До Львова по книжки: 5 вересневих новинок для дітей

Від 13 до 17 вересня у львівському Палаці Мистецтв та у понад 40 локаціях міста відбудеться 24-й «Форум видавців у Львові: точка творення». За 5 днів можна буде відвідати понад 1000 культурних та освітніх заходів, а ще – ознайомитися з найсвіжішими новинками українського книговидання. Блог Yakaboo та БараБука поцікавилися у видавців, що особливого вони приготували для найвибагливіших читачів – дітей та підлітків – і вже готові поділитися з вами своїми знахідками.


Для найменшеньких

CHitarium_Plivut-korabli-3

Оксана Лущевська, Катерина Степаніщєва «Пливуть кораблі» / Читаріум


Найменших книгодрузяк неодмінно зацікавить барвиста книжка-картонка «Пливуть кораблі» Оксани Лущевської з ілюстраціями Катерини Степаніщєвої. Великі й маленькі кораблі пливуть по морю: ту-ту-ту! Вони прямують до метушливих портів у різних куточках світу. Кораблі супроводжує котик, якому потрібна ваша допомога. Готові підказати йому дорогу додому? Приємні кольори, усміхнені кораблики, чайки, люди – гортання цієї новинки неодмінно сподобається малюкам.

CHitarium_Plivut-korabli-2

Ця книжка виходить у серії зі ще двома картонками на вірші Оксани Лущевської«Пташина колискова» з вишито-мальованими ілюстраціями Світлани Балух та «З равликом на прогулянці», ілюстрації до якої виконала Даша Ракова.


Для читак-початківців


Hromova_Drakon-ky-sh

Аня Хромова, Вероніка Котик «Драконе, киш!» / Ранок

Жили собі Юля, мама, тато і дракон. Ні, це не фантастика – адже кожен із нас під дією сильних емоцій (образи, смутку, незгоди з батьками) може перетворитися на дракона. А що з цим драконом далі робити батькам?

hromova1

Книжка Ані Хромової весела та водночас з глибоким підтекстом. Вона розрахована на читачів першого рівня – тих, хто лише щойно опанував цю навичку та потребує коротких, цікавих і водночас легких для читання історій. Діти не лише отримають задоволення від того, що вперше самостійно прочитали цілу книжку (обсяг тексту розрахований на читачів-початківців), але й матимуть змогу проговорити про емоції та їх вплив на поведінку людей.

hromova3

«Драконе, киш!» є однією з книжок першого рівня «Читальні» – дбайливої серії для самостійного читання, книжкового будинка для читачів-початківців. Кожен наступний поверх запрошує книгодрузяк «підніматися» дедалі вище в мистецтві читання. Серію «Читальня» адресовано учням початкової школи для самостійного читання чи опрацювання на уроках. «Читальня» має три рівні складності тексту. Серію розроблено та апробовано методистами НЦ «Мала академія наук України», експертами з дитячого читання.


Для юних книго- і котодрузяк


36and6_detective_0

Галина Вдовиченко, Наталка Гайда «36 і 6 котів-детективів» / Видавництво Старого Лева

Два роки тому побачила світ перша книжка Галини Вдовиченко про веселу зграю котів. Оглядачі позитивно зустріли першу книжку про юрмище хвостатих, відмітивши жвавий, легкий текст та захопливу оповідь, а також динамічні ілюстрації Наталки Гайди. Цьогоріч юні читачі дочекалися яскравого продовження, тож не баріться дізнатися, які зміни відбулися у квартирі пані Крепової та її племінника!

36and6_detective_01

У котиків з’явився новий талант – до дряпопису. Їхні картини прикрасили стіни господаревої кав’ярні, але ненадовго… Стався злочин. Хто візьметься розслідувати дивне зникнення? Хто розкриє таємницю вісьмох липових дощечок? 36 і 6 котів-детективів беруться до справи…


Для тих, хто прагне зрозуміти інших


mene-zvaty-Maryam-230x361

Надійка Гербіш, Марія Фоя «Мене звати Мар’ям» / Vivat

«Коли моя подружка працювала військовою медсестрою на українському Сході, то часто розповідала про дітей – і тих, які залишилися зовсім поруч із зоною бойових дій, і тих, які мусили покинути свої домівки, навіть не встигнувши попрощатись із найкращими друзями. І мені страшенно хотілося написати для них книжку – про них, – розповідає Надійка Гербіш. – Але щоби не травмувати їх іще більше, розворушуючи страшні спогади, я написала її як східну казку, про далеку красиву, але поруйновану, країну, про дівчинку Мар’ям та її родину, що втекли від війни й оселилися в якійсь із європейських країн. Якщо говорити метафорично (правда, ці метафори часто звучать надто пафосно), то це історія про маленький вразливий паросточок, який з певних причин викопали з його лісу й перевезли кудись далеко, в геть інші умови, про його досвід приймання, про його біль, спогади, радість першого сонця і першого квіту».

На думку авторки, це книжка «для батьків, щоб вони читали її зі своїми дітьми й переставали боятися. І для дітей, щоб читали її своїм батькам і самі не розівчилися любити й приймати. І дозволяти себе приймати й любити також».


Для охочих до інтелектуальної гри підлітків


3280661-nechuy-obkladynka

Петро Яценко «Нечуй. Немов. Небач» / Піраміда

З несподіваного боку поглянути на письменників зі шкільної програми пропонує новий роман Петра Яценка “Нечуй. Немов. Небач”. Механічні воли у селян та панська мода на створених талановитими ювелірами комах замість сучасних гаджетів, таємничі сили, що рухають імперіями та розквіт механіки у Вікторіанські часи – усе це, безперечно, має шанс сподобатися підліткам.

Тараса Шевченка тут по смерті перетворили на механічного робота, Пантелеймон Куліш завжди носить з собою пістоля, а автор “Кайдашевої сім’ї” та відомий самітник Іван Нечуй-Левицький щоранку заводить своє механічне серце, наче кишеньковий годинник.

Роман про кохання та зраду в стилі українського стімпанку виходить друком у львівській літературній агенції “Піраміда”. Автор стверджує, що всі події не просто вигадані, а справді відповідають історичним реаліям та фактам з другої половини ХІХ століття. Тим не менше, головному героєві твору Іванові Левицькому доведеться чимало попотіти, аби домогтися прихильності галицьких опирів.


Читати: Чудова 13-ка. Підліткові новинки до Форуму Видавців

BaraBooka
«BaraBooka. Простір української дитячої книги» – соціальний культурно-освітній проект, перший український універсальний інформаційний ресурс про видання для дітей та юнацтва.
http://www.barabooka.com.ua/

13 thoughts on “До Львова по книжки: 5 вересневих новинок для дітей

    Залишити відповідь