ТОП 30 найкращих книг з фінансів, економіки та менеджменту в 2018 році

Хто не бажає бути багатим? У цьому світі таких людей апріорі одиниці. Вся справа в побудові світу, де все залежить чи безпосередньо пов’язано з грошима, добробутом. Людина, яка заробляє мало, живе погано. І навпаки, люди з високим доходом можуть дозволити собі багато чого: це розкішне життя, все найновіші і найкращі матеріальні блага. А ще інтерес з боку інших людей, слава і все, що з цим пов’язано. Так, щоб бути заможним, треба добряче попрацювати. Але не завжди! Якщо ви вмієте розпоряджатися капіталом, примножити його не складе труднощів. Як говорив Рінат Ахметов (і багато інших мільярдерів): «Складно заробити перший мільйон. Далі все йде, як по маслу…». Щоб і у вас на фінансовому терені все було «гуд», ми пропонуємо прочитати найкращі книги з економіки та фінансів. Матеріали з порадами, практиками, стратегіями і багатьма іншими речами, використавши які на повну, можна досягти помітних успіхів у бізнесі, банківській сфері, інвестуванні.


Саймон Вайн «Инвестиции и трейдинг. Формирование индивидуального подхода к принятию инвестиционных решений»
(Альпина Паблишер, 2016)


инвестиции и трейдингРинок фінансів – це «темний ліс» інформації, де зараз виникають небезпеки, нові відкриття і помилки. Що робити, щоб прибуток компанії виріс в рази? Від чого варто відштовхуватися і на які методи сподіватися? Наскільки високі ризики можна вважати допустимими? На всі питання відповідає автор книги – керуючий директор «Альфа-Банку». Чимало інформації у виданні також пов’язано зі світовою кризою 2007-2009 років. Інші ключові теми: психологічні особливості прийняття рішень, тактика поведінки, стилі управління банківським портфелем. Читаючи подібні книги з фінансового менеджменту, ви, безумовно, сформуєте свій унікальний стиль трейдингу. Матеріал дозволяє обміркувати і проаналізувати традиційні підходи у фінансуванні, показує прийоми, які найкраще працюють на практиці. Високу користь книга принесе інвесторам, трейдерам, а також всім, хто працює на валютному ринку, біржі акцій, облігацій і похідних інструментів.


Бэртон Малкіел «Десять главных правил для начинающего инвестора»
(Альпина Паблишер, 2016, пер. Борис Пінскер)


10 главных правил начинающего инвестораПрофесор університету Прінстон пропонує елементарні, при цьому вельми робочі ідеї ведення фінансів, ефективного інвестування, що дозволяють охопити всю суть світу грошей і відчувати себе в ньому, як риба в воді. Покрокова стратегія Малкіела надає інструментарій, застосовуючи який можна перевершити навіть найдосвідченіших професіоналів і зробити це без частки ризику. Книга написана простою мовою, зрозумілою навіть новачкам. Тут все найцінніше і найнеобхідніше, що треба знати про інвестування. Перебуваєте в пошуках орієнтирів у світі особистих фінансів, формуєте портфель вигідних вкладень? Тоді це чтиво вам на допомогу.


Брайан Трейсі «Наука денег»
(Попурри, 2016, пер. Л. Третьяк)


наука денегДискутувати на тему грошей було цікаво і захоплююче в усі часи. Коли на кону стоїть добробут, багатство, самі по собі включаються механізми аналізу, критичної думки. Гроші завжди в топі інтересів. Правда, і фальшивої, «порожній» інформації навколо фінансів багато, і це реально заважає зрозуміти, як наростити капітал, правильно інвестувати і не прогоріти. Автор книги говорить про цілу науку грошей, з усіма її законами і правилами. Намагається навчити читача орієнтуватися в «грошовому» світі, відкинувши все непотрібне і раз і назавжди виділивши для себе одвічні «фінансові істини». Використовуючи техніки і знання науки про гроші в реальному житті, вас, безумовно, чекає світле фінансове майбутнє!


