Як це, ілюструвати «Гаррі Поттера»: цікаві факти про Джима Кея, автора ілюстрованої серії книг про юного чарівника

У жовтні 2019 року у продажі з’явиться четверта книга серії про Гаррі Поттера, проілюстрована англійським ілюстратором Джимом Кеєм — «Гаррі Поттер і келих вогню». Ми вирішили детальніше поглянути на постать Джима та переклали для вас найцікавіші факти з різних інтерв’ю, де він розповідає, як це — оживляти чарівний світ у витончених малюнках. 

Як стати ілюстратором Гаррі Поттера?

Джим вчився на ілюстратора у Вестмінстерському університеті в кампусі Герроу, з якого відкривається один із найкращих краєвидів затуманеного центра Лондона — саме з цієї точки художники Вікторіанської епохи полюбляли малювали пейзажі. Кілька років він пропрацював у галереї Tate Britain та займався організацією особистих колекцій відомих митців. Згодом став помічником куратора колекції мистецьких витворів на території Королівських ботанічних садів К’ю. 

Коли Bloomsbury Publishing запропонувало Джиму Кею проілюструвати «Гаррі Поттера», він, за його словами, був занепокоєний: «Вчені стверджують, що після Великого Вибуху відбудеться “Велике стискання”, і я відчув, ніби саме цю теорію пережив на собі, адже новина про це замовлення була вибухом захвату, за яким відразу ж послідував всепоглинаючий смертельний жах. На мою думку, це, звісно ж, найкраще замовлення, яке тільки можна отримати… Однак, я також усвідомлюю величезну покладену на мене відповідальність та хочу впевнитися, що зроблю все можливе, аби результат вийшов якомога кращим».

Як створювати ілюстрації

Зображення Джима дуже деталізовані — будь-яка ілюстрація містить в собі елементи реального світу, які він колись замалював у скетчбуці, а потім вирішив використати. В одному з малюнків зображення графіті на кам’яній стіні — це фактично змальовки зі схожих написів на стінах приватної школи для хлопчиків, яку Джим щоразу проходив по дорозі на навчання, а зображення дверей — зі скетчу давньої церкви у Саффолку. Дамблдора він змалював з друга, який живе по сусідству, а щоб краще намалювати одяг — сам позував у різному вбранні перед дзеркалом.

Найскладнішим, як стверджує Джим, було створити зображення Гоґвортсу Щоб краще його змалювати, митець створив невелику модель замку з картону та пластиліну.

Після початку роботи над книгою Джим більше почав звертати увагу на перехожих: «Для ілюстратора не існує такого поняття, як люди, які жахливо чи дивно виглядають — вони всі цікаві». Найбільше ж натхнення він отримує від візитів до музеїв та бібліотек.

Чи треба бути фанатом Гаррі Поттера, щоб його намалювати

Кей стверджує, що є фанатом Гаррі Поттера, однак пізно почав цікавитися цією історією. Вперше він ознайомився з книгами, коли прослухав аудіо-версію, озвучену Стівеном Фраєм. Митець зізнається, що цікавість до серії з’явилася після того, як одного разу в поїзді він почув розмову дітлахів, що захоплено обговорювали персонажів. Джим зізнається, що читаючи, теж потрапив назад у своє дитинство — йому теж доводилося переїжджати, змінювати школу, боятися іспитів… 

Взагалі ілюстратор дуже захоплюється Ролінґ: «Якщо так подумати, то це справжнє диво, як увесь всесвіт Гаррі Поттера, вулички, магазини, створіння — усі ці прекрасні речі постали з уяви однієї людини. Для мене це магія, як сіра речовина в мозку одного надихає інших на читання, гру, створення власних ідей».

...і чи треба взагалі вміти малювати

До Джима часто приходять за порадою щодо власної творчості, однак не всі впевнені у своїх силах. «Я зустрічав дітей, які казали, що не вміють достатньо добре малювати, і через це вважали, що для них закритий шлях до професії дизайнера чи митця. Мені від цього сумно, адже в багатьох із них є часто надзвичайні ідеї, і я думаю, що саме ідеї — найцінніше надбання в креативних індустріях. Малювання дещо схоже на гру на гітарі: якщо ти багато тренуєшся, ти з часом будеш грати краще, тож про це не хвилюйтеся, а замислюйтеся над тим, як передати свої ідеї. Лише вони відрізняють вас інших. Якщо ідея хороша, вона затьмарить собою навіть найбільш непрофесійний малюнок», — радить Кей.

Видавництво «А-ба-ба-га-ла-ма-га» вже проанонсувало вихід книги «Гаррі Поттер і келих вогню» з ілюстраціями Джима Кея.

14 thoughts on “Як це, ілюструвати «Гаррі Поттера»: цікаві факти про Джима Кея, автора ілюстрованої серії книг про юного чарівника

    Залишити відповідь