10 книг для тих, хто любить головоломки і загадки: підказка до #YakabooBingoWinter2019

Заплутаний сюжет – це не єдине, над чим іноді доводиться помізкувати, читаючи книжку. Дивна структура, химерний стиль написання, незрозуміла атмосфера чи герої, яких важко звести докупи, – усе це може перетворити звичайний роман чи повість на багаторівневу головоломку. І чим вона складніше, тим, буває, цікавіше її розгадувати.

Ми зібрали для вас 10 таких книжок. А для тих, хто виконує завдання зимового бінґо Yakaboo, ця підбірка може стати корисною підказкою для пункту № 24.

Серед героїв цієї книжки є живі, які говорять з мертвими, мертві, які іноді відповідають, живі, які не чують цих слів, і мертві, які мовчать. А головне – поки не дочитаєш до кінця, ніяк не збагнеш, хто з них хто. «Містер Сплітфут» – це роман, в якому химерним чином переплітаються дві історії. Рут і Нет – сестри, хоча й різної статі. Вони бавляться у медіумів, вибираються з дитячого притулку, перетинаються з представниками незвичайної секти, словом, шлях їхній – довгий і тернистий. Так само важку дорогу проходять через багато літ стара мовчазна Рут і її вагітна племінниця Кора, аби дійти туди, де обидва шляхи зійдуться…

«Містер Сплітфут» – це американська готика, з усіма її темними деталями – патріархальними спільнотами, дивними комунами, похмурими людьми. Коли читаєш цю книжку, весь час здається, що щось важливе вислизає із твого поля зору. І це, можливо, найбільша загадка, розгадати яку пропонує Саманта Гант.

Обережно: над цією книжкою можна поламати не тільки голову, але й очі! Написана одним абзацом 160-сторінкова історія Кислотного Вандала – це розказана ним самим оповідь про те, яких химерних форм іноді можуть набувати соціальні жести. Вандал, він же Кривоклят, веде свою розповідь із психіатричної клініки – і воно досить логічно, бо де ще може перебувати особа, яка відвідує музеї по всій Європі, щоб облити найвидатніші шедеври живопису 96-відсотковим розчином сірчаної кислоти?

Головна інтрига полягає у тому, чому і навіщо він це робить. Бо так сильно ненавидить мистецтво чи… навпаки? Поки журналісти висувають найрізноманітніші пояснення, а суди вішають на злочинця багатотисячні штрафи, Кривоклят детально пояснює читачам справжні причини. І – так, дізнавшись їх, ви будете неабияк здивовані.

Завдяки «Таємничим загадкам» Есканделя у вас є можливість перевтілитися у детектива і спробувати знайти розгадки до найзаплутаніших історій. Куди зникла флешка з важливою інформацією, хто вкрав золотий годинник з каюти корабля, як дістати ключ із пляшечки, не витягуючи корка й не розбиваючи скло, щоб отримати дідусів спадок? Хто з дійових осіб, які опинилися в замкненому приміщенні, бреше, а хто – каже правду? Хто тут злодій, хто вбивця, а хто – невинна жертва? Відповіді на всі ці запитання читач зможе знайти, скориставшись логікою або уявою. Лише слід бути уважним, виходити за звичні рамки, дивитися на ситуацію з незвичного ракурсу і зважати на підказки.

«Таємничі загадки» Віктора Есканделя – це книжка не стільки для читання, скільки для розважання. Але з її допомогою можна добряче розворушити компанію, яка вже почала нудьгувати, або просто цікаво, весело й захопливо провести довгий зимовий вечір. Є у ній загадки досить прості, а є й такі, над якими доведеться помізкувати. Найкраще читати-розгадувати цю книжку разом із дітьми. Задоволення отримають усі.

Перший англомовний роман Володимира Набокова – ще та головоломка. Читачі й критики сперечаються щодо правильної інтерпретації цього тексту, адже в його, на перший погляд, простому сюжеті приховано чимало загадок і таємниць. Оповідь ведеться від імені В., емігранта з Росії, який намагається зібрати інформацію, щоб відтворити біографію свого брата по батькові, відомого письменника Себастьяна Найта, зв’язок із яким (не надто міцний з дитинства) він майже повністю втратив після еміграції. Спогади про Найта, переказ сюжетів його романів, сни про нього, перепис нечисленних його жінок і намагання віднайти одну – яка, схоже, мала фатальний вплив на його життя. Цікаво і трохи бентежно спостерігати за тим, чи вдасться оповідачеві відтворити з цих фрагментів цілісну історію справжнього життя свого брата.