Роберт Т. Кійосакі «8 финансовых заблуждений. Управление деньгами»
(Попурри, 2016, пер. Сергій Борич, О. Бєлошеєв)


8 финансовых заблужденийБагатії – люди розумні. Мало того, що гроші заробляти вміють, так ще й стереотипи всім іншим нав’язують. Причому такі, що не дають всім іншим навіть наблизитися до багатства. По суті, всі ми оперуємо помилковими знаннями про гроші, і завдання цієї книги з фінансів – переналаштувати ваші мізки на правильну, «грошову» хвилю. Книга дає корисні знання, одночасно допомагає позбутися поганих фінансових думок. Оперуючи новою інформацією, ви викриєте поганих порадників, і, врешті-решт, таки зможете взяти кермо управління фінансами в власні руки.


Шелдон Натендерг «Опционы. Волатильность и оценка стоимости. Стратегии и методы опционной торговли»
(Точка, 2016, пер. Олена Пестерєва)


опционыВ основі цієї книги про фінанси лежать навчальні матеріали, якими користуються трейдери чиказької біржі СВОТ. Підходи, стратегії, представлені автором, мають високу успішність на ринку опціонів, прості і зрозумілі для застосування. Переважно, йде розбір практичних ситуацій, тактик торгівлі, яким чином вони працюють, і як їх можна застосувати з урахуванням стилю торгівлі і потреб трейдера. Прочитати книгу варто тим, хто хоче з опціонів викроїти максимум можливостей.


Олексій Ратон «Один на один с биржей: Эмоции под контролем»
(Альпина Паблишер, 2016)


один на один с биржейПрактичний посібник з фінансів і банківської справи дозволяє навчитися керувати власними емоціями, розповідає, як взяти себе в руки і не розклеюватися, коли ви пов’язані з великими ризиками. Автор показує, як позбутися страху і жадібності, не потрапити в психологічну яму. Збалансувати свій психологічний стан. Адже саме це, в більшості випадків, призводить до гарних результатів біржової торгівлі. Матеріал буде корисний тим, хто тісно пов’язаний з облігаціями, акціями і кому не вистачає самодисципліни. Перед вами найкраща психологічна книга на тему банківської справи!


Андрій Яницький «Приватная история. Взлет и падение крупнейшего частного банка Украины»
(Брайт-Букс, 2018)


приватная история

Послугами цієї найбільшої фінансової організації сьогодні користується більшість українців. Як одним з найбезпечніших, найбільш надійних і передових банків. Наступна книга – історія Приватбанку, побудована на підставі понад 40-ка ексклюзивних інтерв’ю, матеріалів архівів і відомостей інсайдерів. Злети і падіння, важкі періоди і розквіт – все найбільш знакове в «біографії» «зеленого банку» за 25 років існування.

Ви пам’ятаєте, хто став ініціатором створення банку? Що стало причиною недавньої націоналізації настільки успішної фінансової структури? А ви знаєте, що свого часу Андрій Данилко скуповував для «Привату» ваучери та інші цінні документи? І такими фактами книга буквально рясніє.


Джон Доер «Міряй важливе. OKR. Проста ідея зростання вдесятеро»
(Yakaboo Publishing, 2018, пер. Денис Суворов)


okrБестселер весни 2018 року в Америці! Книга №1 на Amazon в рубриці Business Management! Захоплююча історія цілого ряду успішних бізнесів і громадських формувань – від гіганта Google до мережі піцерій Zume Pizza, від благодійного фонду, створеного фронтменом культової рок-групи U2 до знаменитої організації Білла Гейтса. Всі ці феноменальні приклади, в деякій мірі, завдячують інвестиціями Джону Доеру. Він, автор цієї книги про фінанси, викладає просту, зрозумілу інструкцію впровадження OKR – системи досягнення результатів і ключових цілей. З позиції видання на тему бізнесу «OKR» є не зовсім традиційною літературою. У ній величезні гроші і шалений успіх не ставляться понад усе, схиляючись перед взаємоповагою і людяністю. Виявляється, що і не піддаючись жорсткими законами ринку, конкуренції, можна домогтися видатних результатів на грошовому терені.


Олег Іванов «Как найти деньги для вашего бизнеса. Пошаговая инструкция по привлечению инвестиций»
(МИФ, 2016)


как найти деньгиБезумовно, найкраща книга в допомогу тим, хто зараз знаходиться в пошуку інвестицій для свого бізнесу! Практичні поради від чоловіка, який сам пройшов через муки залучення приватного капіталу. Перш за все, мова йде про малий бізнес, що не має нічого спільного з високими технологіями. Автором представлено 7 кроків залучення вкладень в традиційний бізнес-проект. Оцінка проекту і ризиків інвестора, законодавчі моменти, життя після проведення операції, основні бар’єри економічного зростання підприємця – про все це в усіх подробицях ви дізнаєтеся з цієї книги. Іванов не тільки описує покрокову інструкцію залучення капіталу, але і дає для цього конкретні інструменти, в т.ч. шаблони, зразки документів і чеклісти, фінансові моделі і презентації.


