Геній місця: 10 найкращих книжок про подорожі

фото: npr.org

Подорожі часто супроводжують захопливі, неочікувані, часом парадоксальні історії. Такі історії надихають, розважають, а часом викликають нав’язливі мрії щодо відвідання цього місця. Тож вирушаймо в подорож, разом із Томпсоном, Керуаком, Теру та Вайлем.

 

Слой-15396

“У дорозі” Джек Керуак (1957)

Більшість із переглянутих нами підбірок починались цією книжкою. Керуак – це маст, ідеальна розповідь про подорож та класика бітницької літератури. Цей твір називають «ліричним романом мандрів». Його герої — люди дороги, ті самі хіпстери, бітники, які жили духом свободи і насолоди. Їхні цінності — це шлях з одного кінця країни в інший, джаз (модний у той час «боп»), кохання, а точніше секс, випивка, травка і нічні бесіди-одкровення. Герої мандрують з Нью-Йорка до Денвера, потім до Сан-Франциско та Лос-Анджелеса. «У дорозі», створений за три тижні, приніс Керуаку всесвітню славу і став класикою американської літератури. Це розповідь про долю і біль цілого покоління, побудована як джазова імпровізація.

Подорожуємо: США, від Нью-Йорку до Каліформнії та Мехіко.

Безимени-2

Фієста” Ернест Хемінгуей (1926)

“Я не довіряю чесним та простим людям, особливо, коли їхні історії тримаються купи”, – каже оповідач Джейк Барз. “Фієста” – це визначний роман про американців закордоном під час Першої світової війни. Сцени із нього найбільш незабутні із доробку Хема: пиття Pernod в кафе Парижа, рибалка в горах у Піренеях, пляшка білого вина, схована до наступної весни, і врешті подорож до Памплони, де Барнз відразу забуває про своє горе, дивуючись мужності тореодора. “Корида Ромео, ось від чого виникають справжні емоції, а все через те, що він зберіг абсолютну чистоту рухів та виглядає спокійним, навіть коли роги бика торкаються його одягу”.

Подорожуємо: Францією та Іспанією.

Безимени-4

“Пляж” Алекс Гарленд (1996)

Так, це той самий “Пляж”, який екранізували із Лео Ді Капріо в головній ролі. Історія про те, як в одному з найдешевших хостелів Таїланду молодий мандрівник Ричард від мешканця сусідньої кімнати з дивним прізвиськом Даффі Дак отримує намальовану від руки мапу таємничого острова в національному заповіднику Таїландської затоки, де розташований міфічний Пляж. Після цього дивний сусід вкорочує собі віку, а Ричард разом із парою випадкових попутників-французів вирушає у подорож на пошуки Пляжу. Гарленду, як нікому іншому вдалося описати почуття стрибків зі скелі та краси тропічного заходу Сонця. “Я вивчив одну річ, подорожуючи, є лише один шлях, щоб зробити те, що хочеться, рухатись вперед та робити їх. Не розповідай про поїздку в Борнео. Купуй квиток, отримуй візу, пакуй валізу, і це відбудеться”.

Подорожуємо: Таїландом та Лондоном.

Безимени-5

“Талановитий містер Ріплі” Патріция Хайсміт (1955)

Ще одна із літературних баз в майбутньому чудової екранізації. Для американців Європа це завжди бажане місце. Для Тома Ріплі безкоштовна мандрівка до Італії це чудовий шанс -покращити свої умови життя доволі жорстоким способом – вбити спадкоємця суднобудівної компанії Дікі Гріліфа, та вкрасти його ідентичність.  Ріплі блукає вулицями Риму та Венеції. Описуючи це Хайсміт створює ідеальний образ сонячної Італії, раю для тих, хто живе в холодних країнах. “Коли ми поглянемо на маленькі села на узбережжі, будинки у них виглядають як крихти хліба, а голови людей, що плавають у воді лише цятки”.

 Подорожуємо: Італією.

Безимени-7

Daughter of Fortune (“Донька фортуни”) Ісабель Альєнде (1999)

Цей роман розповідає історію двох людей – Елізи Соммерс, сироти, яку вдочерили брат та сестра із Великої Британії та Тао Ч’єн, китайський лікар. І разом вони потрапили у загадкову пригоду під час Золотої лихоманки 1848 в Каліфорнії. Альєнде – майстриня вуличних сцен, описи натовпів у Сан-Франциско, із сотнями шукачіві фортуни зі всього світу надихнуть мандрівника, який вирушив у невідоме місто вперше.

