Гостросюжетні новинки Книжкового Арсеналу – на що звернути увагу

Книжковий Арсенал стає неабияким випробуванням для книголюбів, адже тут треба виконати купу завдань: «витратити не більше, ніж…», «донести все без втрат», «підписати книжку в улюбленого автора» і головне – «не загубитись серед стендів». Спробуємо полегшити вам завдання і доставити все просто вам додому, поки відвідуватимете презентації. 

Вона мовчить. З того дня, коли впритул розстріляла чоловіка, Алісія не вимовила жодного слова. Ніхто не розуміє її мотиву, адже пара мала вигляд щасливої й гармонійної. Найімовірніше – божевілля, тому пацієнтка (злочинниця?) перебуває у клініці. Неосудна чи свідома своїх дій? Лікар Тео Фабер думає, що зможе видобути з неї свідчення і вилікувати. Та чи варто йому та й цілому світові знати, чому художниця мовчить і що значить її автопортрет? Чи деяким таємницям варто назавжди залишатись нерозкритими?

Проста, на перший погляд, справа, яка перетворюється у справжні шпигунські пристрасті, – ось що готує для нас новий роман Богдана Коломійчука. Досвідчений слідчий Адам Вістович вирішує допомогти новачкові у розслідуванні, і нитка доказів веде його далеко за межі рідного Львова. Він мандрує до Пруссії, де стикається з російськими шпигунами та натрапляє на несподіваних союзників – бандитів, чиновників та бізнесменів, які хочуть цим розвідникам протистояти. Несподівано для себе Вістович опиняється у вирі химерних події та знову перетинається з колишньою дружиною.

Продовження історії з фантастичного та моторошного «Лонтано». Ерван Морван вирушає до Конґо, з якого почалась історія Людини-цвяха – одержимого виконавця жорстоких ритуальних убивств. Джунглі та первозданна природа Африки таять у собі величезне зло, яке слідчий намагається знайти і полонити. Разом з тим у Конґо він дізнається більше про темне минуле своєї сім’ї, яка там тривалий час жила, не підозрюючи, що невдовзі смерть Ґреґуара випустить на волю демонів помсти. 

Ліда була красунею, і всі вони були в неї трохи закохані. Всі п’ятеро, що скандували: «Лідо, стрибай!». Той стрибок через багаття коштував дівчинці життя. Тоді такі опіки були фатальними. Через два десятки років хлопці – тепер вже зрілі чоловіки – збираються знову, щоб реанімувати втрачену дружбу, та спільне багаття знову стане для них фатальним. На цвинтарі вже готові п’ять могил. Один за одним вони втрачатимуть життя, борсаючись у пітьмі. І не повір після цього у помсту роздратованих духів. 

Початок серії скандинавських трилерів про комісара стокгольмської поліції Йона Лінна. Підліток з численними ранами вижив, коли зловмисник вирізав всю його сім’ю, та не може нічого розповісти, бо не реагує на зовнішні подразники. Комісар Лінна переконує лікаря Барка спробувати гіпноз, щоб знайти хоч якісь сліди. Той пручається, мовляв таке втручання неетичне, але іншого виходу немає. Починаючи гіпноз, Барк розмотує вервичку травмуючих спогадів та поринає у жах минулого.

Неймовірний тандем одного з найпродаваніших письменників світу та екс-президента розповідає про загрози, які несе в собі дестабілізація влади. За сюжетом у США наростає напруження: лихоманить і сенат, і економіку; кібертерористи завдають удару, а шпигуни крадуть державні таємниці. Президент, кажуть, теж замішаний, і ось одного дня він зникає. Що може статись з державою, коли зникає гарант, наскільки уразливою є система без очільника? Напружений трилер, який розвиває крутий політичний поворот.

