Яку книжку подарувати школярику на Свято Миколая: 14 ідей

19 грудня діти знаходитимуть під подушками подарунки від Святого Миколая. Сподіваємось, Миколайчик в курсі, що найкращий подарунок для дитини – це книжка. Днями ми публікували список з 20 книжок, які можна покласти під подушку найменшеньким. Тепер – книжкові ідеї для трохи старших діточок. 

Сучасні українські письменниці створили справжнє різдвяне диво – книгу, що занурює в теплу атмосферу свята. 10 історій, що дарують радість і особливий різдвяний настрій. Кожне оповідання сповнене добра і любові, а поруч з їхніми героями відчуваєш всю красу і магію свята. Ілюстрації Яни Фефелової вдало доповнюють видання. Яскраві, насичені кольорами малюнки з першого погляду причаровують і не відпускають.

Аліса – один із головних творів в світовій дитячій літературі, що не потребує додаткової реклами. Не одне покоління людей зачитується історією про пригоди допитливої дівчинки, а нове видання з ілюстраціями Галі Зінько подарує справжнє естетичне задоволення. Креативне бачення ілюстраторки героїв цієї відомої історії відкриває їх по-новому, а висока якість видання зробить цю книгу перлиною будь-якої, не лише дитячої, бібліотеки.

Якщо Дивокрай не надто приваблює, то можна відправитися в кулінарну подорож країнами світу разом з Інгридиками – відважними дослідниками їжі. Разом із ними дорослі й малі читачі побувають у Південній Америці, Європі та Середземномор’ї, Азії та Австралії. До того  ж звідусіль привезуть рецепти, які урізноманітнять щоденний раціон родини. Окрім рецептів, книга містить відомості географічні, історичні та багато інших цікавих фактів. Захоплива книжка,що об’єднує родину – чи не найкращий подарунок для дитини.

Ще одна книга про подорожі, яка відкриває нон-фікшн серію для дітей про різні країни світу. Пан Тукан мандрує світом і шле листівки звідусіль. Птах фотографує все найцікавіше та ділиться враженнями, розповідає про особливості кожної країни. Першою країною, яку відвідав пан Тукан, стає Франція. Bonjour — пише птах-мандрівник з країни, де пахне лавандою та свіжоспеченими круасанами. Ілюстрації виконані у вигляді колажів, що вирізняє це видання серед інших та знайомить юних читачів з найвідомішими символами цієї країни.

Хлопчик Вільям просить у Санти на Різдво динозавра і навіть не підозрює, чим обернеться його прохання. Про це читач дізнається з цієї веселої, динамічної історії. А ще про те, хто допомагає Санті на Північному полюсі і хто намагається вполювати північних оленів, як з ненависті народжується дружба і чому містер Трандл понад усі свята любить Різдво. А ще це свято відтепер буде асоціюватися у вас з дивовижним небаченим створінням – Різдвозавром. 

Навчання – це захоплива гра! Якщо дитина досі в цьому не переконалася, то ця книга розвіє всі сумніви. Завдяки їй стає можливою подорож усередину людського тіла під час якої читач дізнається таємниці роботи цього бездоганного механізму. Проходячи заплутані лабіринти, дитина зможе прогулятися посеред кісток та м’язів, пройти шляхом повітря в легенях або крові в артеріях та венах. Здійснить екскурсію по мозку й органах чуття, зустрінеться з мікробами та прогуляється по дорозі здоров’я. Корисна і весела книга – завжди вдале поєднання.

Цілих 77 добрих історій на добраніч від провідного дитячого письменника Австрії під однією обкладинкою. Казковий, дивовижний, трішки наївний світ цих історій захоплює з головою. Герої цих оповідок – різноманітні тварини: слоник, мишка, лев, борсук та багато інших. Всі вони досить короткі і, на перший погляд, надто прості, однак  сповнені доброти і доступні для будь-якого читача. Для тих, хто шукає радість у простих речах. Найкраще підійде дітям молодшого шкільного віку і подарує їм таке необхідне тепло та крихту дива.

