Що почитати довгими травневими вихідними – 10 гарячих варіантів

Травень зазвичай тішить нас цілою зливою книжкових новинок, цьогоріч з цим дещо скромніше, але завжди маємо, що запропонувати вибагливим читачам. Тож десятка книжок на будь-який смак, які можна замовити собі додому просто зараз. 

Рідкісний випадок, коли друга книжка в трилогії не поступається першій. Продовження динамічного «Аркану вовків» (незабаром буде додрук) перенесе нас на кілька років вперед, покаже знайомих героїв дорослішими, мудрішими, але не менш дотепними. Та не все у них буде безхмарно. Хтось хоче підірвати авторитет Сірого Ордену, позбутись характерників, які готові стояти за рідну землю на смерть. Змовникам потрібно користати моментом, поки держава буде без гетьмана. Чи встоять сіроманці супроти спланованого нападу на їхню честь та гідність? Чи дадуть гідну відсіч тим, хто плете інтриги?

Таємні щоденники Улісса Мура — завжди захоплива мандрівка для дітей та дорослих. У четвертій частині ми разом з чудовою трійцею юних дослідників вирушимо до барвистої Венеції XVIII ст. — назва «Острів Масок» на щось таке натякає. Місто карнавалів та каналів готове прийняти гостей. Мета мандрівки — Первинний Ключ, з яким можна пройти у будь-які двері часу. Та місія друзів під загрозою, адже капосна Облівія Ньютон теж полює на ключ. У Джейсона, Джулії та Ріка з’явиться несподіваний союзник, а на віллі Арго знову відбуватимуться дивні речі.

Сором, який виникає, мовби з нічого. Для нього немає вагомих причин. Його не пояснити. Сором, закорінений навіть не у нашій пам’яті, а у пам’яті наших бабусь. Вони пережили, вони вижили, вони вже ніколи не змогли викидати хліб. Колективний біль, який через покоління не відпускає, у світлинах проєкту. Через пейзажі проступає зображення їжі, яку нам соромно викинути, навіть попри те, що таке наше рішення зараз нічого не змінить. Черствий окраєць, який тоді міг врятувати життя, зараз — просто засохлий хліб. Але сором, який дрімає у постпам’яті, завжди поруч.

Поринаємо у нові пригоди Морріґан Кроу у чарівному Невермурі. Пам’ятаєте, як її вважали проклятою у рідному місті, а тут вона вже серед Товариства Дивообраних, про що раніше й мріяти не могла. Тим часом Невермур лихоманить — таємничо зникають люди. У цьому підозрюють жорстокого та підступного Дивосміта. Та й саму Морріґан знову звинувачують у всіх бідах — здається, цій дівчинці постійно треба доводити, що не вона — корінь зла. Її дар стане на сторожі спокою Невермура та переможе лихоліття. Вперед, Морріґан!

Притягуються і перегукуються пов’язані невидимими зв’язками історії людей та міст. Постійний рух протилежностей та схожих формують роман Петра Яценка. Марія, вона ж Гайка, тікала з Донецька, коли туди прийшли окупанти. В столиці вона зовсім сама, зовсім чужа. Та її дар зчитувати історії, які інші навіть не помічають, тут розквітає. Вона бачить історію будинків, знає кожен на ім’я. Але думками постійно лине на схід. Чи зможе вона порятувати рідне місто, яке вбивають снарядами та брехнею. Чи зможе вона відвернути біду, яку принесли вороги.

Том Філліпс вже розповідав про найбільші проколи в історії людства. Але не зупинився на цьому, а вирішив ще вивести всіх на чисту воду (зрештою, це його робота, бо він — професійний фактчекер), адже ми живемо в епоху фейків, перекручувань та постправди. Брехня лунає з усіх медіа, її зливають тоннами у соцмережі щосекунди. Вже стало страшно? Мало б! Як же перемогти всю брехню, відсіяти побрехеньки та відвертий обман і побачити нарешті правду? Чи буде майбутнє більш правдивим? На все це Том Філліпс спробує відповісти, а от чи вірити йому — це вже вам вирішувати.

Магічна історія для теплих вечорів, після якої можна глянути пронизливу екранізацію. Про монстра та його історії, які стануть дороговказом для хлопчика. Монстр кличе Конора вночі, але не для того, щоб налякати, а для того, щоб розповісти, і для того, щоб послухати. Притчі Монстра — не зовсім те, що звик чути хлопчик у казках, але вони мають навчити його краще розуміти дорослих, а ще полегшити біль від страждань матері, яка важко хворіє. Вони не дають однозначних відповідей, але чи часто нам трапляються однозначні обставини? Монстр стає таким собі другом хлопчика, його нічною терапією, він допоможе прийняти та відпустити.

Стати ближчими до Пантелеймона Куліша допоможе романізована біографія про кохання письменника. Скільки разів йому являлась любов? Якими були «Романи Куліша»? Реальні події та теплі листи, від яких дихає коханням, занадто ідеальні, щоб бути правдою. Закоханість, яка ніколи не робить крок до ненависті, а залишається ніжним акордом серед лірики слів. Десь поруч і загадкова Марко Вовчок. Їй письменник приділив окрему увагу, присвятивши белетризовану біографію з дивною назвою «Мовчуще божество». Тож що це за божество і чому воно мовчить?

Дракони, злі мачухи, чаклунки — скільки на долю принцес випадає всілякої нечисті. Ніби монархія йде в комплекті з персональним кошмаром. Як не заздрять, то хочуть доконати! Прекрасний принц може спізнитись, або й заблукати, а зло ж не дрімає! Тож треба й самій бути готовою до можливих форс-мажорів і вірити в те, що зможеш. Майбутнім принцесам вкрай важливо знати, як давати відсіч недругам, шукати союзників та приймати правильні рішення, як нашіптує серце. Будьте принцесами, будьте сильним і головне — будьте собою.

Межі досконалості не існує. Її не досягти, вона завжди посуватиметься, як лінія горизонту. Тім Ґровер — баскетбольна легенда. Він тренував таких зірок НБА як Майкл Джордан, Кобі Браянт та чудово знає, як досягати щоразу кращих результатів. Як відсунути межу того, що можливо для вас, відкинути обмеження та змогти більше, краще, сильніше, а потім   ще більше. Це не про мрії, а про невтомну працю, яка обов’язково дасть плоди. Вона не мотивує; вона штовхає до дії, немовби знак згори, або ж добрячий копняк, — тут уже що вам ближче.

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

68 thoughts on “Що почитати довгими травневими вихідними – 10 гарячих варіантів

    Залишити відповідь