Новий детектив Жоеля Діккера затягує не гірше за попередні. Слідчий Розенберґ зі 100-відсотковим розкриттям вийшов піти на пенсію у 45. Капітан 100% – так його назвали колеги – відбуває урочисту церемонію прощання, та тут до нього підступає репортерка Стефані Мейлер і каже, що у своїй першій справі він помилився і відправив за ґрати невинного, на якого повісили чотири вбивства. Журналістка проводить паралельне розслідування і знаходить дещо цікаве, але зникає. Розенберґ повертається до роботи і піднімає в архівах стару справу. 

Найдорожча батькова донечка Джулія може вижити в лісі, та навряд чи їй комфортно в суспільстві. Вона не вміє любити себе і не хоче вчитись. Батько створив для неї весь світ, батько затулив для неї сонце і просто так не відступить. Дівчина не знає, що, мов райська птаха, сидить у клітці, поки одного дня в її житті не з’являється хлопець, який каже, що світу не тільки того, що у вікні. Вона хоче свободи, та чи зможе звільнитись від психологічної залежності, опіки, яке перетнула всі межі. Моя найдорожча Джуліє, тато завжди поруч. 

Вівіан працює у ЦРУ. Її завдання – виявити тих, хто очолює мережу російських шпигунів у США. Ці «сплячі агенти» – справжня бомба, яка вибухне, тільки-но хтось натисне на кнопку. Вівіан знаходить досьє десятків глибокозаконспірованих шпигунів, які тільки чекають наказу. А ще слід тягнеться до ЦРУ, тобто вже нема кому довіряти. Шпигуни проникли навіть сюди. Тепер все, чим дорожила жінка, – опиняється під загрозою. Їй треба будь-що вберегти чоловіка та їхніх чотирьох дітей та знайти вихід з цієї патової ситуації. 

Її літак впав, а вона вижила. Можна було б радіти, що народилась у сорочці, та Еллісон чекають нові випробування – хтось хоче приховати катастрофу. І вижила стоїть їм поперед дороги. Тим часом мати дівчини з’ясовує, якими були останні дні «загиблої» доньки. У неї ще жевріє надія, адже тіла не знайшли, тільки улюблене намисто. Жінка шукає і знаходить те, що цілком перевертає її світ. Тепер треба діяти швидко, щоб врятуватись за всяку ціну. Полювання почалось. 

Катаріна зникла вже більше двох десятків років тому, та ця справа досі не відпускає старого слідчого Вістінґа. Навіть бавлячи внуку, він переглядає архівні матеріали і силкується розгадати код, який жінка залишила на кухонному столі. Він досі товаришує з чоловіком зниклої. Двоє самітників мають, про що поговорити. Коли столичний КРИПОС вирішує реанімувати розслідування ще давнішого зникнення Надії Кроґ, Вістінґ бачить, що дві справи чимось пов’язані. Чому на периферії зникли дві молоді жінки? Де вони були весь цей час і де вони зараз? 

Їх було шестеро, вони дружили з дитинства і призначали зустрічі у химерному закинутому будинку Ґаннерів. І почали себе так називати – Ґаннерами. Та через роки їм не вдалось зберегти ту крихку дитячу дружбу. Саллі пішла у 16, і тоді все посипалось: взаємні образи тільки погіршили ситуацію. Вони зустрілись вже дорослими після смерті Саллі, вона знову пішла першою. Вони хочуть зрозуміти, що ж стало причиною розбрату, що так довго заважало їм знову стати друзями, яка таємниця залишилась у будинку Ґаннерів.

Найновіше творіння Короля Жаху розповідає містичну історію звичайного собі чоловіка, який всюди може бути своїм. Террі – вчитель, тренер і добрий сім’янин, а ще він жорстокий вбивця. Поліція має неспростовні докази, що саме він замордував 11-річного хлопчика. Але Террі був в іншому місті, і цьому алібі можна вірити. Хто ж тоді? Чи що? Якась почвара, яка може перевтілюватись, в кого їй заманеться? Чи навпаки – те, що давно прикидалось, нарешті вищирило хижі зуби? 

