5 фактів про Джеффрі Арчера: чим незвичний цей автор

Він продав понад 275 млн примірників у всьому світі. Його книжки — захопливі трилери, історії про сімейні таємниці та історичні містичні розповіді. Йому 80, а він веде твіттер і досі активно спілкується з прихильниками. А ще —  готує до виходу дві нові книги, і це лише цього року. Чим цікавий Джеффрі Арчер, улюбленець британського читача? Ось 5 причин і вам зацікавитися його книжками:

5 фактів про Джеффрі Арчера: чим незвичний цей автор 0

Перед тим, як стати письменником, був членом британського парламенту

У цього письменника взагалі дуже цікавий бекґраунд. В університеті він серйозно займався легкою атлетикою, був головою атлетичного клубу при Оксфордському університеті. У віці 29 років став членом британського парламенту, однак через 5 років, прогорівши з інвестиціями в канадську компанію і збанкрутівши, вирішує покинути роботу на державу. Щоб заробити кошти й виплатити кредиторам, вирішив… почати писати книжки. Ось так і став досить популярним письменником. 

5 фактів про Джеффрі Арчера: чим незвичний цей автор 0

Всі свої книжки він пише від руки

Джеффрі не вміє друкувати на машинці, тому свої книги старанно пише від руки. За шість місяців він може повністю написати перший чорновий варіант; потім він на місяць полишає свій рукопис, відпочиває, щоб більш свіжим поглядом глянути на нього після проходження певного часу. А тоді ще місяць корегує і переписує наново. 

5 фактів про Джеффрі Арчера: чим незвичний цей автор 0

Коли Джеффрі починає писати, він і сам не знає, чим усе закінчиться

Починаючи писати, Джеффрі чітко розписує перші 4-5 розділів, ще 10 приблизно тримає в голові, а от чим закінчиться — взагалі не знає. На думку письменника, якщо він не знає і сам себе тримає в інтризі «Що ж станеться на наступній сторінці?», то і в читача виникатиме таке питання й інтрига. Коли сам не знаєш, то й не видаси ненароком на сторінках спойлерів щодо кінцівки — ось позиція Джеффрі.

5 фактів про Джеффрі Арчера: чим незвичний цей автор 0

Цінує в інших авторах здатність до сторітелінгу

З інших письменників Арчер любить тих, кого можна вважати “сторітелерами”, здатними грамотно розповісти історію і занурити в неї читачів. Тож з улюблених книг у нього: 

5 фактів про Джеффрі Арчера: чим незвичний цей автор 0

Створив серію книг про роки у в'язниці

Джеффрі Арчер чотири роки відсидів у в’язниці за зловживання владою. Цей період він згодом описав у нон-фікшн серії книг A Prison Diary, підписавшись FF 8282 (номер, який був у Джеффрі під час арешту). Три книжки — три різні в’язниці, де він був; назви він узяв від «Божественної комедії» Данте (Пекло, Чистилище, Рай). Раєм Джеффрі назвав час, проведений в останній з в’язниць, де був найбільш послаблений режим.

1 304 thoughts on “5 фактів про Джеффрі Арчера: чим незвичний цей автор

    Залишити відповідь