Мастрід грудня: 10 книжок, які треба встигнути прочитати до кінця року

У грудні читаємо корисні та цікаві книжки, що допоможуть гарно провести останній місяць року. Психологічний трилер, що став бестселером; моторошний комікс, есе про Карабах – є з чого вибрати. Блог Yakaboo пропонує вам 10 книжок, які не залишать нікого байдужими. 

Це перша частина дуже відомого у світі комікса. Головний герой Проповідник відстежує Бога-втікача, щоб змусити його відповісти за страждання, до яких призвело його творіння. 

У грудні варто встигнути прочитати першу частину, бо вже в січні видавництво “Рідна мова” обіцяє видати продовження, у червні – третю частину, а у грудні – четверту. 

У цій книзі об’єднано понад 100 прийомів впливу на свідомість читача за допомогою різних словесних хитрощів. Це варто прочитати не тільки тим, хто пише, а й тим, хто читає – тобто усім. Бо треба розуміти, коли і як тобою маніпулюють, щоб не вестись на подібні прийоми. Або вестись, але більш усвідомлено. 

Нова книжка Олі Фреймут, в якій (окрім есеїв самої Олі) зібрані ще й унікальні твори Ольги Кобилянської, Фаіни Раневської, Лесі Українки, Юрія Винничука, Наталени Королеви, Марини Цвєтаєвої та Антона Чехова. Книжка приємна на дотик, а ще її добре дарувати коханій людині.  

До речі, це не жіноча книжка, як багатьом може здатись, а цілком унісекс. “А так як у мене чоловіча душа, то ця антологія вдалася геть не дівчача”, – розповіла Фреймут у інтерв’ю для блога Yakaboo.

Новинка від “Видавництва Старого Лева”. Заробляєте, але гроші зникають у незрозумілому напрямку? Ніяк не можете назбирати на квартиру чи автівку? Ця книга навчить вас фінансової грамотності. Як правильно заощаджувати, не забувши про маленькі життєві радості, і як значно підвищити свій дохід? Бодо Шефер ділиться інсайдерською інформацією та розповідає про ефективні методи поводження з грошима, крок за кроком супроводжуючи читача на шляху до його фінансової свободи. Мрієте стати мільйонером за 7 років?

Чоловік на прізвище Кривоклят обливає кислотою шедеври світового живопису у провідних музеях. Він сидить у психіатричній лікарні, але не полишає свого заняття, бо вважає це місією. Навіщо він це робить? Роман Яцека Данеля написаний одним абзацем від першого обличчя. Ви захочете терміново взяти квитки до Відня, щоб відвідати усі музеї та замислитесь над тим, чи можна вимірювати цінність картини грошима. Дуже захоплююча книга, яку варто прочитати в грудні. 

Автор тексту до пісні “Плакала” Сергій Седрік видав збірку віршів. Поезія у нього справді хороша – небанальна і чіпляє. Цікаво, що текст пісні у збірку не увійшов. Сергій це пояснює так: “Я розрізняю тексти для себе і для інших виконавців. Збірка — моя особиста історія, аж надто особиста, щоб до неї потрапили елементи з іншого всесвіту”. Що познайомитись з автором ближче, прочитайте наше інтерв’ю з ним. 

Автор цієї книжки, Борис Єґіазарян вчився в Україні, а потім поїхав до Вірменії, де після Карабаського конфлікту змушений був пильнувати кордони країни. Після фронту повернувся до художньої майстерні, але творити вже не міг. Між художником і творчістю постала величезна прірва.

В цій збірці есеїв він поринає в спогади та вертається в дитинство. Дорослий чоловік, а водночас малий хлопчина разом переживають щастя і драму цього дивовижного часу.

До речі, ця книжка увійшла в довгий список премії Шевельова.

Книжка «#щотакематематика?» є спробою автора поговорити про незбагненний світ математики «нормальною» мовою. Книжку адресовано широкому колу читачів, які знають напам’ять табличку множення та вміють правильно ділити у стовпчик.

Автор також пропонує читачам нестандартні і трохи підступні, але нескладні задачки, заохочує бавитися з лінійкою і циркулем  – і це перетворюється на захопливу пригоду. Докладніше читайте у рецензії нашої оглядачки.

Ця книжка для підлітків, але дорослим вона також сподобається. Цей психологічний трилер став справжнім хітом, бестселером, отримавши відразу кілька відзнак та премій. “Перезавантаження” – перша книга з трилогії, що  перекладена вже понад одинадцятьма мовами. 

Анотація така: 16-річна Кайла не пам’ятає свого минулого. Вона, як і тисячі інших людей, пережила так зване перезавантаження ‒ її пам’ять стерто. Але щоночі дівчина бачить жахіття, привиди минулого, які спонукають її згадати щось важливе… Розплутуючи загадку свого життя, юна героїня навіть не здогадується, скільки попереду боротьби й небезпеки.

Моторошна і цікава книжка, від якої неможливо відірватись! 

Напружений трилер від авторки романів «Хірург» та «Асистент». Героїня на ім’я Мора Айлс бачила чимало страшних речей. Коли працюєш судмедекспертом, вже не боїшся смерті. На секційний стіл потрапило тіло жінки, як дві краплі води схожої на Мору. Судмедексперта охопив справжній жах. Хто ця незнайомка? Загадкова сестра-близнючка? Чи це просто збіг? Можливо, це попередження? Час знайти відповіді на всі запитання. 

Тетяна Гонченко
Маю в житті чотири пристрасті: журналістика, подорожі, література і котики. Тож багато пишу, багато їжджу по світу, багато читаю і маю двох котиків. Зрештою, ці сфери тісно пов’язані: хороший журналістський текст – це теж література. А книги – це ще один спосіб подорожувати. Котики ж прекрасні самі по собі. Веду телеграм-канал про книжки: http://t.me/npzbvnkngchtn
https://www.facebook.com/atanoissapa

5 thoughts on “Мастрід грудня: 10 книжок, які треба встигнути прочитати до кінця року

    Залишити відповідь