Подорожуємо: Вальпараісо, Чилі, Сан-Франциско та Каліфорнією.

 

Безимени-7

The Great Railway Bazaar Пол Теру  (1975)

Теру переконує нас, що один із найкращий шляхів пізнати культуру іншої країни – це подорожувати її потягами. Автор дістався майже до кожного куточка Азії, вказуючи лише назви потягів, якими він подорожував – the Direct-Orient Express, the Khyber Pass Local, the Mandalay Express, the Golden Arrow to Kuala Lumpur, and the Trans-Siberian Express – цього достатньо, щоб зрозуміти, що це за подорож була.

Подорожуємо: легендарними потягами Азії.

Безимени-7

В диких умовах” Джон Кракауер (1996)

У квітні 1992 року молодий чоловік із забезпеченої сім’ї добирається автостопом до Аляски, де на повній самоті, добуваючи їжу полюванням і збиранням, живе в занедбаному автобусі – в абсолютно диких умовах.
Реальна історія Кріса МакКендлесса стала відомою на весь світ завдяки майстерності відомого письменника Джона Кракауера і блискучій екранізації Шона Пенна. Знаменитий актор і режисер прочитав книгу за одну ніч і потім протягом 10 років домагався від родичів Кріса дозволу на зйомки фільму, який згодом отримав безліч нагород і справедливо вважається культовим. Покинутий автобус посеред Аляски став справжньою меккою для мандрівників, а сам Кріс – кумиром у молодих противників сірого офісного життя і матеріальних цінностей.

Подорожуємо: Аляскою.

Безимени-7

“Подорож Чарлі у пошуках Америки” Джон Стейнбек (1962)

1960 рік. Період між “золотими п’ятдесятими” і “бунтарським шістдесятими”. Що ж відбувається з країною в цей ключовий момент? Літопис Америки 1960 року – в дивовижній книзі Джона Стейнбека, в якій одна з вічних тем його творчості – дорожня – стає основоположною. Письменник і його пудель Чарлі мандрують на вантажівці по містами і селами США – від провінційного Півдня до великих міст. Вони шукають справжню Америку. Але де вони знайдуть її – там, де наполегливо чіпляються за минуле, або там, де зароджується майбутнє?

Подорожуємо: США.

Безимени-7

“Страх і відраза в Лас-Вегасі” Хантер С. Томпсон (1971) 

Головний герой Рауль Дьюк, знаменитий ґонзо-журналіст та, за його власними словами, “одна з потвор, які втекли від Покоління Кохання”, мчить на шикарному червоному кабріолеті разом зі своїм адвокатом-самоанцем пустелею до Лас-Вегаса, переслідуючи те, що видається йому Американською Мрією, однак відкриває для себе лише її темну, бридку сторону. “Страх і відраза в Лас-Вегасі” – це роман про похмілля після шаленої вечірки довжиною в ціле десятиліття, сповнений галюциногенним гумором, сюрреалістичними кошмарами, їдким сарказмом та щемливою ностальгією за прекрасним часом, коли покоління дітей-квітів “неслося на гребені високої та прекрасної хвилі…”. Базується на реальних пригодах Хантера Томпсона.

Подорожуємо: Лас-Вегасом.

Безимени-7

“Геній місця” Петро Вайль (2006)

Чарівна сбірка есе Петра Вайля присвячена його подорожам місцями світу, у кожному з яких він знаходив свого генія, і повязував його творчість із місцем народження та життя. Зв’язок людини з місцем його проживання – загадковий, але очевидний. Відає нею відомий древнім genius loci, Геній місця, що зв’язує інтелектуальні, духовні, емоційні явища з їх матеріальним середовищем. На лініях перетину художника з місцем його життя і творчістю виникає нова, невідома перш реальність, яка не проходить ні по відомству мистецтва, ні у військовому відомстві географії. У спробі цю реальність вловити і з’являється дивний жанр – свавільний гібрид подорожніх нотаток, літературно-художнього есе, мемуарів: результат подорожей по світу в супроводі великих гідів.

Подорожуємо: Лос-Анджелесом, Афінами, Дубліном, Руаном, Віднем, Токіо та ще багатьма світовими містами.

Список сформований на базі підбірок про кращих із кращих у виданнях Telegraph, Bisseness Insider та huffingtonpost та наших особистих вподобань.

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

2 962 thoughts on “Геній місця: 10 найкращих книжок про подорожі

    Залишити відповідь