Перемагають найсміливіші. 15 книжок про хоробрі серця до бінґо

Лишається ще місяць, щоб дочитати усі завдання до осіннього бінго. Якщо не знаєте, яку книгу прочитати для завдання номер 14, то ми йдемо до вас!

Те, що Черчилль був сміливим, навіть дещо зухвалим прем’єром – не викликає сумнівів. Але про те, яким він був того, як подався у велику політику, загалу відомо не так багато. Вінстон як військовий журналіст (мабуть, найкраще оплачуваний за всі часи) вирушив висвітлювати Другу англо-бурську війну. Він мужньо кинувся рятувати поранених, хоча як кореспондент мав стояти осторонь, потрапив у полон та втік звідти. І весь цей час за новоявленого “героя імперії” хвилювалась вся країна. 

“Середня стать” – сімейна сага й історія страху “раптом хтось дізнається”. Але водночас – життєва драма сміливого Калла, який подивився правді в обличчя та не злякався правдивого себе. Неабияка хоробрість пройти тернистий шлях до ідентичності, якщо була можливість пливти за течією. Головний герой, звісно, має досить страхів, але з кожним розділом сміливішає та відкриває те, що було недоступне тихій та сором’язливій Калліопі. 

Бункер – спільнота, захована глибоко в землі, адже на поверхні неможливо жити через токсичні гази. Сотні поверхів вниз, де виготовляють і вирощують все необхідне. Але періодично знаходяться сміливці, які бунтують і хочуть вийти. Для них вигадали процедуру “очищення” – вони витирають камери, які є єдиним зв’язком із зовнішнім світом. Та чи не показують камери ілюзію? Джульєтта, яка тільки-но була в цеху механіком, стає правоохоронцем, і вона понад все хоче з’ясувати правду. 

Болюча історія військового розказана побутовими речами. Незвичний метод розкриває жахи війни таким, яких їх бачать очевидці, і показує, що той, хто був під прицілом ніколи не може забути. “Анатомія солдата” про капітана, який заново вчиться ходити і вперто переконує всіх, що він не герой; про мирного батька, який втратив сина через безжальний випадок, про терористів, які нищать все. Біографічний роман, який став терапією для свого автора. 

Саллі Локхарт – велика сміливиця. Після трагічної загибелі батька дівчина залишається зовсім сама, ще й під прицілом бандитів, які полюють на рубін магараджі. Але вона не дозволяє собі боятись та мужньо протистоїть недругам, а ще знаходить собі вірних союзників. Саллі дізнається про таємничі “Сім Благословень”, сповна платить за підступи, а ще рятує бізнес від краху. “Рубін в імлі” – перший том з тетралогії, яка захопить цікавими пригодами на тлі вікторіанської Англії. 

Оповідання Стефана Грабинського – зразок справді страшної короткої прози, яку порівнюють за силою з По та Лавкрафтом. Письменник, одначе, не дуже відомий в Україні, бо, хоч і жив у Львові та походив з української родини, писав польською. Його герої – не з лякливих, вони протистоять різноманітним химерам – від “демонів руху”, які живуть на залізниці, до упирів, що вибирають покинуті будівлі, та демониць, які роблять все можливе, щоб заволодіти душами довірливих чоловіків.

Дівчинка, яка вирушила за білим кроликом, – символ хоробрості, що межує з авантюризмом. Класичний алегоричний дитячий роман, який в кожному віці сприймається по-різному: дітям все зрозуміло, а от дорослі не завжди вловлюють взаємозв’язки. Безстрашна Аліса вирушає у подорож з благородною справою, чаює з навіженими, спостерігає за дивовижами, не пасує навіть перед жорстокою Червоною Королевою і впевнено крокує вперед. 

Пам’ятаєте хлопця з надсилами, сина бога Нептуна Персі Джексона і його пригоди у таборі напівбогів? Так от, виявляється, не тільки там тренують напівбогів. Римський пантеон створив Табір Юпітера, який радше нагадує полігон для підготовки легіонерів, ніж пригодницький грецький форум. Саме туди Гера відправляє Персі Джексона, і це стане добрячим випробуванням його хоробрості. Як римляни сприймуть грецького зайду – як союзника чи як ворога? 

