«Так, синку, це фантастика!» — десятка культових книжок на будь-який смак

Мандрувати вигаданими світами, занурюватись у космічні простори, де зачаїлись істоти, яких не осягнути людським сприйняттям, тікати від небезпек та насолоджуватись комфортом майбутнього вже зараз. Чому б і ні?

Якщо ви втомились від мемчиків з Суперменом в білій перуці, якщо серіал вам припав до душі… чи не припав — тим паче радимо звернутись до першоджерела, яке роками втримує чільне місце серед культових фентезі творів. Саркастичний білявий чаклун Ґеральт підкорить вас своєю харизмою, а майстерне слово Анджея Сапковського не дозволятиме відкладати книжку надовго. Тому обережно, цієї залежності вже не позбутись. Беріть одразу комплект, щоб не шукати потім продовження у муках.

Якщо не впевнені, що фантастика — це ваше, то починати з історій Роберта Шеклі — чудовий вибір (вони короткі та з гумором). Твори американського класика відходять від реальності не надто далеко, і навіть на Омезі, своєрідному гетто для тих, хто кримінально відзначився, стикаються з цілком людськими, ба навіть земними проблемами. От тільки на цій планеті довго не живуть, середовище не сприяє. Та наш герой готовий ризикувати, щоб вижити, щоб повернутись на Землю, до життя, яке втратив. Та чи назавжди втратив?

Скільки б не було «Пісні льоду й полум’я», цієї історії завжди мало. Тож Джордж Мартін зробив крок назустріч шанувальникам (ні, він не дописав ту саму книжку, яку ми так чекаємо) і влаштував подорож у часі — до сили та слави Таргарієнів, вогненних повелителів драконів. Але «Вогонь і кров» — не тільки про цю династію, вона дає глибше розуміння всьому, що відбувається у Вестеросі, показує давню ворожнечу та союзи, народжені у крові. А ще ця книжка фантастично красиво ілюстрована.

Все, що маєш, — твоя ідентичність. Сьогодні на коні, твоє обличчя на всіх екранах, тебе знає весь світ, а завтра ти — стерта, нікому не цікава особистість. Так сталось з телеведучим Джейсон Тавернером. Він тепер ніхто. В нього ніколи немає. Його світ (та й не тільки його) перетворився на безрадісну пустку, де нікому неможливо довіряти, де кожен тримається за власні таємниці, як може, де самому вижити неможливо, а союзників не знайти… але тепер Джейсон зможе переосмислити своє зіркове життя і врешті віднайти власне я.

Українська фантастика, яка підкорила два десятки країн. Відверто проукраїнський навіть між зорями — таким варто сприймати Олеся Бердника. У радянські часи за читання його творів можна було добряче отримати, але зараз можемо вільно зачитуватись його доробком, зокрема вершинним «Зоряним Косаром» — історією свободи, палкого українства, яке не знає кордонів та не визнає обмежень, що спровокувало звинувачення у «космічному націоналізмі» від критиків-сучасників автора.

Подейкують, наступна з «Хронік Дюни» вже на підході, тож саме час починати цю серію. Дюна — піщана планета, яка не знає миру. Виснажена конфліктами, вона, здається, осягнула рівновагу за правління Пола Атріда — імператора доволі демократичного. Та ті, хто раніше концентрував у своїх руках владу, не можуть цього стерпіти. Месія, який приніс Дюні мир, у своїх передбаченнях майбутнього побачить загрозу, але дар йому даний не для того, щоб змінювати те, що вже визначене.

Тендітна Майка Піввовк може причарувати поглядом. В ній є щось таке невловимо загадкове і ніжне, трагічна доля — стати частиною кровопролитної війни в іншій реальності, де витончена естетика перетворюється з гротескними жахіттями (збільшений формат графічного роману дозволяє відчути це наповну). Майка може здаватись беззахисною, легкою здобиччю, яка так і проситься у сильце. Але нехай зовнішність вас не обманює, адже вона — Монстриця, яка заховала звіра глибоко у собі.

«Хроніки Амбера» увійшли до вічної класики. Два п’ятикнижжя про фентезійне королівство Амбер (про принца Корвіна та про його сина Мерліна) відкривають світ фантастичних пригод, інтриг при дворі та пошуку власного місця у світі. До комплекту входять «Дев’ять принців Амбера», «Рушниці Авалону», «Знак Єдинорога», «Рука Оберона», «Двори Хаосу», «Козирі долі», «Кров Амбера», «Знак Хаосу», «Лицар Тіней», «Принц Хаосу».

Куди проляже шлях королів? До могутніх артефактів Променистих Лицарів, які дарують могутність і силу, що так необхідні воїнам. Відразу четверо хочуть заволодіти ними: лікар, який пішов у солдати; найманець, який ненавидить вбивати; жінка, яка знайшла своє призначення у злодійстві, та кронпринц, гартований війнами та наляканий нічними жахіттями. На край Рошар чекають зміни, і ця четвірка може стати для нього або провісником апокаліпсису, або ж бажаним порятунком. Час покаже.

Крижаний сад — неприступна фортеця, відокремлена від усього світу. Тут живуть неймовірні істоти, вирує магія, яка гармонійно поєднується з технологіями, тут знаходять притулок вигнанці, яким ніде бути. Ось і наш герой — звичайнісінький собі землянин, що втратив побратимів, з якими був в експедиції — і тепер намагається їх відшукати. Самотність поглинає його, та, можливо дивовижний край стане для нього спасінням. Що ж знайде герой у крижаному саду? Що таїть у собі незнаний світ?

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

26 thoughts on “«Так, синку, це фантастика!» — десятка культових книжок на будь-який смак

    Залишити відповідь