«Справжнє життя Себастьяна Найта» примусить читача помізкувати над тим, що хотів розповісти – і що насправді мав на увазі – оповідач. А ще цей роман познайомить вас з іншим Набоковим – не лише автором «Лоліти», а письменником-емігрантом, який по-своєму болісно проживав втрату батьківщини й укорінення в новий культурний ґрунт.

Цей роман – прекрасний зразок сербського магічного реалізму, який одночасно і зачаровує своїми химерами, і збиває з пантелику. Його герої – пристрасні читачі, які володіють вмінням «повного» читання. А отже, можуть занурюватися у книжку, проживати її як ще одну реальність, вільно рухатися всередині описаних локацій і навіть спілкуватися з іншими читачами, які читають цей текст одночасно із ними.

Одному із таких вправних читачів, студенту-редактору Адаму Лозаничу потрапляє до рук незвичайна книжка. Під її сап’яновою палітуркою – текст, в якому немає сюжету, самі лише описи великої, розкішної садиби. Про її автора, Анастаса Браніцу, відомо лиш те, що книгу цю він видав своїм коштом, а згодом наклав на себе руки. Про людей, які замовили редактору внести у текст певні виправлення, відомо ще менше. І поки Лозанич з’ясовує, що тут і до чого, у читачів є нагода поблукати химерним, але шалено атмосферним романом «Крамничка “З легкої руки”», і відчути всі ці вібрації кохання і самотності, якими сповнені сторінки загадкової книжки.

Продовжимо тему магії однією із найзагадковіших літературних казок. Її головна героїня, яку виховують Чарівниці, не знає про себе майже нічого, навіть справжнього імені. Живучи у відлюдництві (адже на Чарівниць полюють жорстокі Загарбники!), вона опановує різні магічні здібності й знання, які мають підготувати її до того, що написане долею. Але навіть про своє призначення, описане у Пісні єдиній, яку потай співають жителі країни, вона не знає нічогісінько. Разом із нею читачам доведеться добре поморочитися, перш ніж дізнатися, хто вона – ця дівчина, що про неї каже давнє пророцтво і чи вдасться їй здійснити передбачення.

І якщо відповідь вам здається очевидною, то Дорота Тераковська вас переконає, що не в усіх казках перемога добра над злом дається так просто. Адже й добро може бути не ідеальним, а з певними ґанджами, і на стороні зла часом можна відшукати достойних людей, а передбачення не завжди збуваються просто тому, що так має бути – іноді доводиться постаратися, попрацювати і виправити старі помилки, щоб закони долі й давньої магії спрацювали, як належить.

Не встигла молода аспірантка Інга опублікувати невелику статтю, яка стосувалася життя таємничого етнографа Ґустава Калігуси, як отримує запрошення від товариства краєзнавців з маленького містечка Млинник приїхати туди, аби ознайомитися з надзвичайно цінними й цікавими фрагментами спадщини ученого. Дівчина не чекає від цієї поїздки нічого особливого, але, зійшовши з поїзда, майже одразу помічає дивні речі – картина на стіні готельної кімнати оживає, по телевізору транслюють її улюблений фільм, але зі зміненим фіналом, кудись зникає нова знайома, натомість сусідки по номеру демонструють неабияке захоплення чи то японським шибару, чи то просто зв’язуванням. І вся ця дивина безпосередньо пов’язана з магічними обрядами й ритуалами, які досліджував Калігуса.

Не встигнувши дослухатися до попереджень чоловіка з минулого, який несподівано вигулькнув на вулиці Млинника, красуня Інга все глибше вгрузає у якусь фантасмагорію, що не має нічого спільного з реальністю. Чи вдасться їй випірнути із неї й розгадати секрет кабінету доктора Калігуси – ці питання інтригують настільки, що спонукають якнайшвидше дочитати книжку, аби дістати на них відповіді.

Перший контакт із позаземною цивілізацією – це те, чого людство чекає уже давно. І ось, наприкінці ХХІ століття, коли землян терзають різні протиріччя, він таки відбувається. З’явившись на Землі й просканувавши її за кілька хвилин, прибульці надіслали сигнал кудись у космос і так само раптово зникли. Що вони хотіли? Кому і про що надіслали інформацію? Що буде із людством? Аби з’ясувати це, корабель «Тезей» вирушає у космічну експедицію.  Але, хоч на його борту й зібралася суперкоманда, познайомитися з інопланетянами їм буде складно. Адже ті, Інші, виявляються настільки іншими, що фактично жоден із людських органів чуття не може їх «зчитати». Адже дивитися на щось – не значить його бачити.

