Гра на випередження: як розвинути швидкочитання

Швидкочитання – відповідь на безперервний інформаційний потік та хронічну нестачу часу. Юрій Копанчук, тренер з розвитку швидкочитання, дає 5 порад, як тренувати мозок та поліпшувати навички роботи з великими об’ємами інформації. Це допоможе блискавично приймати рішення та швидше рухатися по життю.

Підприємці та менеджери проходять курси швидкочитання  не тільки для того, щоб читати в потрібному обсязі бізнес книги і документацію, але й щоб розігнати свій мозок.

Мозок як і м`язи, потрібно тренувати, щоб постійно обробляти великі обсяги інформації. На жаль, алгоритмам читання не навчають у школі чи університеті і більшість людей залишаються на рівні 6-8-го класів.

Знаєте, яка звичка стопорить успіх? Це промовляти подумки текст, тобто читати про себе. Від цього мозок в подвійній напрузі, адже інформація фіксується візуально, плюс йому необхідно обробляти вербальну інформацію. А це значно зменшує швидкість прочитання матеріалу.

Що дасть вам розвиток навичок швидкочитання:

  1. розвиток концентрації і уваги;
  2. покращення пам’яті;
  3. збільшення швидкості мислення;
  4. розвиток аналітичних здібностей;
  5. прискорення пошуку потрібної інформації (статті, блоги, документи);
  6. зростання рівня задоволення собою від пропрацювання більшої кількості літератури;
  7. кількість прочитаних книг переходить в якість.
Гра на випередження: як розвинути швидкочитання 0

Тренер Юрій Копанчук за роботою

Топ-5 порад для того, щоб почати швидко читати:

  1. Бажання.У вас є має бути потреба у саморозвитку, книги – це найдоступніший спосіб почати себе розвивати.
  2. Знайомство.Перш ніж починати читати, ви має знати,  що ви читаєте. Зробіть огляд книги, познайомтеся з інформацією про автора, прочитайте зміст, та анотацію.
  3. Мета.У вас має бути внутрішній запит на книгу. Що власне ви хочете знати? На які, цікаві для вас питання можуть бути відповіді у конкретній  книзі.
  4. Широкий погляд. Є багато тренажерів, для швидкого читання, самі доступні та прості це: таблиці Шульте, клиновидні таблиці (пірамідки). Щоб швидше читати, треба більше бачити.
  5. Пам’ять. Виписуйте цікаві ідеї, розмірковуйте над прочитаним, діліться цікавою інформацією з оточуючими. Коли ви осмислено ділитесь інформацією, ви її краще розумієте та запам’ятовуєте.

Ще одна не очевидна порада – Регулярність. Щоб навичка інсталювалася, вправи та читання мають бути регулярними. 15-30 хвилин щодня, або через день.

Знайдіть тренера-коуча, щоб швидко освоїти навички та не кинути цю справу на півдорозі. Фахівець заощадить вам багато часу, а разом з цим і кошти.   

 

Люди які можуть вас надихнути:

  • Філософ Сократ знав в обличчя кожного з 20 тисяч жителів Афін.
  • Амадей Моцарт і Дмитро Шостакович могли по пам’яті відтворити один раз почутий твір.
  • Шахіст Олександр Альохін проводив сеанси одночасної гри, не дивлячись на дошки, з 30 – 40 партнерами.
  • Німецький комерсант і археолог Генріх Шліман міг вивчити нову мову всього за шість-вісім тижнів. (Той самий, що відкопав Трою)
  • Вінстон Черчілль знав напам’ять майже всього Шекспіра. Білл Гейтс пам’ятає сотні різних кодів власної мови програмування.
  • Англійцю Домініку О’Брайену через його феноменальну пам’ять письмово заборонили відвідувати будь яке казино світу.
  • Прототип головного героя фільму «Людина дощу» Кім Пік запам’ятовував 98% всієї прочитаної інформації. Він також умів одночасно читати дві сторінки різними очима.
Гра на випередження: як розвинути швидкочитання 0
Гра на випередження: як розвинути швидкочитання 0

Цікавий факт про людську пам'ять

Наш мозок може зберігати неймовірні обсяги інформації. Вчені регулярно намагаються виміряти максимальний обсяг людської пам'яті, і за останніми даними це 2,5 петабайт (1015) даних. Просто уявіть, що у вас в голові 4000 айфонів на 256 ГБ. Ціну краще не дізнаватись.

P.S. І найголовніша порада для того, щоб вивчати світ вивчайте себе. Знаючи як працює ваш мозок і ваше тіло ви зможете ефективно взаємодіяти зі світом.