5 дитячих книг про справжню дружбу

Скільки пісень та віршів, казок та притч є на світі про справжню дружбу! То яка ж вона, найсправжнісінька дружба? І яким є справжній друг? Добірка дитячих книжок нижче доводить: і дружба, і друзі бувають різними. Найголовніше, розділяти порівну і сум, і радість й дозволити собі просто бути собою поруч із тим, хто це цінує.

Буває так, що дощ іде. Іде й не зупиняється. Всюди тече, шумить, крапає і дзюрчить, і зрештою, від такої негоди навіть падають дерева! Саме так трапилося в історії «Усі на борт!», бо саме повалене у воду дерево і стане кораблем для дивної команди, яка збереться разом, аби доплисти до рятівного берега. І схоже, кішка посеред усіх цих мандрівників буде за капітана! Спершу вона зустріне свинку у балії, потім мокрого пса, за тим — курку й півня у каструлі, вівцю на шині з-під трактора, й маленьку мишку в кухлику та кролика у шухляді! Кожен намагався врятуватися, як міг. І кожного мудра киця пустила на борт свого імпровізованого корабля. І вже коли місця, здавалося, не залишилося ні для кого, вони побачили у воді ще когось. Когось, від кого віяло небезпекою. Півник настовбурчив пір’ячко, курка заквоктала, їжак випнув голочки, а кролик затремтів. Чи пустять звірята небезпечну знайду на борт? Чи врятують ще одне життя? Чи дістануться усі разом суші? Чи зможуть об’єднатися, аби врятувати себе? Ця проста, на перший погляд, книжка, вчить довіряти, слухати свою совість, а також об’єднуватися заради спільної цілі.

Чудове подарункове видання, яке неодмінно сподобається як ілюстраціями, так і оповідками про «людське дитинча». Одна справа дивитися мультик, інша справа — читати й уявляти усе самостійно! Мауглі, Балу, Багіра та Шер-Хан, а ще зграя мудрих вовків, ватага бешкетних мавп, непролазні, але такі прекрасні джунглі. А як відомо, у джунглях свої правила, і виживає не тільки той, хто найсильніший, але й той, хто зуміє зрозуміти мову усіх тварин, хто стане пліч-о-пліч із ними перед загрозою. Дикий і безстрашний хлопчик із джунглів знову й вкотре підкорить ваше серце! Редьярд Кіплінг направду створив історію, яку хочеться перечитувати із покоління в покоління. 

Кажуть, він народився на смітнику, й смердить рибою. А ще він плутає, де право де ліво, й має вигляд найпошарпанішої ганчірки. Хоча сам себе вважає лабрадором! Геть усенький він вкритий блохами, а всюди, куди б не йшов, його супроводжують мухи. Звати його Бридкий Пес, і одного разу у сміттєвому контейнері він знаходить повідець. Його друг, нещасний безхатченко кіт, на ймення Плоскотун, пояснює йому, що таке повідець і що таке господар. З того моменту понад усе на світі Бридкий Пес мріє знайти господаря! Тож він з’їдає зіпсований йогурт і шкірку з-під банана й вирушає на пошуки. Надзвичайно мила й добра історія, яка вчить співпереживати, а також пояснює: часто за неприємною зовнішністю може ховатися отакенне, величезне й добре серце!

Цю книжку варто мати вдома на полиці вже хоча б тому, що її можна просто гортати й безкінечно довго роздивлятися прекрасні ілюстрації Владислава Єрка. В малюнках настільки багато детай, що зачепитися можна за кожну, і з’явиться нова історія! Але ми про історію стару, як світ, сповнену див чи дивакуватостей, вірності й відданості. Бо хто не знає цитату про «ми несемо відповідальність за тих, кого приручили»? У цій історії прекрасним є все: і візуальна частина, і сам текст, який змушує нас задумуватися про важливе і сокровенне, вірити і сподіватися, любити усім серцем і відпускати. «Усе це загадкове і незбагненне. Для мене і для вас, які теж полюбили Маленького принца, світ буде інакший, якщо десь, невідомо де, баранець, якого ви ніколи не бачили, можливо з’їсть невідому вам троянду. Погляньте на небо. І спитайте себе: «Є ще та квітка чи ні? А що, як баранець її з’їв? І ви побачите, все стане по-іншому… І жоден дорослий ніколи не зрозуміє, як це важливо!».

Ще одна історія дружби між хлопчиком і лисом. Тільки цього разу жодних вигаданих планет, баранців, троянд під скляними ковпаками, жодної фантазії чи вигадки, ця історія вразить вас своєю правдивістю. Ви віритимете кожному слову, кожній емоції, якою б непростою і болючою вона була. Бо історія починається із розлуки. Вимушеної розлуки двох вірних друзів, лиса Пакса та хлопчика Пітера. Зворушлива історія про те, що найпекучіший на світі біль можна пережити разом із другом, про вірність і відданість, правду і липку брехню. Книжка маркована young adult, тому читайте її з дитиною у тому разі, якщо вона готова обговорювати важливі і серйозні питання. І якщо до цього готові у найпершу чергу ви. 

Слава Світова
Письменниця, мотиваційна спікерка, тренерка зі словесної майстерності та творчості. Співзасновниця креативного жіночого простору Creative Women Space.

17 thoughts on “5 дитячих книг про справжню дружбу

    Залишити відповідь