Роман на реальних подіях, який зображає полювання на “крота” серед українських військових, через якого загинуло 13 людей. Сепаратисти атакували маршрутку з 12 дорослими і дитиною. Контррозвідники, якими керує капітан Саєнко (“Бандерас”), мають упіймати зрадника. Події розгортаються неподалік малої батьківщини “Бандераса” – його рідного села, тому завдання стає дуже особистим. Роман екранізований за підтримки Держкіно та Міноборони.

Справжня хоробрість – не покладати рук у складних життєвих обставинах. Август та його син Філіп збирались їхати до Єллоустоуна, свої корективи вносить аварія, в якій гине молодший Шредер. Згорьований батько вирішує все ж поїхати та розвіяти прах сина у національному парку, куди той так хотів поїхати. Але, здається, що все проти Августа – по дорозі авто ламається, і доля зводить його з механіком та його малими синами. Ця зустріч стає доленосною для чоловіка. 

Клим Джура – єдина надія землян у протистоянні з інопланетянами-синьомордами, які збираються захопити планету та поневолити її. Хлопець може проникати до свідомості прибульців та розуміє їхню мову, а допомагають йому у цьому “місця сили”, які наділяють надздібностями. Клим починає операцію “Антижаб-4”, у якій його союзниками стануть Таємне Товариство Близнюків та чудисько озера Лох-Ойх, разом вони мають відвернути нашестя космічних зайд.

Зграя безстрашних підлітків-трейсерів поверне у літо. У них – спільне захоплення і потреба постійно стрибати вище своєї голови, викладатись на повну. Кожну висоту можна взяти, якщо не забракне сміливості. До них приєднується Таша – ким вона стане для зграї – щирою союзницею чи яблуком розбрату? Ця книжка про команду, разом з якою все можна подолати та досягти омріяного, а ще про те, як боротись зі страхами та не зупинятись перед перешкодами. 

Яскравий комікс про хоробре серце серед гір, вкритих снігом. Гільда – смілива дівчинка, яка вирушає у небезпечну мандрівку, щоб порятувати домівку. Гільда опиняється у шумному місті, але чомусь невгамовні ельфи намагаються її позбутись. Але чому їх ніхто не бачить, окрім дівчинки? І хто той велет, який щоночі блукає біля будинку. Гільді доведеться зібрати всю волю в кулак, щоб відповісти на ці загадки та розкрити таємниці. 

Аркадій Бабченко – відомий журналіст та колишній військовий. Він пройшов низку фронтів та бачив жахіття війни спочатку як безпосередній учасник, потім як кореспондент. На війні немає місця страху, вона загостроє все те, що є в людині – когось перетворює на звіра, когось – на героїв. Збірка розповідає про чеченські війни, біль і ненависть, честь і відвагу. “Війна” у викладі Бабченка насамперед художній твір, який показує, що треба робити все можливе, щоб уникнути її.  

Збірка Юрія Камаєва розповідає про визвольні змагання українців у міжвоєнний період. Вона вміщує 27 коротких розповідей, написаних на основі спогадів очевидців та газетних публікацій, але кожне з них має яскравого персонажа, який опиняється в екстраординарній ситуації. Ми побачимо і фронтового лікаря, і вояка УПА. Персонажі – прості люди, які не хвилюються про події у світі, а радше занурені у власні переживання, що робить їх особливо живими.

Історія трьох сміливих та знедолених людей, які кинули виклик обставинам. Їх поєднує старий будинок на Мангеттені. Ерл – темношкірий актор, який працює на фабриці, та Бетт – біла секретарка – живуть поряд вже 30 років, аж у їхньому житті з’являється Гортензія, дівчина з заможної родини, яка хоче підкорити сцену. Яскраві персонажі перенесуть у середину ХХ століття та покажуть справжню Америку, а ще те, наскільки важливо реалізовувати свою потребу у любові та розумінні.

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

30 thoughts on “Перемагають найсміливіші. 15 книжок про хоробрі серця до бінґо

    Залишити відповідь