1000 віршів за 1000 днів: як один британець вирішив провести поетичний експеримент

Нам здається, що на поезію не вистачає часу, бо втиснути в завантажений графік рефлексії з приводу свого бачення світу важко. Але британець Нік Есбері, про якого нещодавно написали в The Guardian, кинув собі виклик написати 1000 віршів за 1000 днів. Що ж, поглянемо, як йому це вдається.

Нік — фрилансер, який пише про дизайн та веде власне креативне агентство Asbury&Asbury спільно з графічною дизайнеркою Сью Есбері. У нього насичене життя, і він сам спершу вагався, чи встигатиме писати. Але згодом виявив, що ідеї приходять навіть під час коротких перерв, і їх легко можна записати у смартфон. 

Вірші він почав писати ще 17 серпня 2017 року після терористичної атаки в Барселоні, назвавши свій проєкт #realtime_notes. Нік виставляє свої твори в інстраграмі, зробивши знімок екрана з заміток на телефоні. Поступово свої твори він публікує в книжкові томи, де збирає вірші по роках. Таким чином, за 2 роки вийшло поки 2 томи. Нік пише про все, що бачить, часто згадує суспільно-політичні події, які хотів би закарбувати в пам’яті, тож багато читає новин.

На своєму сайті Нік пояснює, чому вирішив писати короткі вірші: «Сподіваюся, що в моїй творчості знайдуть щось для себе як ті, хто любить поезію, так і ті, хто ні. Для всіх, хто гадає, що поезія складна і що вона тяжко заходить, мої вірші стануть відкриттям, бо їх так само легко читати, як і писати. Але я також вважаю, що це глибокі і багатогранні тексти, сповнені гри слів та моментів, які варто перечитувати. Завдяки особливості проєкту, в цих віршах є купа всього з життя – від того, як я виносив сміття, до маршів протесту; від сидіння в дитячому ігровому центрі до відвідування Трамп-Тауер. Там і комедія, і фарс, і смуток з меланхолією, і радість, і лють, і любов, і втрата. Ну і багацько про Брексіт.»

Проєкт ще триває, і цілком очевидно, що до двох томів скоро додасться і третій. А поки всі вірші Ніка англійською можна прочитати в його інстаграмі.

395 thoughts on “1000 віршів за 1000 днів: як один британець вирішив провести поетичний експеримент

    Залишити відповідь