Роберт Т. Кійосакі «Квадрант денежного потока»
(Попурри, 2018, пер. О. Бєлошеєв)


квадрант денежного потокаЩе одна крута книга від гуру фінансів, яка розкриває секрет, чому одні люди працюють менше, заробляють більше, платять менше податків і відчувають себе набагато більш захищеними у фінансовому відношенні, ніж інші. Автор дає масу корисних порад, викладає ефективні підходи і прийоми на психологічному рівні, що дозволяють досягти повної фінансової незалежності, успіху в примноженні грошей в наш складний економічний час. Проста і ефективна формула від успішного бізнесмена, політика і підприємця з багатомільйонними статками!


Олександр Герчик «Биржа для блондинок»
(Интеллектуальная литература, 2016)


биржа для блондинокКнига своєю назвою в буквальному сенсі говорить про простоту подачі матеріалу. У зрозумілій формі викладає суть торгівлі на біржі, розбирає можливі ризики, стратегічні підходи, інструменти ефективної біржової діяльності. З книги можна дізнатися, коли варто переходити на іноземні майданчики і багато іншого. Автор дивиться на речі з позиції продавця та покупця, тому навіть якщо раніше ви ніколи не мали справу з біржею, вам будуть гранично зрозумілі всі процеси, які з нею пов’язані. Трейдинг, насправді, штука складна. Але, у виконанні Олександра Герчика і Тетяни Лукашевич все викладається так, що зрозуміло «навіть блондинці». І ви навчитеся з біржової торгівлі навіть мати зиск.


Роберт Пректер «Волновой принцип Эллиотта. Ключ к пониманию рынка»
(Альпина Паблишер, 2012, пер. Б.Зуєв)


волновой принцип эллиоттаУ певному сенсі ця книга культова. Багато успішних сучасних аналітиків, трейдерів, інвесторів своїм успіхом зобов’язані саме теорії Елліотта. Досліджуючи фінансові ринки, Ральф Нельсон Елліотт виявив, що ціни на них змінюються за впізнаваними моделями. Він назвав, визначив і проілюстрував ці моделі. Його методика дозволяє найкращим чином прогнозувати хід справ на фондових біржах в будь-який момент часу. На допомогу всім тим, хто торгує цінними паперами на міжнародних біржових майданчиках.


Джеймс Рікардс «Валютні війни. Витоки наступної світової кризи»
(Наш формат, 2018, пер. Дмитро Тавровецький)


валютні війни

Відомий американський юрист, економіст і фінансист відкриває причини світових фінансових криз з подальшими шляхами їх запобігання.

Валютні війни – не нове явище в світовій історії. Тільки за ХХ століття міжнародну економіку перевіряли на міцність дві фінансові кризи. Сьогодні ми знову стоїмо на порозі фінансової катастрофи, що з часом може перетворитися на глобальні інфляції, рецесії і буде вирішуватися жорсткими заходами, аж до розв’язання реальних воєн! Чи можна запобігти майбутньому колапсу? Автор вважає, що так. Він апелює до історичних прикладів і докладно аналізує передумови, причини колапсу, помилкові кроки в сфері економічної політики. Ця книга про банківську справу, поза сумнівами, сподобається всім, хто цікавиться фінансами, економікою, а також міждержавними відносинами.


Роберт Т. Кіосакі «Освободитесь от плохих долгов»
(Попурри, 2018, пер. О. Бєлошеєв)


освободитесь от плохих долговВаш бізнес загруз в боргах? Як вийти з боргової тривалої ями, знає автор книги, популярний психолог, бізнесмен і фінансовий практик Роберт Кіосакі. Він наводить найкращі стратегії подолання фінансових криз, і навпаки, вигідно користуватися становищем, поки вам винні. Застосовуючи поради автора, ви навчитеся поважати силу боргів і звернути її собі на користь. Книга для широкого кола читачів.


