Книжки з героями, що не залишать байдужими: підказка до бінго

Чи не найбільшим успіхом для доброї книжки є яскравий, вдало прописаний персонаж. Він привертає увагу, має слабкості та бажання, яким співчувають читачі, і за нього приємно вболівати. Водночас він не обов’язково має бути позитивним, може, навіть навпаки. Адже часто книжка стає відображенням того світу, тих конфліктів чи боротьби, які у житті неможливі або непрактичні. Або на неї не вистачає сміливості, нахабства чи сили.

Цим можна легко пояснити великий успіх бульварних романів та масової літератури, написаної у стилі притчі, або за чеховським прийомом «від щастя до нещастя». Наприклад, у книжках Коельо всі герої та героїні борються зі своїми слабкостями, відмовляючись від світських задоволень та комфорту.

Або ж феномен героїв Люко Дашвар: багато читачів у своїх відгуках згадують, що частина її персонажів викликають у них гнів, огиду і… впізнаваність, інші персонажі – співчуття, жалість. Отже, читач має можливість, не піддаючись суспільній критиці, осуджувати (чи відчути себе кращим ніж… персонажі), і, не виконуючи жодних затратних дій, співчувати та підтримувати.

Такими непростими емоціями оперують і твори, які поповнили списки світової класики. І у «1984» Орвелла, і у «Світло в серпні» Фолкнера, і в «Безчесті» Кутзеє (та в багатьох ін.) персонажі також страждають, але їхня боротьба не вселяє оптимізму і не призводить до героїчних проявів чи змін характеру.

Буденне життя не завжди насичене пригодами, переживаннями і драмою, тому вдало підібраний персонаж книжки, яку читаємо, може розфарбувати сірий фон буденності яскравими фарбами.

Ми зібрали для вас добірку книг з персонажами, які не залишать байдужими.

Героїня однойменного твору бореться за власну самостійність. Маючи багатих батьків, вона обирає відокремлення від сім’ї заради свободи. Але книжка не про боротьбу та героїчні якості Франчески. Вона про безбашеність сицилійки, її вміння втрапляти в курйозні ситуації та пристрасть до життя і скандалу.

Полдарки – цикл романів, події в яких розгортаються в Англії XVIII століття. Росс Полдарк, герой роману, що відкриває цикл, – молодий британський офіцер, який повертається з війни за незалежність США. Він ще не знає, що вдома його нічого не чекає. Його батько помер, родовий маєток запущений прислугою до невпізнання, а кохана збирається заміж за його кузена.

Про характер ключового персонажа читач дізнається з передсмертних роздумів його батька, але стійкість, мужність та дозрівання характеру героя будуть наростати з кожним епізодом. Це захоплююча історія з чудовою драматургією. Цикл романів у сучасній Англії адаптований у серіал телерадіокомпанією ВВС, найбільшою компанією за кількістю шанувальників.

Нетипова історія однієї книгарні, а точніше – власника книгарні. Персонаж книги Ей Джей Фікрі – чорношкірий. Він втратив дружину в автокатастрофі, і одного чудового дня, після того, як у нього викрали примірник першої книжки Едгара Аллана По (яка вийшла у світ обмеженим тиражем – 50 примірників) аукціонна цінність якої майже півмільйона доларів, він знаходить у своїй книгарні дворічне дитя.

Майже детективна історія тримає у напрузі протягом всіх 210 сторінок, і має багато приємних і неприємних поворотів. Персонаж дитини, дівчинки Майї, також наділений харизмою та якостями характеру, що мимоволі викликають повагу та замилування.

Список Шиндлера – шокуючий історичний роман Томаса Кіннілі про масштабні звірства, вчинені проти євреїв. Роман написаний на документальному матеріалі зі слів 50 очевидців і присвячений Оскару Шиндлеру – промисловцеві й гульвісі, який завдяки своїм здібностям, хитрості та вмінню домовлятись врятував життя 1200 євреїв.

У книжці багато важкого для читання та усвідомлення матеріалу, шокуючі сцени, які відображають рівень звірства, притаманний тим подіям. Головний герой має безліч недоліків, не здатний бути вірним, але його доброта стає основним лейтмотивом історії. Це не тип класичного геройства, де персонаж виступає проти системи, а той тип, де завдяки природній хитрості герой обходить систему. Роман нагадує, що нема абсолютного зла або абсолютного добра. Чи є?

Блискучий роман, бестселер за версією New York Times має не одного, а одразу трьох хороших персонажів. Авторці вдалось майже неможливе. Читаючи цей роман, відчуваємо, з якою любов’ю Ліан розкриває особисті трагедії героїнь, з якою дбайливістю виправдовує різні вади характеру. А завдяки кінопобудові історії в епізодах, книжка читається на одному диханні та не залишає байдужими. За цією книжкою також знято серіал. А в 2019 шанувальникам обіцяють його другий сезон.

