Коли на Землі стає небезпечно: Книжки про екокатастрофи

Як би ви не ставилися до Ґрети Тунберґ, однак дівчинка зуміла сколихнути інформаційний простір і підняти на поверхню проблему, яка вже давно витала у повітрі (як в переносному, так і в прямому значенні), — це стан нашої екології. У людства є як пережиті катастрофи в минулому, що й досі приносять свої негативні наслідки (і серіал «Чорнобиль», який нещодавно виграв «Еммі», вчергове нагадав усім про них), і сувора реальність, коли гори сміття навіть на мікрорівні заважають вільно дихати. 

Пропонуємо книги про екокатастрофи, зміни клімату та причини забруднень, які допоможуть підтримати дискусію про головне занепокоєння ХХІ століття.

Чорнобиль

Українсько-американський історик Сергій Плохій описує в цій книзі перші 15 років з моменту вибуху на ЧАЕС. Як проходили тоді партійні з’їзди? Як намагалися зарадити проблемі та як — приховати? Плохій ретельно описує всі аспекти трагічного вибуху 1986 року, дослідивши для роботи секретні архіви КДБ. Ідея написати цю працю, яка була б, в першу чергу, для тих, хто не був свідком цих подій, виникла в історика завдяки екскурсії до Чорнобиля, під час якої він сам пояснював гіду певні історичні особливості часів аварії.

Сповіді ліквідаторів та очевидців аварії як ніхто краще зможуть передати весь жах екологічної і техногенної катастрофи. Автор писав книжку 33 роки, втілив в ній свій досвід 11,5 років опікування чорнобильським питанням та спогади інших. 

Білоруська письменниця, лауреатка Нобелівської премії дає змогу поглянути на аварію на ЧАЕС з точки зору окремих осіб — як не лише на спільну, світову, а й як на особисту проблему багатьох окремих людей, що її пережили. В документальні розповіді вплетені елементи художності, що робить книгу близькою читачеві і здатною викликати в нього емпатію.

Анатолій — ліквідатор. І крім спогадів в нього ретельно збереглися вирізки з газет, фото, схеми тих часів. В ті часи він працював інженером з проектування атомних станцій, тому технічно розуміє і може пояснити, як саме все тоді відбулося. А також — про важкі наслідки, які очікували людство після катастрофи.

Інші катастрофи

Темпи вимирання окремих видів тварин і рослин збільшуються через негативну діяльність людини. саме вона спричиняє цю катастрофу, цю шосту хвилю вимирання, яка насувається і тягне за собою важкі наслідки, що за ланцюгом можуть привести до екологічного апокаліпсису. За книгу авторка отримала Пулітцерівську премію. 

Екокатастрофа розгортається прямо на наших очах — людство погрузло у смітті, особливо в пластику.Здавалося б, люди усвідомлюють, що сміття виділяє небезпечні хімічні елементи, зменшує природні ресурси та погіршує клімат, однак ми не можемо не смітити, — це зворотня сторона нашого бажання споживати, це те, що ми витісняємо. Автор надає реалістичний погляд на реальну кількість відходів — та причини, чому Homo Sapiens схильний залишати після себе брудний шлейф. 

Художнє осмислення екокатастроф

У зруйнованому після апокаліпсису світі люди втікають в повністю імерсивну комп’ютерну гру під назвою ОАЗ, де вони можуть вести цілком інше життя, мати хоча б щось, що в реальності вже не є можливим. Разом з тим, розбудовувати своє навколишнє середовище, в якому вони безпосередньо перебувають, ніхто не хоче. — безробіття, голод, хвороби є занадто важким тягарем…

У антиутопічному майбутньому лише кожна сота жінка зможе мати дітей. Така жахлива статистика і поступове вимирання людства спричинені неабияким серйозним забрудненням навколишнього середовища. Жінки потрапляють в становище рабинь, і одна з них, Джун, вирішує побороти таку несправедливість. 

У книзі Воннеґут зумів поєднати реальність з науковою фантастикою, осмисливши теми війни, екологічної катастрофи, консюмеризму та перенаселення, що виснажує як наше суспільство, так і нашу планету.

Нон-фікшн

Як у минулому людство давало раду змінам клімату, адже навіть незначні коливання температури приносили з собою потужні зміни? Про це у книзі розповідає американський антрополог і археолог Браян Фейґен. А також про те, як по-різному можна сприймати екологічні катастрофи, коли небезпеки можуть принести… нові можливості.

Генеральний секретар Римського клубу та Генеральний директор секретаріату Всесвітнього фонду дикої природи написали цю книгу з метою дати відповіді на питання одержання добробуту економічними інструментами. Чільне місце у книзі займають питання змін клімату та як фінансові чинники здатні допомогти покращити ситуацію. Книга може дати ідеї для роздумів еко-активістам та скептикам, які впевнені, що питання екології навряд чи колись всерйоз постане як пріоритетне на порядку денному світових лідерів. 

Якщо вам і досі здається, що завадити екокатастрофі самостійно ви не зможете, ця книжка допоможе вам змінити цю думку. Авторка на власному досвіді розповідає, як їй вдалося бути більш екологічно свідомою, адже насправді — це легко і не так вже й марудно, як може здатися. Беа заснувала міжнародний рух «Нуль відходів», який сповідує  вироблені нею принципи. У книжці є приклади того, як в успіх аспектах сімейного життя обходитися без зайвих речей: під час свят, організації гардеробу, ранкового туалету тощо. 

10 thoughts on “Коли на Землі стає небезпечно: Книжки про екокатастрофи

    Залишити відповідь