Врятувати світ від пластику, а панд – від зникнення: дитячі книжки про екологію

Супергеройство починається з сортування сміття чи зменшення використання пластику. Підготували цікаву та корисну добірку книжок з екологічними пригодами та героями-однолітками, які роблять світ чистішим та рятують тварин від зникнення.

Діти проти пластику 

Мартін Дорі

Необов’язково знешкоджувати лиходіїв чи рятувати Землю від чужопланетян, щоб стати супергероєм. Для цього достатньо боротися з пластиком! А його у світі так багато, що вистачить не на одну місію.  Лише 2 хвилини на день і ви станете супергероєм! За цей короткий проміжок часу можна зібрати 2 кілограми сміття на пляжі.

Книжку розділено на місії, у кожній з яких йдеться про окрему сферу життя, де можна протистояти злому пластику. За кожне 2-хвилинне завдання читачі отримають бали супергероя. Але є і заплутані місії, робота над якими принесе більше балів.

Для початку місії варто запам’ятати 8 коротких правил #2хвилинного_супергероя:

  • виходити на місію у супроводі дорослих і в спецодязі;
  • не брати до рук підозрілих на вигляд предметів;
  • не збирати бите скло чи шприци самостійно, а показати дорослим;
  • одягати світловідбивальний жилет увечері та коли прибираєш вулицю;
  • після місії треба вимити руки;
  • зібране сміття розподілити на купки: те, що можна здати на переробку, та те, що просто викинути у сміттєвий бак;
  • не збирати органічні рештки та послід, якщо вони не в пакеті;
  • пакет із собачим послідом підбирай щипцями для сміття або руками в гумових рукавичках;
  • показуй приклад іншим.

Мартін Дорі створив більше, ніж книжку. Це гра-челендж, що затягує виконувати завдання, залучати інших до місій, накопичувати бали та спонукає боротися за звання «Супергероя». Виконаючи завдання, читачі дізнаються про історію пластику, як його розрізняти та що підлягає переробці, про роботу сміттєпереробного заводу, як пластик потрапляє в океан.

Книжка допоможе батькам і вчителям здобути аж дві перемоги – познайомити школярів із екологічними проблемами світу та зацікавити їх читанням.

Секрети вітру

Галина Манів

Здавна відомо про використання вітру для роботи млинів і його контролю у мореплавстві. Сьогодні людство навчилося використовувати вітер як джерело енергії. Для введення дітей у світ Вітру достатньо зазирнути до книжки Галини Манів.

Головний герой Макс із друзями – професором, Аліною – дізнається про загадки вітру та що таке вітроенергетика, а також привчається дбати про довкілля. Скрізь їх супроводжує розумний електромобіль Мобі-Ел. Крім захопливого сюжету з пригодами героїв, у книзі зібрано наукові цікавинки та покрокові інструкції для захопливих розваг на дозвіллі.

Мою увагу привернула збірка рекомендацій про те, як стати екогероєм і зберегти екологічну рівновагу на Землі. Дітям сподобається йти за списком і поступово виконувати ці завдання. То що потрібно зробити для того, щоб теж перетворитися на екогероя?

  1. Сортувати сміття.
  2. Відмовитися від пластику та використання одноразових речей: серветок, посуду, рушників і фольги.
  3. Використовувати речі, що підлягають вторинній переробці.
  4. Прибирати не лише вдома, а й довкілля.
  5. Економити електроенергію, тепло та воду.
  6. Відмовитися від побутової хімії, де це можливо.
  7. Зменшити вживання продуктів із консервантами та підсилювачами смаку, а також фастфуду.
  8. Популяризувати екологічний спосіб життя та організовувати екоподії.

Чому дме, як утворюється та як виміряти вітер, що таке «зелена» енергія, як сміття загрожує життю та як з ним боротися – на всі ці питанняг дітлахи віднайдуть відповіді на сторінках книжки. Тут є детальні інструкції про те, як змайструвати та запустити повітряного змія, як зробити власноруч розу вітрів чи флюгер. Відірватися від книжки дійсно складно!

Сміттєва революція 

Еріка Файві

Чи помічали ви колись, що світ довкола вас вщент наповнений речами? У квартирі, у кожній кімнаті, у рюкзаку – вони скрізь, куди б ви не пішли чи не поглянули. Що відбувається з ними всіма після того, як їх викинули у смітник? Опиняються на звалищі чи постають в новому вигляді? Не всі дорослі замислюються над цими складними питаннями, що вже говорити про дітей.

Щодня ми створюємо гори мотлоху та відходів. Письменниця Еріка Файві показує весь життєвий цикл речей, які ми використовуємо, збираємо, ними граємося, їх перероблюємо і навіть даємо їм нове життя в інших предметах. Більшість речей, що ми викидаємо до смітника, можуть отримати друге життя. Звідки походить вода, яку ви п’єте, що відбувається з одягом, коли ви виростаєте, як старий мобільний телефон може врятувати тропічний ліс – в книжці багато корисної інформації. 

