15 книг про довгі мандри

Навесні дуже важко всидіти в приміщенні: усе навколо квітне і поспішає рости, дні стають все довшими, прогулянки на свіжому повітрі стають все приємнішими. Якщо ж у вас теж «чухаються п’яти» від бажання зірватися з місця, але можливості поки немає, зануртеся у ці історії про довгі мандрівки — а там і відпустка непомітно наблизиться 😉

Маленький (але тільки на зріст) хоббіт Більбо вирушає у довгі й небезпечні мандри за золотом гномів, забувши вдома навіть носовичка! Нечувана річ, адже хоббіти відомі своєю любов’ю до комфорту й затишку і рідко вибираються навіть до сусіднього хутора. А Більбо зустрінеться з ельфами, величезними павуками, драконом і легендарним чарівником, а ще — покладе початок цілій низці подій у Середзем’ї та жанру дорослого фентезі — в літературі. Ця історія — своєрідний початок всього, і перечитувати її завжди в радість.

У «Небезпечних мандрах» немає жодної чарівної істоти, однак ця книга вважається однією з найкращих у жанрі героїчного фентезі. Головні герої тут — зграйка молодих кролів, які, рятуючись від небезпеки, вирушають на пошуки кращого місця для життя. Дорога довга і сповнена небезпек, і невідомо, чи вдасться відшукати таку місцину, де буде всім добре. А згодом ще й доводиться вести війну з сусідами, адже вони зовсім не раді гостям. Роман сповнений пригод і несподіванок, він розповідає про дружбу, підтримку і прагнення дійти до мети будь-що. «Небезпечні мандри» обов’язково сподобаються школярам, крім того, тут ще й багато фактів зі справжнього життя кролів, адже автор жодним чином не намагався зробити їх схожими на людей.

Історію Одіссея знають усі ще зі школи: поплив до Трої воювати за чужу дружину, згаяв там 10 років, а тоді ще 10 років повертався додому, не особливо кваплячись і затримуючись дорогою у різних красунь. Одіссей у «Ловці океану» Єрмоленка — той самий, однак подорож його кардинально інша. Цар Ітаки повертається додому — але на острові уже немає ні його дому, ні дружини, ні королівства. І Одіссей вирішує повторити свою мандрівку навспак, перепросити у кожного, кого він скривдив і ким скористався. Невідомо, чи вдасться йому таким чином повернути втрачене, але спробувати розібратися в собі — так. «Ловець океану» — надзвичайно лірична, музична і глибока історія філософа Володимира Єрмоленка, і читаючи її, можна почути шурхіт хвиль океану і набратися мужності вирушити в подорож в глибини себе. 

Любителі мелодрам, без сумнівів, знайомі з книгами Джоджо Мойєс — це завжди бурхливі, сповнені щирих почуттів історії, героїням яких співпереживаєш, як близьким подругам. «Корабель наречених» не став винятком, тим паче, що ця книга заснована на реальних подіях: прототипом однієї з героїнь стала бабуся авторки. У 1946 році, по закінченню війни, авіаносець «Вікторія» вирушає в останнє плавання, а на борту у нього — 600 дружин і наречених, які мандрують до своїх коханих, щоб нарешті розпочати тихе сімейне життя. Від Австралії до Англії пливти цілих 6 місяців, тож у кожної з чотирьох головних героїнь є вдосталь часу, щоб розповісти свою історію. Ніхто не знає, що чекає на них попереду: омріяний затишок чи розчарування, а, може, ця подорож змінить усе їхнє життя.

Довга прогулянка пішки — це завжди певна медитація, яка допомагає привести бурхливі думки до ладу. Так само вирішує і Зої та розпочинає своє паломництво Каміно-де-Сантьяґо — Дорогою святого Якова, популярним пішим маршрутом в Іспанії. Серце Зої зранене — її чоловік помер, і тепер вона не знає, як знайти в собі сили жити далі й відкритися комусь. Але дорогою їй зустрічається Мартін, і ця зустріч змінює все. Багато пройдених кілометрів, ночівлі в будиночках для подорожніх, спільне подолання всіх труднощів маршруту зближують і пробуджують нові почуття. У цій книзі багато сміху, роздумів та спекотного іспанського сонця, і написана вона легко і невимушено.