«Сліпобачення» – крутий і доволі складний науково-фантастичний роман, який називають вершиною творчості Пітера Воттса. Складні запитання, поставлені у ньому, вимагають продуманих відповідей.

П’ятнадцятирічна Бі готується до омріяної поїздки з батьками в Антарктиду. Але незадовго до мандрівки її мама несподівано зникає. Де поділась Бернардетт? На це питання не може відповісти ні поліція, ні будь-хто з рідних. Спираючись на приватні і ділові листи, службові й особисті записки, мейли й офіційні протоколи, Бі намагається відтворити передісторію зникнення, аби зрозуміти, що керувало її екстравагантною мамою у момент втечі, і зрештою спробувати її відшукати.

Із цих листів складається трагікомічна історія про геніальну дивачку, щиру, вразливу й водночас закриту від соціуму, від світу. Цей роман – про стосунки батьків та дітей, про любов і відповідальність у подружжі, про недооцінену геніальність і про мандрівку до крижаного краю. А також про те, як надійно може заховатися людина, яка вирішила зникнути.

Коли затятий холостяк Емброуз на відпочинку зустрів далеку родичку Рейчел і так закохався, що аж поспішив узяти шлюб, його вихованець і кузен Філіп, звісно, здивувався. Але незабаром це почуття перейшло в тривогу, коли після кількох листів, сповнених непевних натяків на небезпечні наміри молодої дружини, чоловік, раптово віддав Богу душу. Звісно, Філіп підозрює кузину Рейчел у причетності до смерті Емброуза і прагне довести її вину… Аж поки сама Рейчел не з’являється у його домі і не закохує його у себе до безтями. Хто вона, ця жінка? Невинна жертва обставин чи небезпечна інтриганка? 

«Моя кузина Рейчел» – міцно «закручений» психологічний трилер від однієї з найвидатніших британських письменниць ХХ століття Дафни дю Мор’є. У 2017 році він був екранізований.

Головоломки від майстра латиноамериканського магічного реалізму Борхеса і його друга Касареса – це пародія на детективний жанр, але тільки на перший погляд. Читач-інтелектуал знайде у ньому цілу скарбницю натяків та алюзій, прихованих під подвійним дном цих текстів. А читач-любитель детективів помізкує над шістьма загадками, які береться розгадати детектив Ісидро Пароді. Штука в тому, що його несправедливо звинуватили в убивстві й ув’язнили на 20 років. Тож, на відміну від Шерлока Холмса, який ретельно оглядав місце злочину, Пароді мусить шукати злочинців, не покидаючи власної камери. І йому це вдається!

Ці шість історій-головоломок читачі сприймають дуже по-різному. Хтось захоплюється інтелектуальними жартами й елегантністю роздумів, а хтось – плутається у складних аргентинських іменах. Перевірите, до якої категорії читачів належите ви?

Роман в оповіданнях, оповідання-як-роман… Як би не класифікували «Коханців Юстиції», важливо інше – ця книга стала «Книгою року BBC-2018», отримавши високу оцінку кваліфікованого журі. Вже це робить її вартою того, щоб із нею ознайомитися. А ще – захопливі історії злочинців, душогубів і пройдисвітів, зібрані у ній. Серед цих «коханців» богині правосуддя – герої судових актів і кримінальних хронік старого Лемберга й автори найгучніших убивств XX століття, персонажі міських легенд і сімейних переказів, чорнокнижники і батяри, революціонери й повстанці. Їхні злочини так чи інакше замішані на сильній пристрасті. В їхніх історіях, що відбувалися в різні часи і в різних містах, є спільний знаменник.

Який саме? От нехай це і буде тією головоломкою, яку вам слід розгадати. Адже, намацавши саме ту ниточку, якою зшиті відокремлені тексти у цілісний роман, ви отримаєте ще більше задоволення від знайомства з «Коханцями Юстиції».

Віталіна Макарик
Журналістка, редакторка, блогерка і пристрасна читачка і мама двох дітей. Люблю каву, цікаві тексти різних жанрів і підліткову літературу. Мрію про те, щоб у добі було більше годин, щоб встигнути написати і прочитати усе, що хочеться. Але коли кількість непрочитаних книжок у «списку очікування» скорочується до п’яти, починаю панікувати. Поки збираюся написати свій роман, з насолодою читаю чужі і обожнюю про них говорити.
http://vityska.pp.ua/

52 thoughts on “10 книг для тих, хто любить головоломки і загадки: підказка до #YakabooBingoWinter2019

    Залишити відповідь