Як зацікавити дітей наукою з книгою «Елементарно! Науковий детектив»: перевірено на собі

Хімічні сполуки приховують у собі безліч загадок, про які не здогадуються навіть дорослі. Перевірте себе: чи пам’ятаєте ви, де міститься ніобій? Чи що таке молібден? А що буде, якщо занурити, скажімо, батарейку в склянку води? 

У справжньому науковому детективі «Елементарно!» від видавництва «Жорж», який потроху відповідає на ці та інші питання, міститься багато секретів. Ми перевіряємо деякі з них на собі, адже розкривати загадкові таємниці завжди весело. Скажемо відразу: нам сподобалося, а отже, є шанс, що сподобається і вашим дітлахам. 

Справа чарівного кубика

З цим знанням з дітьми можна робити цілі фокуси. Уявіть собі: фокусник кладе в склянку лід і нитку, посипає “магічним пилом”, чекає кілька секунд – і вуаля! – нитка наміцно застигла всередині льоду. Ми навіть перевірили це самі:

Як зацікавити дітей наукою з книгою «Елементарно! Науковий детектив»: перевірено на собі 0
Як зацікавити дітей наукою з книгою «Елементарно! Науковий детектив»: перевірено на собі 0
Як зацікавити дітей наукою з книгою «Елементарно! Науковий детектив»: перевірено на собі 0

У чому секрет? У натрій хлорид (NaCl), тобто звичайній солі, яку ми насипаємо на шматочок льоду. Річ у тім, що сіль ненадовго розморожує воду нагорі кубика. А потім вода знову замерзає, і нитка з нею примерзає до кубика. Зверніть увагу також, що в склянці кубик має лежати у холодній воді, інакше лід швидко розтане і нічого не вийде.

Книжка також наводить ще один цікавий факт, через який в рамках подібного експерименту ми радіємо, що сіль — це все ж натрій хлорид, а не натрій у чистому вигляді. Чистий натрій такий хімічно активний, що вибухає від контакту з водою, тож якби у склянку ми насипали його, від нитки і шматочка льоду не залишилося б і сліду.

Сірники — не іграшка

Як зацікавити дітей наукою з книгою «Елементарно! Науковий детектив»: перевірено на собі 0

А все ж, зізнайтеся: ви знали, чому сірники запалюються, якщо чиркнути ними по краю сірникової коробки? У головці сірника знаходиться трисульфід тетрафосфор (P4S3); це таке собі поєднання фосфору і сірки у певному співвідношенні. Боки ж сірникової коробки намазані речовиною фосфором у суміші з клеєм і дрібними крихтами скла. Коли ми чиркаємо сірником, від тертя виробляється тепло, і він займається.

А ще той же фосфор є частиною ДНК, а отже міститься в самих людях і в домашніх тваринках. А ще… в кока-колі: він там у складі ортофосфатної кислоти (H3PO4).

Як зацікавити дітей наукою з книгою «Елементарно! Науковий детектив»: перевірено на собі 0

Лимонний вогнегасник

На гіфці зліва ви можете помітити процес створення справжнього вогнегасника. Так-так, коли під час приготування випічки ми “гасимо” соду лимоном, то фактично утворюємо вуглекислий газ. Він важчий за повітря і здатний буде погасити полум’я свічки, якщо поставити посудину з такою сумішшю соди й лимона поряд із нею.

Загальні враження від книги

Насправді було корисно нагадати собі хімічні закони, про які забуваєш, але які часто можуть знадобитися для вирішення дрібних завдань у побуті, особливо під час приготування їжі. З книжкою також вдома увечері влаштували собі вікторину (а ви зможете відповісти на такі запитання?):

  • Як у зорях утворюється Гелій?
  • Що означає “хімічно інертний”?
  • Які є єдині два метали несріблястого кольору?
  • Який елемент надає феєрверкам темно-червоного кольору?
Відповіді на них шукайте у книзі. Також в ній ви знайдете ще інформацію про те, як виглядає у чистому вигляді кожен з елементів, наскільки він небезпечний і де міститься; ну і ще силу-силенну домашніх експериментів, здатніх заворожити маленьких непосидючок і вас разом із ними.

29 thoughts on “Як зацікавити дітей наукою з книгою «Елементарно! Науковий детектив»: перевірено на собі

    Залишити відповідь