Добре бути вдома: книжки про дім, які зроблять карантин затишнішим

Дім — це місце, де можна нарешті відпочити. Де ми проводимо час із близькими. Де облаштовуємо все так, як нам зручно. І коли, як не на карантині, варто замислитися про роль, яку оселя відіграє у нашому житті. Пропонуємо вам книжки, які впорядкують домашнє часопроводження, розважать дітлахів, а також розкажуть про те, як важливо знайти свій справжній Дім. 

Беа Джонсон розпочала стиль життя «нуль відходів» ще під час економічної кризи у 2008 році, коли зрозуміла, що людство неадекватно використовує ресурси. Два роки їй знадобилося, щоб зменшити свої відходи і так перебудувати свою діяльність, аби мінімізувати кількість пластику і навчитися казати іншим про свою позицію: прохати продавців не давати фрукти у пакеті, віднайти косметичні засоби без пластикового пакування, звільнити простір від зайвих меблів, рідше купувати одяг тощо. Але сім’я Беа довела, що це цілком реально, і на карантині, якщо сміття збирається стільки, що ви просто не встигаєте його виносити, є шанс спробувати змінити цю ситуацію.

Можливо, карантин надихне вас на те, щоб більше часу присвятити оформленню свого життєвого простору: змінити стиль інтер’єру, зробити невеличкий ремонт, перепланувати розстановку меблів тощо. Наприкінці книжки для зручності подано шаблони, з якими можна легко зробити план оселі та нового розташування речей, зон і просторів. Авторка — дизайнерка Джоанна Гейнс — надає поради з точки зору дизайнера та мами 5 дітей, яка хоче зробити своє житлове приміщення практичним і затишним.

Багато хто знає Рамзі як видатного шеф-кухаря з мережею власних ресторанів у Великій Британії і США, якого можна побачити на кухні з кількома десятками помічників. Він перфекціоніст, який не терпить помилок, і експериментатор, який відшуковує найкращі смакові поєднання. Однак, хто сказав, що Рамзі не може навчити готувати так само вишукано вдома, використовуючи найпростіші продукти? Що ж, якщо хочете навчитися готувати смачно і не гірше, аніж в закладах з рейтингу Мішлен, варто звернутися до цього шеф-кухаря за допомогою.

У Шведів мінімалізм – поширене явище, і вони з легкістю, якій позаздрить навіть Марі Кондо, викидають все, що важають зайвим. Авторка цієї книги Маргарета Магнуссон з гумором розповідає про свій досвід радикального прибирання. Що робити з усіма статуетками, які родичі не припиняють дарувати на свята? Чому хорошим варіантом може бути перехзд у менше житло? Що робити з купою фотокарток, які й досі пиляться в сімейних альбомах, які ми раз на 5 років дістаємо, щоб поностальгувати за дитинством? Як відсортувати речі на потрібні і не дуже? Що ж, відповіді – у цій книзі, яка надихає на генеральне прибирання.

Стосунки в сім’ї мають не лише психологічний підтекст, а й фінансову складову. Якщо ви мало замислювалися над тим, що домашній бюджет варто піддати детальному плануванню, ця книжка доведе вам, що час вже зайнятися цим питанням. Як почати відкладати, аби в майбутньому мати потужну власноруч створену матеріальну підтримку? Скільки потрібно заощаджувати, шоб швидко досягти цілей на майбутнє і жити вдома комфортно? Скільки адекватно витрачати на потреби дитини? Про це зазвичай не прийнято говорити, однак наразі, аби бути впевненими у нашому “завтра”, є потреба над такою проблемою замислитися.

Трохи меланхолійно-філософської літератури не завадить, і з цим завданням впорається книга української письменниці Вікторії Амеліної. У ній пудель на ім’я Дом знаходить нову родину, в якій не все так просто, і кожен персонаж переживає свою маленьку кризу. Чи вдасться сім’ї, разом із пуделем, таки відшукати для себе дім, де їм було би добре разом.

Що якби дитячу історію поєднали з інструкцією з будування будинків? Тоді би вийшла ця пізнавальна книга, в якій діти дізнаються, як обирається земельна ділянка для будівництва, робиться проєкт і план робіт, транспортуються матеріали, а також яким чином відбувається грошовий обіг на такому проєкті і що таке іпотека, коли йдеться про вже готовий дім. 

Дитяча книжка, ілюстрації в якій є фотографіями будиночка з пап’є-марше, де додаткове оформлення зшите з клаптиків тканини та дрібних деталей (коліщатка, іграшки, нитки тощо). Книжку цікаво розглядати; у магічному будиночку у мишат є все, що треба для розваги, і пригоди напрошуються самі по собі. Дім постає тут як надзвичайно нестандартне місце, де можна знайти собі будь-який спосіб проведення дозвілля. І хтозна, може ви з дітлахами після прочитання книжки надихнетеся на створення влансого мініатюрного будиночка для казкових персонажів (чи наважитеся зшити власних Сема і Джулію?).

29 thoughts on “Добре бути вдома: книжки про дім, які зроблять карантин затишнішим

    Залишити відповідь