Глен Арнольд «Великие инвесторы»
(Альпина Паблишер, 2016, пер. М.Черноглазова)


великие инвесторыУ світі чимало відомих особистостей, що володіють величезним талантом до заробітку грошей. Такі інвестори, як Бенджамін Грехем, Уоррен Баффетт, Джордж Сорос та інші є сьогодні іконами успішності, прикладом для наслідування. Але як їм це вдалося? Що вони робили для того, щоб заробити свої статки? Якими секретами володіють ці бізнесмени, щоб завойовувати загальне визнання, завжди приймати рішення зі спокійними емоціями і вкладати капітал у свідомо виграшну справу? Автор тонко і лаконічно описує філософію інвестицій великих інвесторів світу. Їх тактику скупчення грошей, техніки і прийоми, які можна взяти на повну.


Л. Акімова «Фінансова та еколого-економічна політика в умовах децентралізації влади в Україні»
(Кондор, 2017)


фінансова та еколого-економічна

У колективній монографії висвітлені теоретико-методологічні аспекти формування фінансової та еколого-економічної політики управління просторовим розвитком України та її регіонів. Розкрито сутність державної політики доходів і реалізації споживчих інтересів населення, досліджено процеси вдосконалення корпоративних і земельних відносин, механізмів податково-фінансового регулювання регіонального розвитку, а також визначені галузеві особливості раціонального природокористування та забезпечення екологічної безпеки в умовах децентралізації влади в Україні.

Видання варто почитати керівникам і фахівцям органів державного і регіонального управління, місцевого самоврядування, науковцям, викладачам, аспірантам і студентам вищих навчальних закладів, а також широкого кола читачів.


Микола Карлін «Фінанси України»
(Кондор, 2018)


фінанси україни

У навчальному посібнику розкрито зміст і структуру фінансової системи України, особливості управління її складовими, шляхи вирішення існуючих проблем з урахуванням досвіду країн Європейського Союзу.

Для студентів, які вивчають курси «Фінанси», «Гроші та кредит», «Фінанси підприємств», «Банківська система». «Бюджетна система», «Податкова система», «Фінансовий ринок» і відповідні спецкурси, а також для аспірантів, викладачів економічних спеціальностей і фахівців фінансових установ.


Роберт Т. Кіосаки «Почему богатые становятся еще богаче»
(Попурри, 2018)


почему богатые становятся богачеШикарний матеріал з топа «найкращі книги з економіки та фінансів». Книга оповідає про те, як заробляти гроші, причому так, як про це ніхто і ніде не говорив. Ні в школі, ні в університеті. Саме з неї починається справжня фінансова освіта! Без солодких оповідань, як все легко і просто, а як джерело знань для тих, хто бажає бути в Лізі Великих Людей. З масою нових ідей, що дозволяють не тільки триматися на плаву, а й бути впевненим за світле майбутнє.


Людмила Довгань, Мирослава Бедринець «Фінанси підприємств»
(Центр навчальної літератури, 2018)


фінанси підприємствВ освітньому матеріалі на тему «Фінанси підприємств» викладені різноманітні аспекти фінансової діяльності підприємств, що знаходяться в сучасних умовах ринкової економіки. Методична книга включає рекомендаційні вказівки до вивчення теми з питаннями на перевірку, завданнями для самостійної роботи, планами семінарів, а також словником термінів, тестами і темами для рефератів. Авторами застосовані свіжі законодавчі та нормативні акти, документи інструкцій і методички, що регулюють роботу підприємств України. На тему фінансів книги бувають різні, ця – найкраща для вивчення у вищих навчальних закладах, а також на допомогу викладачам, науковим співробітникам, фахівцям фінансової сфери.


Микола Бутко «Менеджмент інвестиційної діяльності»
(Центр навчальної літератури, 2018)


менеджмент інвесстиційної діяльностіПідручник у доступній формі розкриває особливості менеджменту інвестиційної діяльності на основі накопиченого досвіду і сучасного теоретичного матеріалу. Читачеві пропонуються найпоширеніші і перевірені часом інструменти сучасного етапу розвитку менеджменту інвестиційної діяльності, застосування яких допоможе активізувати інвестиційні процеси на рівні підприємства і реалізації інвестиційного потенціалу регіону та країни в цілому. Підручник буде корисним для забезпечення таких навчальних дисциплін, як «Ринок інноваційної продукції», «Управління інноваційною діяльністю на підприємстві», а також «Державне регулювання інноваційно-інвестиційними процесами».