Яке на смак щастя? Як бути щирою хоча б з самою собою? Де знайти те саме справжнє кохання? Головна героїня Ліз шукає відповіді на ці запитання, вона втратила здатність отримувати задоволення від життя, і все для неї стало прісним. Ліз наважується покинути домівку і вирушає спочатку до Італії, згодом до Індії й насамкінець — на Балі. Адже саме в Італії можна знайти найсмачнішу на світі їжу. Індія заново навчить відкривати свою душу й себе в молитвах і медитація. А Балі — найромантичніше місце на землі. «Їсти, молитися, кохати» — ідеальний роман як для відпочинку, так і для тих, хто збився зі шляху і потребує натхнення для змін.

Ще одна книга, події якої відбуваються в Індії — «Шантарам». Карколомні пригоди, наркотики, небезпеки, підступи, зради — усе це знайдеться в цьому товстунці (понад 800 сторінок!). Це дуже захоплива, неоднозначна і доволі суперечлива історія втечі і пошуку себе і, як визнавав сам автор, частково автобіографічна. Багато читачів називають «Шантарам» найкращою книгою свого життя, що допомогла їм розібратися в собі, інші його зневажають, але усі сходяться в одному — залишатися байдужим до цього роману неможливо. І хоч тут немає безпосередньої мандрівки, «Шантарам» настільки колоритно і живо описує Індію, що Індія стає ще одним героєм — і після прочитання вам обов’язково захочеться познайомитися з нею особисто.

Джон Ірвінг — майстер психологічної прози. Його роман «Доки я тебе не знайду» — про пошуки батька, але більше — про пошуки себе і сенсу життя. Головний герой Джек Бернс — відомий актор, який має усе, що забажає: гроші, славу, жінок. Але він ніколи не знав свого батька, тому вирушає в подорож на його пошуки. Однак Ірвінг не був би собою, якби описав в романі лише цю мандрівку: за кількістю тем, піднятих у цій книзі, її справедливо можна назвати монументальною. Вам розкажуть про сакральний сенс татуювань, музику й кіно, герої втрачатимуть цнотливість і зриватимуть з себе маски, ставатимуть до болю відвертими і загоюватимуть багаторічні рани. «Доки я тебе не знайду» —  роман, який, без сумніву, залишить слід у вашій душі.

Книга, яка бонусом до історії дає ще й екскурсію Україною, — її головні герої подорожують саме тут. Сьогодні вони в Києві, завтра в Харкові, а ще через день — у Полтаві, і ніколи не можна передбачити, куди їх занесе доля наступного разу. Ця історія розповідає про згаслих рок-зірок і невизнаних художників, темний бік життя, часто захований від пересічних людей, але разом з тим — про боротьбу з власними страхами і викриття ілюзій. «Капітан Смуток» — дебютний роман Сергія Мартинюка, але у ньому відчувається значна робота як над сюжетом, так і над філософською складовою. Це історія про подорож, справжній сенс якої відкривається лише наприкінці.

Жодна справжня англійська історія (або історія про англійців) не обходиться без дворецького. У цій книзі дворецький Стівенс на схилі літ полишає службу та відправляється у мандрівку південно-західною Англією. І хоч його подорож коротка — всього 6 днів, насправді вона триває значно довше і охоплює майже все життя. Стівенс згадує події давно минулих днів, часом з утіхою, а часом — із жалем чи гіркотою. Він відчуває, що час його скоро закінчиться, і шкодує за втраченими можливостями, адже все можна було зробити інакше. «Залишок дня» — розмірений роман, сповнений тихого смутку, але він водночас спонукає зупинитися і озирнутися, чи робимо ми саме те, що хочемо і прагнемо. У 1989 році Ішіґуро отримав за цей роман Букерівську премію, тому він однозначно вартий уваги.

