5 розробок, здатних змінити світ, з книги «Нехай будуть з вами інновації»

Нещодавно алгоритми YouTube підкинули мені пісню, згенеровану штучним інтелектом на основі бази даних з пісень-переможниць конкурсу “Євробачення”. Машина створила слова і мелодію пісні, лише голос для озвучки частково взяли від реального співака Ізхара Коена, який сам у 1978 році переміг на цьому музичному змаганні. Пісню цілком можна слухати, певна нісенітниця в словах навіть не ріже вухо, ніби так і задумано. Щоб перевірити правдивість історії її написання, чи не надурили мене раптом заради зайвого кліку, полізла шукати в мережі творців такого експерименту, очікуючи побачити чергову компанію в США. Однак, на моє здивування, організація Oracle має свій потужний підрозділ в Ізраїлі, який і зайнявся цією розробкою. Пісню вдалося написати за 2 місяці, і раніше такі задачі перед штучним інтелектом не ставилися.

Чомусь коли бачиш високі технології, зринає думка, ніби їх створено десь у Штатах, Японії, Німеччині чи хоча б у Великій Британії, однак Ізраїль — менш очевидний варіант. Експерт аналітичного центру Рада з Міжнародних відносин (Council on International Relations; США) Аві Йоріш у своїй книзі «Нехай будуть з вами інновації. Як ізраїльська винахідливість рятує світ» розповідає, що ще цікавого ми упускаємо серед винаходів з цієї країни.

Екзоскелет ReWalk

Створений в Ізраїлі екзоскелет для паралізованих став настільки необхідною і вдалою розробкою, що Міністерство у справах ветеранів США закуповує ці пристрої для реабілітації військових, а в Німеччині вони входять у медичне забезпечення за страхуванням. ReWalk дозволяє стабільний рух нижніх кінцівок, тож паралізовані можуть все ж згинати ногу, йти, стояти, спускатися і підніматися сходами тощо. 

Автоматизована бібліотечна система ALEPH

Жителі Ізраїлю долучилися також і до книжкової справи. Системою ALEPH користуються різноманітні бібліотеки, в тому числі і The Britsh Library. Понад 20 років тому вона стала першою автоматизованою платформою для бібліотечного обліку, і наразі залишається популярною. 

Смартфон, яким можна керувати без рук

Призначений для людей з інвалідністю застосунок, який дозволяє керувати мобільним пристроєм за допомогою рухів голови, був також розроблений в Ізраїлі. Програма сканує обличчя користувача і потім реагує на помахи — якщо людина дивиться вправо, то і курсор переміщається вправо, і т.д.

Флешка

USB-флешку (DiskOnKey) спочатку розробили ізраїльські дослідники у 1989 році, а вже потім — продали права на патент США в рамках співпраці з IBM. На широкий загал флешку було представлено вже під лого американської компанії.  

Електронна капсула PillCam

Ця маленька капсула здатна проводити діагностику хвороб шлунково-кишкового тракту, зокрема тонкої кишки, передаючи при цьому зображення високої якості у форматі 2-6 кадрів на секунду. Оскільки капсулу легко проковтнути і вона доволі швидко проходить по організму, це дозволяє проводити діагностику простіше і зручніше для пацієнта.

6 thoughts on “5 розробок, здатних змінити світ, з книги «Нехай будуть з вами інновації»

    Залишити відповідь