Едвард О. Торп «Человек на все рынки. Из Лас-Вегаса на Уолл-стрит»
(КоЛибри, 2017, пер. Д. Прокоф’єв)


человек на все рынкиПерш за все, автор відомий тим, що винайшов методику підрахунку карт, за допомогою якої можна легко обіграти найдосвідченіших дилерів. Його бездоганна формула настільки сильна, що в багатьох казино світу були змінені правила азартних ігор, що вплинуло на загальну еволюцію сфери в цілому. Після «завоювання» кращих розважальних центрів світу, Торп переключився на «найбільше казино в світі» – Уолл-стріт. Його підходи, способи взаємодії з фінансовою сферою ознаменували нову еру фінансової математики, в якій сьогодні живемо і ми з вами.  


Дон Тапскотт «Технология блокчейн — то, что движет финансовой революцией сегодня»
(Эксмо, 2016, пер. Катерина Ряхіна)


технология блокчейнПродовжує топ книг з фінансового менеджменту путівник по одному з найгеніальніших винаходів цифрового світу, блокчейну. Поява послідовного ланцюжка блоків в цілому змінила весь світ фінансів, унеможливила, наприклад, затримку грошових переказів та інших транзакцій, практично повністю виключила людський фактор і багато працюючих досі схем шахраїв. Захоплююча книга досить глибоко розкриває суть блокчейна, з усіма його принадами і особливостями.   


Володимир Савчук «Оцифрованный менеджмент: Business Intelligence для ТОПов»
(Баланс Бизнес Букс, 2018)


оцифрованный менеджментУ книзі представлено глибокий аналіз 3-х стовпів сучасного управління – стратегії, фінансів та управління ризиками. На думку автора, найбільш працююча модель управління – Business intelligence, методологія жорсткого управління з застосуванням цифрових технологій. Адже в мінливому середовищі бізнесу доводиться часто застосовувати кількісні критерії в якості оцінки свого бізнесу. Матеріал Савчука сповнений живих прикладів, дозволяє розібратися в принципах успішного управління бізнесом, основах менеджменту і прийняття рішень, а також дасть ключі до збільшення результативності бізнесу.


Олександр Елдер «Трейдинг с доктором Элдером. Энциклопедия биржевой игры»
(Альпина Паблишер, 2011, пер. А.Семенов, М.Волкова)


трейдингЗа допомогою цієї книги ви отримаєте повний інструментарій для успішної діяльності на ринку фінансів. Досконально вивчите масову і біржову психологію, торгові системи і технічні індикатори, освоїте прийоми контролю ризиків і розміщення стоп-наказів. Як вести облікові записи, організувати роботу ринку на користь собі, приймати правильні рішення з продажу та купівлі. Унікальність книги – наявність завдань на закріплення знань і для тренування. Супутні шкали оцінок дозволяють зрозуміти, наскільки ви готові ризикувати грошима на біржі.


Абхіджіт Банерджі «Економіка бідності. Як звільнити світ від злиднів»
(Наш формат, 2017, пер. Володимир Пліскін)


економіка бідності

Заснована на багаторічних спостереженнях, книга категорично переосмислює економіку бідності. Виявляється, не все так просто в світі малозабезпечених! Наприклад, той же житель Марокко радше купить новий телевізор, ніж їжу. І взагалі, чому бідні в усьому світі зневажають безкоштовною медициною, при цьому всі свої заощадження витрачають на неефективні ліки? Чому вони беруться за перспективну діяльність, але так і не стають багатшими?

Автори книги стверджують: для перемоги над світовою бідністю треба спочатку зрозуміти, чому люди вибирають той чи інший продукт, чому роблять саме так, і ніяк інакше. Банерджі і Дуфло пропонують прості заходи, що дозволяють зробити життя бідних людей на всій планеті краще.  