У своїй рідній Норвегії книга викликала справжній фурор: її визнали однією з «25 найкращих книжок для дітей», поруч із «Мумі-тролями» та «Вінні Пухом». Книга, що в рідній країні була видана майже 27 років тому, нарешті стала доступною нам, українським читачам. У казковому світі автора живуть добрі, наївні створіння, а їхнє повсякденне життя – затишне і зовсім неквапливе. Іноді вони сваряться, але обов’язково миряться. А ще радіють святам, печуть пироги та вміють дивуватися найпростішим речам. Саме це і є основним посланням книги. Її герої вміють радіти і радувати інших, тому неможливо залишитися байдужим до них. 

Добре всім відома історія про долю Білосніжки за мотивами казки братів Грімм. Захоплююча розповідь про прекрасну добру дівчину, гоніння та переслідування її злою мачухою, знайомство з гномами та дивовижне спасіння від вічного сну вродливим принцом. Та навіть всім відомі історії звучать по-іншому, коли до оформлення береться лауреатка багатьох престижних міжнародних премій, талановита італійська ілюстраторка Франческа Козанті. Найкращий подарунок для маленьких принцес.

Дитяча книга, яка підіймає дорослі теми. Чуйна історія про Полярного вовка із паризького зоопарку і хлопчика з дивним ім’ям Африка відкриває своєму читачу нові грані добра. Хлопчикові не байдужа доля полярного вовка, тож він розповідає йому історії: сумні, веселі, захопливі… Такі, над якими варто замислитися. Це не розважальна книга, але дуже важлива. Вона розширює світогляд, вчить відповідально ставитися до всього навколо, берегти природу та подумати над тим, яке ж місце на планеті займає людина.

Віммельбух або книжка-розглядалка з ілюстраціями, що насичені деталями – варіант веселого і корисного дозвілля. Дітки молодшого шкільного віку будуть у захваті від яскравих ілюстрацій. Однак тут маленький читач не лише роздивляється малюнки, а й виконує завдання – шукає вказану кількість певних персонажів. Ідеально для тих, хто вчиться рахувати або вдосконалює свої навики. Також книга знайомить з відомими світовими архітектурними спорудами.

Ваша дитина не надто посидюча? Не біда. Існують книги, від яких ви не зможете її відірвати. Комікси – чудовий варіант дозвілля. А якщо вони ще допомагають дізнатися щось цікаве, то виходить ідеальне поєднання. Джеронімо – не проста миша, а редактор газети «Гризун». До того ж, цікавий оповідач. В одній зі своїх історій розповідає про те, як йому з друзями довелося рятувати не що-небудь, а проведення Олімпійських ігор.

Пінгвіненя Пін на прізвисько Гвін і його друг тюленя Тюкало — неабиякі вигадники. Вони постійно потрапляють у пригоди й при цьому винаходять чимало корисних речей для всього Пінгвінячого містечка. Захоплива і мила історія про справжню дружбу, а також життя пінгвінів. Читачі дізнаються, чому пінгвіни не літають, як вони потрапили до Антарктиди, а також про їхні сімейні стосунки. Прекрасний приклад гармонійної родини та дослідження життя там, де панує вічна зима, зробить вечірнє читання цікавим та змістовним.

Разом зі своїм другом тарганом Патлань потрапляє у світ динозаврів, де знайомиться з ріохазавром, предком найбільших динозаврів, тератозавром, який загубив яйце, рослиноїдним диплодоком, плезіозаврами, що живуть у воді, тарбозавром, тобто родичем тиранозавра, велетенським аргентизозавром… Ви вже заплуталися? Тоді вашій дитині неодмінно потрібна ця книга. Разом з головним героєм ми дізнаємося про вік нашої планети, хто такі динозаври і які тварини жили разом з ними. І все це доповнене інтерактивними завданнями та неймовірними ілюстраціями.

Юлія Малета
Історик за освітою та затятий книголюб. Шукаю щастя у дрібницях і хороша книга - одне з них. Люблю романи, що змушують замислитися над важливими питаннями. Обожнюю якісний нон-фікшн. Фанат дитячої книги та гарних ілюстрацій. Веду книжковий блог в інстаграм: @maleta_yuliya

9 thoughts on “Яку книжку подарувати школярику на Свято Миколая: 14 ідей

    Залишити відповідь