З рюкзачком за пригодами: Дитячі книжки про мандрівки

Хто ж не любить мандрівок? Подорожі — це завжди нові відкриття, найдивовижніші враження, вибухові емоції та карколомні пригоди. Мандрувати любить всяк, і дорослий, і малий. Але якщо дорослий дивиться на подорож як на щось серйозне, географічно чітко окреслене, й таке, що потребує бюджету, то діти мандрують легко й безтурботно, часто перетворюючи звичайнісіньку прогулянку до парку на неймовірну мандрівку! До того ж, діти залюбки подорожують у снах, кольорових, між іншим, які потім пам’ятають до найменших деталей і люблять переповідати. 

Саме добірку книжок про найрізноманітніші подорожі, справжні й вигадані, магічні й географічні, пізнавальні й розважальні ми підготували для вас цього разу. 

Найпрекрасніша книжка про подорожі на нашій із донькою книжковій полиці! Ілюстраторці та оповідачці Кейт Непп на сторінках цієї книжки вдалося створити цілковиту магію. Вона дозволила читачам побачити, відчути, почути, понюхати, торкнутися й посмакувати Лондоном! Калейдоскоп вражень, смаків, текстур, ароматів закружляє в танку лондонськими вулицями. 

Разом із білим зайчатком на ім’я Рубі та її пречудовою бабусею ми завітаємо до Букінгемського палацу, перестрінемо у перукарні найсправжнісіньку королеву із королівськими коргі й дізнаємося безліч усього цікавого про жителів Туманного Альбіону. 

Душевна й зворушлива книжка про красу моментів і чужого міста, про дрібнички, які зігрівають серце навіть тоді, коли на вулиці дме холодний вітер, про спогади і ясну зірку на небі, а також велику дорогу, яка постійно кличе вирушити у мандрівку. Наступна зупинка — Париж! І ви не захочете пропустити цю романтичну історію. 

Загалом є три книжки про Рубі Червоні Черевички, і якщо ви читали бодай одну, вам неодмінно захочеться мати й усі решту. 

І поки ви ще не дісталися Парижа разом із Рубі, пропонуємо просто зараз вирушити до найромантичнішого міста на землі разом із Терезкою, Лукою та їхнім Чарівним Атласом. Бо Париж — це завжди хороша ідея, й забагато його ніколи не буває! Той, хто читав книжки Надійки Гербіш, знає, що вони завше просякнуті любов’ю. Ця книжка є саме такою, з любов’ю про любов. 

Які таємниці приховує Ейфелева вежа? Чи справді церква Сакре-Кер схожа на палац зі східних казок? Що то за дивні химери прикрашають собою величний Нотр-Дам? Чиї історії знають стіни стародавніх будинків? Може, цими вулицями прогулювався колись Сальвадор Далі або Пабло Пікассо? Може, просто посеред блакитного неба й ароматів свіжовипечених круасанів хтось колись закохувався аж до нестями? 

Терезка й Лука мандруватимуть не самі, вони візьмуть із собою закохану пару, й досліджуватимуть місто, спогади, історії, людей. А ще, звісно ж, смакуватимуть круасанами. Бо таких, як у Парижі, більше нема ніде. Не дивуйтеся, якщо після прочитання цієї книжки вам захочеться купити квитки на літак і полетіти до Парижа!

Щойно у Мулі або Манюні, двох славних киць, з’являється грошик, вони одразу витрачають її на подорожі! Як сталося так, що дві киці — шалені мандрівниці? Ця книжка про те, як усе почалося. А розпочалося все із Тетянчиного чобітка, який несподівано виявився схожим на… Італію! Саме туди, до славетного Рима і вирішили податися киці-мандрівниці. І якщо їхати автобусом, можна минути Відень і одним очком підгледіти виставу на сцені в театрі, а за тим розпереживатися за долю Венеції, що потопає у водах. І аж вже потім дістатися Рима і видихнути. Бо там так гоже та любо, голуби туркочуть, серце співає, фонтани дзюркочуть, сонце сяє! Хочеться жити й любити, мандрувати, літати і… їсти! Саме час смакувати справжньою італійською піцою із салямі-ковбасою, дегустувати італійські вареники, що мають екзотичну назву «равіолі», та перевірити, наскільки їстівною є італійська паста, себто макарони. 

Мандрувати із кицями — одне задоволення! Тож уважно шукайте грошик наступного разу, хто зна, куди почимчикують лапки далі? Може, до Гренландії, «Зеленої землі», де мешкають блискучі тюлені, вівцебики і полярні вовки? Цікаво? Хапайте ж до рук книжку! 

