-де підспівує і акомпанує на скрипці сам Іван Малкович.

Надзвичайно гарна серія, справжнє подарункове видання, що потішить дітей і батьків. До речі, у видавництва є й ще одна подібна серія з українськими казками. Називається вона «100 казок» і теж складається з трьох томів, як і «Улюблені вірші».

5+

Айседора Мун – наполовину вампірка, наполовину фея. Її тато – вампір, а мама – фея. А ще у Айседори є сестричка-немовля Медова Квіточка та іграшка Рожевий Кролик, якого її мама-фея оживила за допомогою магії. У Айседори зубки і крила вампіра, але також вона наділена магічним даром феї, і таке поєднання їй дуже до вподоби, але ж як її особливість сприймають інші?… 

Цю дуже оригінальну серію про фею-вампірку Айседору створює (пише і малює) Гаррієт Мункастер з Англії. Перша книжка під назвою «Айседора Мун іде до школи» побачила світ у 2016 році, а сьогодні готують до друку вже 10-ту книжку серії. Про Айседору Мун знають у багатьох куточках світу, бо серію перекладено двадцятьма вісьмома мовами, серед них і українською. Минулого року харківське видавництво Vivat відразу видало перші три книжки. Ці видання привертають увагу вже візуально, тому що оформлені у чорно-біло-сірих тонах, які розбавлено різними відтінками рожевого і малюнків тут ду-у-уже багато. Але й за змістом це також особливі історії. Гаррієт Мункастер розповідає дітям про те, що в нашому реальному світі є місце і для магії, і для чарівних істот, і для казки. Тут поряд із нами живуть вампіри, феї, русалки, чарівники. Але якщо задуматися і відкинути всі ці казкові елементи, то ми зрозуміємо, що письменниця говорить про те, що бути інакшим нелегко, але в тому, що ти відрізняєшся від інших, немає нічого погано. Різноманіття прекрасне і там, де воно є, нудно бути не може. Тож, чекай пригод!

6+

Яскрава книжкова серія видавництва «Фонтан казок» була заснована минулого року. Наразі у серії вже є дві книжки: «Вієчка» Павла Матюші з ілюстраціями Марти Кошулінської та «Рожевий записник детектива Стасика» Лесі Мовчун з ілюстраціями Марії Рудюк. Казка під подушку – це гарно проілюстровані книжки кишенькового формату, які дітям зручно не тільки читати, а й носити з собою. Взагалі серія розрахована на діток, які вже самостійно можуть читати: великий шрифт, багато ілюстрацій, коротенькі історії. Але також цікавим буде і спільне читання цих книжок разом із дорослими.

У першій книжці серії йде мова про гномів і їхній казковий світ. Головною героїнею чотирьох історій стала гномочка Вієчка – дуже незвична гномочка, як читач зрозуміє з книжки. А от у цьогорічній новинці серії, «Рожевому записнику детектива Стасика», головним героєм став малюк! Але теж не зовсім звичайний. Стасику всього три роки, а він уже розслідує загадкові детективні справи. Як таке можливо? Читайте і знайдете відповідь.

7+

Кажуть, якщо дитина не любить читати, то варто їй подарувати комікси, щоб зацікавити книжками. А нещодавно, якраз до Книжкового Арсеналу 2019, у видавництві Nasha idea українською видали відомий і класний французький комікс, що може привернути увагу ваших дітей – перший том серії «Щоденники Вишеньки» під назвою «Завмерлий зоопарк».

Головною героїнею коміксу є 10-трирічна дівчинка Вишенька, що мріє стати письменницею, але також дуже любить спостерігати за людьми і розкривати різні таємниці. У першій історії юна детективка намагатиметься розгадати, чим займається дивний розфарбований чоловік, якого вона разом із подружками випадково побачила у лісі і охрестила паном Загадкіним.

Це захоплива пригодницька книжка, що зачаровує своїми неймовірними акварельними ілюстраціями. Хоча цей комікс вирізняється з-поміж інших і незвичною подачею: малюнки з коротким текстом час від часу перериваються вставками з щоденника героїні. Ці вставки теж гарно оформлені, але текст на таких сторінках значно переважає. Тож у цьому коміксі є що почитати.

Створюють серію письменник Жоріс Шамблен і художниця Орелі Нейре з 2012 року. Зараз у серії є 5 томів і одне позасерійне видання. У 2014 році другий том «Щоденників Вишеньки» отримав Молодіжну премію Міжнародного фестивалю коміксів в Ангулемі, одного з найбільших світових фестивалів коміксів. І, до речі, журі цієї премії складається виключно з дітей, тому «Щоденники Вишеньки» радять читати діти!

Для юних шанувальників детективів є ще одна цікава серія книжок, головними героями яких є Амвросій Носик та його пес Куба. Пан Носик – детектив на пенсії, він повернувся до свого рідного маленького Містечка, щоб спокійно насолоджуватися тут старістю у компанії вірного Куби. Та не так сталося, як гадалося! У Містечку відбулася дивна крадіжка. І Носик із Кубою беруться розслідувати цю справу. Так розпочинається книжка «Остання пригода детектива Носика» і ціла серія пригод героїв, про які ви довідаєтеся з двох наступних історій: «Детектив Носик і викрадачі» та «Як детектив Носик здивував Нові Липки».

Написав ці книжки польський письменник Мар’ян Орлонь ще у 60-70 роках ХХ століття. І дітям дуже припав до душі дідусь-детектив та його незвичний пес – у Польщі трилогія про детектива Носика стала справжнім бестселером. Посприяли цьому кілька особливостей: загадкові детективні справи, дотепний і легкий стиль оповіді, кумедні графічні ілюстрації Єжи Флісака і унікальний собака Куба, що вміє розмовляти та до того ж володіє відмінним почуттям гумору. Тож, якщо вашим дітям подобається розгадувати загадки, то не варто проходити повз цю прекрасну книжкову серію. 

Українські читачі мають змогу познайомитися з Амвросієм Носиком і його чотирилапим напарником завдяки перекладачці Наталі Малетич і Видавництву Старого Лева. 

10+

Дитяча серія коміксів від Nasha idea «Крута Адель» – це небагато тексту (але він усе ж відіграє основну роль!) + багато кумедних ілюстрацій, які доповнюють текст + багато чорного гумору. «Крута Адель» – це комікси про дівчинку, яку самі автори, письменник містер Тан і художниця міс Пріклі, називають монстриком. До речі, оригінальну назву серії Mortelle Adèle можна навіть перекласти як Смертельна Адель. Маленька руденька школярка стверджує, що вона нікого та нічого не любить, хоча в це не до кінця віриш. Але Адель точно любить кепкувати над іншими, вона розумово розвинена не за роками, дещо цинічна й егоїстична, а ще цікавиться багатьма небанальними речами, тому часто й сама потрапляє в кумедні ситуації.

Дівчинку вигадав французький письменник, справжнє ім’я якого Антуан Доле, а намалювала її у перших семи книжках Ізабель Мандру (Міс Пріклі). Серія про Адель надзвичайно популярна у Франції. У травні 2019 року вийшов уже 16 комікс про Круту Адель, але є ще похідні серії. Наприклад, про її домашнього улюбленця – котика Аякса. В Україні ж поки видали три комікси про руденьке бісенятко: минулого року «Це добром не скінчиться» та «Жах – це інші», цього року – «Ненавиджу кохання!». 

Ксенія Близнець
Книгоманка і рецензентка. Люблю подорожувати, захоплююсь мистецтвом.

1 029 thoughts on “Книжкові дитячі серії на різний вік: від року до 10

    Залишити відповідь