Ця книжка входить у список 100 найкращих романів всіх часів за версією журналу Newsweek. В основу роману ліг особистий досвід автора, який працював у психіатричній лікарні, де проводились досліди впливу на людей сильнодіючих наркотиків. Головний герой та перипетії довкола нього обговорюються майже 50 років. Ідея боротьби – особистість і система, особистість проти системи.

Дія роману відбувається в психіатричній лікарні, де всі і все підпорядковано системі. Але одного разу в стінах лікарні з’являється новенький – Макмерфі. Герою Макмерфі не притаманні гарні манери чи благородні наміри. Але його характер – це характер вільної людини. А вільним людям немає місця у системі. Це нелегка історія його боротьби – зі злетами і падіннями.

За мотивами роману у 1975 році був знятий фільм, що отримав 5 Оскарів.

Роман уперше був виданий у 1813 році.

В одній не дуже багатій родині ростуть п’ятеро дівчат: одна гарна, друга розумна, і троє зовсім молодих. Їхній звичний уклад порушує новина – сусідній знатний маєток орендував багатий молодий чоловік. Класичний роман про кохання з першого погляду з обманом надій. Красивий офіцер виявляється брехуном та марнотратом, а бундючний гордяк робитиме вчинки, за які в нього закохаються усі без винятку. Щоправда, не відразу.

Також, якщо вам до душі любовні перипетії, пристрасті та зізнання, любовні премудрощі, очікування, тривоги, додайте до свого списку відомий роман «Звіяні вітром» Марґарет Мітчел. Пристрасні, захоплюючі персонажі триматимуть вас в напрузі до останньої сторінки.

У своїй повісті автор знайомить нас із молодим письменником та екстравагантною дівчиною Голлі. Вони – сусіди, і оповідач давно її запримітив, але дівчина оточена увагою багатих чоловіків і веде активне світське життя.

В якийсь момент відбувається їхнє знайомство, і Голлі дає йому ім’я Фред (так насправді звуть її брата). З того моменту їхні життя часто переплітаються. «Фред» відвідує вечірки Голлі, супроводжує її на прогулянку, і врешті між ними виникає тісний емоційний зв’язок.

Оповідач день за днем відкриває собі різних людей, які наповнюють життя Голлі: її подруг, потенційних наречених, Саллі «Томато», і врешті чоловіка Голлі. Куди приведе молодого письменника це захоплення?

Цей список був би недосконалим, якщо не включити до нього зворушливу родинну історію маленького італійця Тоніно. Любовно виписані портрети бабусі та дідуся – кумедних, але таких відкритих, запам’ятовуються, а фінал книжки зворушить до сліз.

Персонажі книжки – молоді та захоплені життям. Вони спілкуються молодіжним сленгом, захищаються агресією і займаються паркуром. Їхнє життя дуже схоже на життя ровесників: вчаться в університеті чи закінчують школу, готуються до ЗНО або працюють. Але захоплення надає їхнім життям особливого шарму.

Та одного дня у хлопчачій компанії трейсерів з’являється дівчина Таша – і все змінюється.

У цій компанії персонажів, у яких можна закохатись, буде одразу декілька. Адже, як відзначили читачі, на поворотах сюжету авторка робить вибір на користь моралі, а не гостроти оповіді.

Найвідоміший роман бельгійської письменниці, твір, удостоєний премії Французької академії. Вся історія подана в іронічному світлі. Головна героїня потрапляє у курйозні ситуації і рішення приймає нестандартні. Історія заснована на особистому досвіді та зображає конфлікт традицій культур – Заходу і Сходу.

Йдеться, передусім, про різницю сприйняття жінки у різних культурах. Книжка смішна і читається на одному диханні. 

Добірне чтиво з добірними персонажами та стилістично бездоганною мовою. Головному герою, англійцю, випускнику Оксфорда, набридає буденність і він втікає на острів, де з ним відбуваються загадкові, містичні події та експерименти. Власне, є одне «але» – головний персонаж подобається не всім. Одним він видається азартним, харизматичним інтелектуалом, існування якого не приносить йому очікуваного. Іншим – цинічним пихатим відлюдьком, який не знає, чого хоче (також є за що). Але мова цього твору, тема, характери і філософія – доволі провокаційні.

Автор розповідає історію з неймовірною художньою виразністю. Настільки якісно, що мимоволі занурюєшся в атмосферу, ніби у кіно в тривимірному форматі, і більше ніж 500 сторінок читаються без пауз.

Варто зауважити, що це найпопулярніша книга Фаулза, дискусія довкола якої триває півстоліття.

Олеся Венгринович
Письменниця, фотограф. Колекціоную документи про освіту. На сьогодні їх 9. Пишу дисертацію про наукове кіно в Україні та психологічний роман. Білий колір волосся вважаю своїм "алібі".

111 thoughts on “Книжки з героями, що не залишать байдужими: підказка до бінго

    Залишити відповідь