Без паніки! Так, вашу планету збираються знищити, бо вона стоїть на шляху пролягання космічної траси, але що ж, трапляється. Захопіть рушник і підніміть великий палець догори — напевно, хтось вас підбере. А далі вже як пощастить. «Путівник по Галактиці для космотуристів» — дуже легка книга зі справжнім англійським гумором від Дуґласа Адамса. Ви познайомитеся з надзвичайно неприємними істотами, котрі, однак, дуже люблять поезію. А ще з депресивним роботом, у якого часто «ниють діоди в лівому боці». І з доволі божевільним президентом Зафодом, котрий може вкрасти сам себе. Карколомні пригоди, непередбачувані подорожі, небезпеки і відкриття — всього багато, але нудно точно не буде.

Майстер «важкої» фантастики, Пітер Воттс у романі «Сліпобачення» знову замислюється над глобальними питаннями, що таке людина і куди розвивається людство. Ця книга розповідає, як наприкінці ХХІ століття людство несподівано стикається з іншопланетянами — однак ті зникають майже миттєво, блискавично зробивши сканування нашої цивілізації і надіславши кудись повідомлення. Команда на борту космічного корабля «Тезей» вирушає у подорож до краю Сонячної системи, щоб все ж таки роздивитися цих загадкових істот, однак що робити, коли ті формувалися за зовсім інших умов і наші системи відчуттів для них — порожній звук? Складна, заплутана, глибока і надзвичайно цікава книга, про яку напевно можна сказати лише одне: легко не буде 🙂 (А ще тут є вампіри, і вони — еволюційний розвиток людства!)

Мине 800 років, Земля загине, людство розселиться по безлічі планет, створить штучний інтелект і телепорти, вестиме війну з Вигнанцями — людьми, котрі давно вибрали інший шлях розвитку і залишилися в космосі. А на забутій богами планеті Гіперіон прокидатимуться Гробниці Часу — нерозгаданий комплекс споруд, який «рухається назад в часі» і випускає страшного монстра — Ктиря. Ктир знищує людей одним порухом, нанизує їх на сталеві шипи свого тіла, але, подейкують, може здійснити одне заповітне бажання. І ось до Гіперіону відправляють сімох прочан, які, можливо, зможуть розгадати загадку Гробниць Часу, щоб урятувати майбутнє людства. Роман «Гіперіон» — лише перший в тетралогії, але прочитавши його, покинути цей світ, не розкривши всіх таємниць, буде неможливо.

Книга, яку можна було б сміливо зарахувати до фантастики, однак ця історія сталася насправді. У 1974 році Слава Курілов зробив відчайдушну спробу втекти з Радянського Союзу — темної ночі стрибнув за борт океанського лайнера. Майже 3 дні без їжі та води, 100 кілометрів до берега, однак Славі вдалося. Він доплив до філіпінського берега і дивом залишився живим, хоча у нього були лише ласти й маска. «Сам в океані» — документальна автобіографічна історія боротьби і прагнення жити, дійти до мети. Надзвичайно сильна книга, яка стане джерелом натхнення у скрутні хвилини і надихне боротися за свою мрію до кінця.

Завершує підбірку книга, в якій ви неодмінно знайдете місце для наступної подорожі. «Atlas Obscura» — це збірка-довідник, що містить інформацію про 700 надзвичайних куточків планети: гігантський баобаб, цвинтар кораблів, заховані печери і безмежні пустелі, і багато-багато іншого. Кожне місце супроводжується координатами, фотографіями, розказано цікаві факти, додано різноманітні графіки й інші дані. Книга стане чудовим подарунком любителям мандрів і надихатиме на нові відкриття.

Катя Гавриш
Редактор і книжковий маніяк. Отримала диплом видавця, але життя вперто тягне мене в IT, тому нині техписьменник. Вірю, що читання книг — найпростіший шлях до безсмертя. Обожнюю подорожі на мотоциклі за відчуття свободи. І ще котів, бо вони точно прибульці з інших планет чи вимірів і щось знають. Мрію відвідати Єхо і Плаский світ — як не вві сні, то хоча б у наступному житті.
http://facebook.com/kate.gavrysh

12 thoughts on “15 книг про довгі мандри

    Залишити відповідь