Для кращого розуміння подано ілюстрації, на яких зображено процеси утворення та переробки сміття, а також цікаві факти, що змусять відкрити рота малих чомучок. Наприклад, що парка кросівок розкладається 1000 років, а для виготовлення футболки потрібно 20 000 л води. Нічого собі?

Книжка спонукатиме думати двічі, перш ніж купувати якусь річ. Не лише дітлахів, а й дорослих.

 

 Маленьке диво. Історії малюків, які змінюють світ

Гайді та Деніел Говарт

Ця книжка зацікавить дітей від 3 років. Під обкладинкою ви знайдете одразу дві історії – про дракончика на ім’я Трісь, що рятує ліс, та робота, у якого хоч і немає серця, але він дуже добрий та чуйний. Вони вчать дитину, що навіть якщо ти маленький і не маєш надзвичайних здібностей, то ти все одно особливий і можеш багато досягти.

Трісь був найменшим із родини. Він не вмів дихати вогнем, не був високого зросту, але все ж володів винятковою здібністю і зміг погасити пожежу в лісі. Дракончик став справжнім героєм для лісових мешканців.

Маленький Робот власним прикладом довів звірятам, що інколи навіть той, хто має залізне серце, може відчувати ніжність, хоче дружити і готовий допомогти товаришам, хоч би там що трапилося.

Реалістичні та зрозумілі зображення дійсно потішили. Мишка схожа на реальну мишу, борсук – на справжнісінького борсука. Дитина зможе з легкістю впізнавати звірят та почати знайомство з екологією.

Екопригоди суперкомпанії

Татуся Бо

Популярна блогерка Татуся Бо розповідає історію крутих супергероїв, які боролися зі «злим» сміттям та рятували світ. Павучиха Поля – це зірка сортування, русалка Марина – володарка переробки пластику, робот Зеро – віртуоз мінімізації відходів. І це далеко не повний перелік супергероїв. Разом із ними буде весело мандрувати просторами світу та долати капосних монстрів, що все-все закидають відходами та непотребом. Нудно не буде!

Переповім вам коротко одну з історій. Русалка Марина розповідає про свою заповітну мрію – здійснити всеокеанську подорож світом. Це виклик, адже пластикові пляшки, посуд і різний непотріб перепинили їй шлях. Вона просить читачів не викидати сміття у воду. Тоді кожен зможе подорожувати річками та океанами.

Разом із зірками екосвіту діти:

  • навчаться прибирати у парках і на вулицях;
  • дізнаються, як сортувати сміття та навіщо;
  • познайомляться з процесом переробки.

Цікаво, що зміст і заголовки написано немов рукою дитини. Це відразу викликає довіру та скорочує дистанцію між автором та малими читачами.

Як допомогти їжачкові та захистити полярного ведмедя

Усім тваринам на світі потрібен захист і турбота, від маленьких жучків і метеликів до великих грізлі. Ви дізнаєтеся про різні місця існування живої природи – сади, живоплоти, пустища, ліси, високогір’я, заболочені місця, узбережжя, прісні води, океани, савани, джунглі та гори, – їхніх мешканців, а також про те, як їх захистити.

Як допомогти їжачку? Як завадити потраплянню сміття в океани та запобігти смерті тюленів? Дитина на конкретних прикладах побачить, як усе взаємопов’язано у світі. Наприклад, маленький поліетиленовий пакет може наробити багато шкоди! Тварина його може проковтнути, замотатися тілом і задушитися.

У книзі безліч корисних лайфхаків і порад, завдяки їх втіленню можна захистити тварин з різних куточків планети, адже все у природі взаємопов’язано. У Дніпрі прибрали пляшку, десь на Північному полюсі врятували птаха або навіть полярного ведмедя.

Цікаво разом із дитиною розкривати таємниці живої природи та піклуватися про стан довкілля.

Коли я щасливий

Гайді Говарт

Знайомство з екологією для найменших краще починати не з порятунку світу, а з допомоги одній тварині. Добре, коли вона така мімішна як панда. І  хоч статус чорно-білого ведмедика в Червоній книзі вже давно змінили із «перебуває під загрозою» на «вразливий», історія панди зацікавить дошкільнят.

 «Коли я щасливий» – історія про панду, яка була дуже задоволена життям, адже поруч була мама, дерева та повно пагінців соковитого бамбуку. Але мама розповіла, що пандам не завжди так гарно велося – були часи, коли люди нищили бамбукові ліси та залишали потішних тваринок голодними.

Наприкінці книги малят чекає інформація про тварин, яким загрожує зникнення.

Авторка: Люба Ляшко