Книжка до Марса доведе: Що читає Ілон Маск

Якщо ви бачили хоча б одне інтерв’ю з Ілоном, не виникає сумнівів, що він — начитаний і ерудований підприємець. Виголошуючи певні ідеї, Маск часто посилається на книги, які допомогли йому їх сформувати. Що ж, пропонуємо 6 найголовніших видань, які допоможуть зрозуміти Ілона Маска.

Ілону подобається вся серія книг Азімова про падіння і відродження Галактичної Імперії. Серія, на його думку, розповідає про циклічність цивілізаційного розвитку, тож може знадобитися і в реальному світі. Усі книжки він рекомендує прочитати по черзі (нагадаємо, що друга книга — «Фундація та Імперія. Книга 2», а третя — «Друга Фундація», і вони вже є українською).

Щодо цієї книги Ілон зізнається — під кінець стала іншою і закінчилася нічим. Але сам початок, як і інші книжки Гайнлайна, йому подобається. І воно не дивно, бо у роману Марсіанська тематика: хлопець Майк народився під час першої експедиції на Марс, там і виріс. Коли через 20 років він вирішує повернутися на Землю, там йому, м’яко кажучи, не раді, і тепер він мусить виживати та пізнати, що означає бути Земною людиною.

Приклад Франкліна Ілону подобається тому, що він за натурою був підприємцем. Цей самий драйв, як вважає Маск, є і у нього, тож Бенджамін в його очах — герой і людина, якою він найбільше захоплюється. 

В біографії Айзексона ми дізнаємося і що Франклін був неабияким винахідником. Це він створив першу бездимну грубу, громовідвід, біфокальні окуляри. Що ж, тепер зрозуміло, від кого Маск черпає невпинне натхнення.

А від цієї культової саги, яка не потребує представлення, Ілон закарбував для себе прагнення героїв врятувати світ. Частково він теж такий — відчайдушний рятівник (хоча за результатами цих прагнень часом здається, що йому радше підійшла би книга про Дона Кіхота).

Ця книжка замінила Ілону більшість книг із філософії у підлітковому віці. Прочитавши в 14 Ніцше і Шопенгауера, Маск склав про них негативне враження, і відкрив для себе цю, більш позитивну книжку. Вона навчила його, що набагато важче ставити питання, аніж відповідати на них; тож він і вирішив після цього досліджувати всесвіт, аби мати змогу поставити якомога більш точне питання про сенс свого існування.

Маск давно попереджає про відповідальне ставлення людства до штучного інтелекту. AI може бути нам як вірним і відданим помічником — так і зброєю масового знищення. У книзі автор розповідає про те, що якщо задати машині відповідну мету, скажімо, покращити стан екології, то вона буде сліпо йти до цієї мети, і зрештою зможе винищити людство просто як перешкоду на шляху до виконання цілей. У штучного інтелекту навряд чи будуть якісь докори совісті чи вагання з цього приводу. 

1 236 thoughts on “Книжка до Марса доведе: Що читає Ілон Маск

    Залишити відповідь