Гарячі грудневі новинки для читання незвично теплими вихідними

Якщо Миколай не приніс вам бажаних книжок, то можна попросити їх у Санта Клауса! Так, для особливо чемних читачів це працює. Але найприємніше самому бути Сантою. Маємо кілька ідей – від раніше невиданої української класики до культових серій. 

Перша частина трилогії «Спадок Ор’їші» вже готова підкорювати серця шанувальників нових фентезі-світів. Книжка дихає магією, от тільки жорстокий правитель вирішив позбутись всіх, хто володіє чарами, та влаштував різанину. Троє дітей, серед яких і принцеса, прагнуть відновити магічний лад Ор’їші, а це складне завдання, яке вимагатиме від них неабиякого ризику. Історія, яка ґрунтується на міфах, помережана актуальними проблемними темами: расизму, владного беззаконня та поневолення. 

Налаштуватись на романтичний лад та наповнитись любов’ю – саме для цього варто взяти до рук збірку «Реп’яхи» соліста Фіолету Колоса. Деякі з цих поезій вчепляться за душу, як реп’яшки. Які саме? У кожного читача – свій набір. Збірка не тільки про кохання, а й про любов до всього живого, про бажання до змін та сум за втраченим. Вона, мов альбом зі старими фотографіями, у якому ще є місце для нових спогадів. Як дух Різдва, який може бути поруч завжди. А ще її варто подарувати тим, хто вам насправді дорогий. 

Історія – комплексна наука. А велика історія поєднує у собі і фізику, і астрономію, і біологію, і геологію, і соціологію, і економіку… і це ще не вичерпний перелік. Книжка Девіда Крістіана про розвиток нашої галактики, народження Землі (і що ж зробило нашу планету такою особливою?), виникнення перших живих організмів – і аж до сучасної історію, яку творять люди. Науковець навіть зазирає у майбутнє, адже, коли добре знаєш історію, то можна робити прогнози. Повірте, ця історія цікавіша за ту, що ми всі вчили у школі. 

Поки чекаємо на «Віддану» – екранізацію роману Софії Андрухович «Фелікс Австрія», – можемо насолодитись традиційними галицькими стравами – призабутими, але від того не менш смачними. Салати, яких ви досі не куштували, старовинний святковий борщ, духмяна випічка та зірка будь-якого зимового застілля – гаряченькі налисники, які тануть у роті. Доповнюють подарункове видання рецептів вишукані кадри зі стрічки. Крім того, у кулінарному записнику є сторінки для запису власних коронних страв. 

Філіп Пулман запрошує у мандрівку старою Англією. Разом із головним героєм підлітком Малкольмом Постедом з перемістя Оксфорда долучимось до неймовірної природи, пов’язаної із загадковим Пилом. Хлопчина, життя якого раніше минало між побігеньками та розвагами на річці, опиняється у вирі подій та знайомиться з низкою приємних та химерних персонажів. Малкольм разом з подругою Еліс навіть почне рятувальну операцію, щоб врятувати маленьку Ліру, якій загрожує велика небезпека.  

Хіба вік може завадити дружбі? Якщо ви впевнені, що ні, то ця книжка змусить вас змінити думку. Листування Астрід Ліндгрен та молодшої від неї на 50 років Сари Швардт – зворушлива історія дружби визнаної письменниці та дівчини-підлітка, яка знайшла рідну душу там, де не сподівалась. Листування, яке розтягнулось на роки, показує дорослішання та важливість мати у своєму оточенні того, хто може вислухати та порадити. Відкрийте для себе нову грань улюбленої дитячої письменниці. 

Продовження культової трилогії Assasin. Хлопчик, який став найманцем, холоднокровним вбивцею, знаряддям у руках короля. От тільки Фітц вибрав для себе іншу місію – він ловить «перекованих», тих, кому нічого втрачати, тих, у кого не залишилось нічого від людяності. Ця робота небезпечна, та у його житті ніколи не бувало особливої безпеки. Поруч – вірний компаньйон – вовк Нічноокий, який не спускає ока зі свого побратима. Щоб вижити у цій круговерті, Фітцу доведеться пожертвувати людським та уподібнитись до звіра. 

Знаковий американський політик Джон Маккейн насамперед відомий своїм поборництвом демократії і тим, що пройшов тривалий в’єтнамський полон – цілих 5 років, за які він зовсім посивів, але не похитнувся. Виступав проти Трампа та застерігав, що саме Путін – найбільша загроза для світової демократії, а не терористи. Його мемуари – не тільки про політичні погляди, а й про родину, підтримку, друзів, злети і падіння. Це своєрідна книга-вказівник, яка допоможе знайти шлях, коли втратив орієнтир. 

Зворушлива історія взаємин батько-син і водночас моторошна історія про жах, який повернувся з минулого. Шепотун – убивця, який викрадає хлопчиків, а потім вбиває. Таке вже було 20 років тому. А тепер хтось діє за тим же патерном. Найгірший батьківський страх – зникнення дитини набрав форми. Дорослі усього містечка розгублені, вони не уявляють, що робити, адже злочинець не залишає слідів. Кожен малий – у потенційній небезпеці. А тим часом серед дітей шириться віршик-лякачка про страшного шепотуна. 

Потрібна вікторіанська література до бінґо? Зверніть увагу на цей роман англійського класика про вигадану країну, яка стикається з реальними проблемами, які ми досі не змогли вирішити. А стільки часу минуло… Країна Костаґуану ніколи не існувала, але стала універсальним зображенням, вона так нагадує добре нам відоме: демократія і тиранія, прірва між елітою та черню, реформи і свавілля влади, корупція та прагнення розвивати культуру, високі ідеали, які прикривають ниці потяги, патріотизм і містечковість, рух за об’єднання та сепаратизм. 

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

350 thoughts on “Гарячі грудневі новинки для читання незвично теплими вихідними

    Залишити відповідь