Увесь світ можна побачити, не виходячи з дому — варто лише взяти до рук правильну книжку й почати читати. Збірка чудес природи, захопливих вражень і веселих забав з усіх куточків планети — усе це «Атлас пригод». Сотні цікавих фактів про країни світу, дивовижні звичаї й традиції, найвіддаленіші куточки нашої планети. 

Разом із дитиною ви будете знову і знову повторювати ваші «тури», роздивляючись ілюстрації й найдрібніші деталі. Ви знали, що полярне сяйво не одне, а їх кілька? А чули про великого птаха нанду, що не вміє літати? А знаєте, які ігри грали колись горяни із Шотландії? А про канадський фестиваль повітряних куль чули? А хто такі амазони та гарпії в курсі? Якщо ні, «Атлас пригод» розповість і покаже! 

Африка, Азія та близький Схід, Океанія, Австралія, Антарктида, Центральна і Південна, а також Північна Америка, Європа. Навколосвітню подорож насправді можна здійснити швидше, ніж за 80 днів! Також у книжці є цілий особливий розворот, присвячений Києву. Якщо ви ще не повивчали усі країни й столиці, особливості флори та фауни у найрізноманітніших куточках світу, беріть до рук Атлас, поки не пізно. Вивчайте мандруючи, бодай сторінками книги. 

Взагалі-то Хоботовичі мешкають аж у далекому Зімбабве, де плин життя уповільнується, жага до пригод згасає… Алім Хоботович, тато, полюбляє банановий омлет й роботу, мама-слониця Абла, що в перекладі з африканської означає «жінка з ідеальною фігурою» обожнює шукати відповіді на каверзні запитання свого чоловіка, є ще син, і донька, і все наче так буденно, і звично… Аж коли раптом по каналу Discovery розповідаються про надзвичайне життя вовків у Карпатах, що у далекій Україні. У телевізійному сюжеті слони бачать і чують таке, що вмить змушує їм підірватися на ноги, спакувати валізи й усією слонячою компанією рушити у мандрівку! Чи доїдуть слони до Карпат і які несподіванки чекатимуть на них у дорозі? Чи існують родинні зв’язки між вовками і слонами? І чи повернуться слони до Зімбабве після того, як скуштують українських смаколиків, познайомляться ближче з українськими цікавинками та дістануться, врешті, Карпат? Книжка водночас весела і серйозна, вигадлива і правдоподібна, пізнавальна й розважальна, із великою кількістю корисних фактів про Україну й дотепних жартів. Треба читати!

Про Айседору Мун треба знати таке: вона наполовину фея, наполовину вампірка! Ось воно як буває. Ікласта дівчинка — сама чарівність! Цікаво, що навчається вона не у школі для фей, й не у школі для вампірів, а у звичайнісінькій школі для звичайнісіньких людських дітей! У вересні вона повертається до школи й повинна розповісти про те, як вона провела літо. 

З книжки стає зрозуміло, що літо ікластих дівчаток відрізняється від звичайного літа звичайних людських діточок, а надто коли твоя мама — фея графиня Корделія Мун, а тато вампір — граф Бортолом’ю Мун, й усі разом вони мандрують на море. І що такого цікавого з ними там трапиться? Не хочеться виказувати всю інтригу, але можна натякнути: татів гребінець, татів гребінець. 

Книжка грайлива і легка в прочитанні, красиві чорно-рожеві ілюстрації можна роздивлятися довго, а тоді перечитати книжку ще і ще. І так п’ять разів підряд. Бо діти люблять перечитувати історії, які їм подобаються. 

Трішки казкової магії не завадить. Бо тільки у казках можна перетворитися із великого хлопчика на мініатюрного, як наперсток, ліліпута й вирушити у надзвичайну мандрівку верхи на білому гусаку! Ця казка є досить популярною серед дітей 80-их, утім, і дітям ХХІ століття вона також сподобається, адже від перших сторінок маленький читач співпереживатиме бешкетному й неслухняному хлопчаку Нільсу, стежитиме за його перипетіями й щиро бажатиме, аби той якнайшвидше повернувся додому, до мами й тата, й знову виріс до своїх звичних розмірів. І все у цій казці стається так, як стається у житті! 

Будь-яка подорож кардинально змінює мандрівника, от і Нільс змінився по поверненню. З неслуха й розбишаки він перетворився на мудрого й розважливого хлопчика, який щиро оберігає природу й захищає птахів і тварин. А кому за це дякувати — гному, вбраному в чорний каптанець й куценькі штанці, а чи білому гусеві, хтозна?

Слава Світова
Письменниця, мотиваційна спікерка, тренерка зі словесної майстерності та творчості. Співзасновниця креативного жіночого простору Creative Women Space.

10 thoughts on “З рюкзачком за пригодами: Дитячі книжки про мандрівки

    Залишити відповідь