Бенджамін Грем «Разумный инвестор. Полное руководство по стоимостному инвестированию»
(Альпина Паблишер, 2014)


разумный инвесторВідомий бізнесмен, фінансист, філософ області вкладення грошей велику увагу в книзі приділяє аспектам інвестування, демонструє, що, якщо підійти до справи з холодною головою, зважити всі за і проти, можна домогтися значних успіхів і примноження капіталу. Незалежно від «біржових хвилювань»! Грем ділиться власними секретами успіху, виділяє принципи вкладення капіталу, зачіпає тему портфельної політики, пошуку перспективних об’єктів, інфляції, оптимальних варіантів інвестування. Тим читачам, хто на біржі зовсім недавно, автор відкриває очі на те, що насправді відбувається з облігаціями та акціями при нестабільному ринку. Шикарний матеріал для тих, хто бажає накопичені кошти, матеріальні та нематеріальні ресурси пустити в правильне русло, примножити їх, завжди залишаючись у виграшній позиції.


Рендал Рей «Сучасна теорія грошей»
(Наш формат, 2017, пер. Олександр Вальчишен, Анастасія Бузинник, Євгенія Гагаркіна, Валентина Кальнова, Олександра Сосновська)


сучасна теорія грошейКнига дає по-новому поглянути на процеси створення грошових систем і ту роль, яка відведена валюті в тому чи іншому режимі валютного курсу. У доступній формі автор пояснює, чому неявні джерела фінансів держави гальмують розвиток демократичного суспільства. Видання заповнює прогалину між формалізованим академічним поданням ідей сучасної теорії грошей і підходом блогерів. Якщо ви хочете зрозуміти, як насправді працюють гроші, як вони примножуються, читайте цю книгу.


Ніл Ферґюсон «Еволюція грошей. Фінансова історія світу»
(Наш формат, 2017, пер. Катерина Диса)


еволюція грошейНерозуміння того, як працювати з грошима, – це ще гірше, ніж всі природні катастрофи разом узяті. Що з себе представляють фінанси? Яка роль банків? Чим відрізняються облігації та акції? Чому важливо купувати страховки і нерухомість? На прості, проте, важливі питання відповідає професор Гарварду, британський історик і журналіст Ферґюсон. У книзі викладені причини останньої світової економічної кризи, процес еволюції грошей від стародавньої Месопотамії і до наших часів, а також основні концепції і дефініції фінансів, вплив грошей на позиції держав Заходу.


Ерік Гейсінгер «Виртуальные миллиарды. Гений, наркобарон и близнецы из Лиги плюща, стоявшие за взлетом Биткоина»
(Баланс Бизнес Букс, 2018)


виртуальные миллиардыОдна з найбільш знакових книг 2016-го року оповідає про віртуальну валюту, взявши за основу неординарні історії та інтригуючих персонажів. Шлях біткоіна до світового визнання, насправді, був тернистий: тут і використання валюти для діяльності наркотрафіку, і суди з Фейсбуком студентів з Гарварда, які повірили в успіх криптовалюти, і члени олімпійської збірної Сполучених Штатів з веслування… Сьогодні всі вони – власники більш 1% біткоінів в усьому світі! Ця книга – захоплююча історія одного з найбільш перспективних проявів фінансів сучасності.


Фелікс Мартін «Money. Неофициальная биография денег»
(Синдбад, 2016, пер. Микола Головін)


неофициальная история денегХіба могли гроші з’явитися для інших цілей, не для обміну одних товарів на інші? Автор стверджує, що таки да! Глибоко вивчивши всю історію фінансів, від Стародавньої Месопотамії і до наших часів, автор наполягає на тому, що гроші, перш за все, придумані для врегулювання конфліктів, регулювання зв’язків у суспільстві. Перш за все, завдання грошей – забезпечувати економічний розвиток і зберігати соціальну стабільність. І якраз зловживання силою фінансів з боку фінансових інститутів призводить до економічної нестабільності, як на державному, так і на світовому рівні. Безумовно, такий підхід до грошей буде цікавий для найбільш широкої читацької аудиторії.

Сергій Черевань
Тато в декретній відпустці, майже футбольний хуліган, музикант та засновник веб студії, літературний оглядач та контент-редактор… Різнобічність — то моя фішка. До кожної зі справ підходжу відповідально, тому ніколи не дозволю собі писати неправдиві речі. Читав Гітлера, Пєлєвіна, Гарсію Маркеса. Хочу осягнути всі книги світу. Хоча, це, напевне, перетворило б мене на суперкомп’ютер… Мрійник. Оптиміст-максималіст.

1 587 thoughts on “ТОП 30 найкращих книг з фінансів, економіки та менеджменту в 2018 році

    Залишити відповідь