Перенесемось до Нідерландів XVII століття, до столичного Амстердама з його каналами та тюльпанами. Нелла Ортман з провінції переїхала до чоловікового будинку, та їй тут незатишно. Вона отримує в подарунок мініатюрну копію оселі, тож вирішує замовити до нього ляльок у талановитого митця, твори якого видаються ледь не живими. А ще вони на щось вказують. Нелла відчуває загрозу і розуміє, що зарадити може тільки він –  мініатюрист, людина, яка зазирає у майбутнє.  

Мандрівка до Індії першої половини ХХ століття, за якихось два десятиліття до проголошення незалежності. Два злочини баламутять країну: вбивство помічника губернатора Бенгалії, у якому одразу ж запідозрили екстремістів, борців за незалежність, та охоронця на поштовому поїзді – нападники не беруть здобичі і зникають. Обидва розслідування веде капітан Віндгем – досвідчений слідчий, який знайде винних, попри все. Саме він розказує читачам про все, що відбувається.

Таємничий Київ початку ХХ століття очима архітектора Владислава Городецького, який звів чимало таких знайомих нам споруд. Місто відкриється під новим кутом та дозволить доторкнутись до своїх секретів, повернувшись на сотню років. Олесь Ільченко створив роман у кращих традиціях захопливого детективного чтива Дена Брауна, де не вженешся за швидкістю думки. Де і чому розташований «зловісний трикутник» – стережіться його осердя! Де зачаїлась загроза та чи можна уже киянам видихнути з полегшенням? 

Продовження історії «Шаленої». Алвіна хотіла розкішного життя, тож перевтілилась у сестру-близнючку. Тепер в неї є чудове житло та коханець-мафіозі Ніно. Та чи вдасться їй жити чужим життям, кидатись у головою у вир небезпек. Вона ловитиме того, хто воліє залишитись невловимим. Та не так просто втекти від тої, що вже запустила в тебе свої гострі пазурі. Чи, може, це життя їй куди більше підходить, ніж сестрі? Насичена серединка трилогії не дасть вам відкласти її не дочитавши. 

«У розшуку» – не зовсім такий Ле Карре, до якого звик читач. Цей напружений роман розповідає про трагічне життя молодого чеченця. Ісса Карпов тікав з рідного дому і тепер у Німеччині намагається почати все з початку, заховавшись від переслідувань спецслужб. Він планує вивчитись на медика і з часом надбати собі практику у Гамбурзі. Адвокатка Аннабель Ріхтер симпатизує Іссі, але їй не вдається розгадати, хто ж цей хлопець: жертва обставин, терорист-ісламіст чи маріонетка когось дуже впливового. 

Клавка – секретарка Спілки письменників і знає про сучасний літературний процес все. Вона бачить тих, хто купається у променях слави, і тих, хто потрапив в немилість і може втратити все. Та життя у неї доволі нудне, поки жінка не опиняється на вершині любовного трикутника – за її серце борються функціонер ЦК КП(б)У та молодий письменник –  ветеран війни. Клавку закрутить у скаженому вирі на тлі буремних подій у Спілці письменників, адже саме у 1947 українську літературу цькували особливо немилосердно.

Наукова фантастика і нуарний детектив – таку суміш називають «Видозмінений вуглець». Найманець Такеші Ковач болісно пережив чергове вбивство, він вже звик до того, що в нього стріляють. Та цього разу в новому тілі він потрапляє в центр жахливої змови, яка навіть у світі без моралі здається чимось поза межами. Ще б пак, Ковач пропустив два століття, тож у Бей-Сіті, яке постало на місці Сан-Франциско, йому доведеться вибирати між пан або пропав.

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

195 thoughts on “Гостросюжетні новинки Книжкового Арсеналу – на що звернути увагу

    Залишити відповідь