Готуємось до Миколая: три десятки книжок для найвибагливіших

Хоча фраза про те, що книжка – найкращий подарунок, вже всім набридла, але вона абсолютно правдива. Ми підібрали кілька варіантів навіть для найвередливіших читачів, яких важко здивувати.

Різдвяний дух

Читач, який з першими сніжинками починає шукати дощик, гірлянди, витягує з якогось закапелка ялинку і обкладається зимовими історіями. Доречно додати до подарунка мандаринки і зефірки – ця людина мусить любити какао.

Чекаєте на Різдво? Зробіть його ближчим разом зі святковою збіркою оповідань від 19 топових сучасних українських письменників. Відчуйте магію дитячого очікування Різдва: подарунки, пригоди і справдешні дива, а ще Миколай… Книжка огорне теплом сімейного затишку, заполонить ароматами мандаринок та домашньої випічки, а також перетворить будні на сяючу феєрію карнавалу. Якщо вам зараз сіро і похмуро, почніть святкувати Різдво трохи швидше. 

Гарненька книжечка для тих, кому більше трьох років. Книжечка-картонка, яка навчить колядувати разом з лісовими звірятами, і для тих, хто не вміє, і для тих, хто все забув. Класична святкова поезія Романа Завадовича у комбінації з красивими ілюстраціями мисткині Мар’яни Качмар подарує Різдвяний настрій та полегшить очікування свят. Обов’язково розспівайтесь перед читанням! А ще нею можна закрити одразу кілька завдань літнього бінґо. 

У ніч на Різдво обов’язково стаються дива – без цього ніяк. Ось і у цій збірці коротких історій від плеяди сучасних українських авторів під проводом Дари Корній – десятки дивовиж і легкий різдвяний настрій, який заповнює все довкола, коли сходить перша зоря. Сніг, морозець та свята – ми ж цього весь рік чекаємо. Оповідання про добро і любов, родинне тепло і красу почуттів, віру та надію. Солодкі і терпкі історії, смачні, як традиційний калач, та теплі, як глінтвейн. 

Scientia potentia est

Фанати навчання навіть у відпустку тарабанять кільканадцять книжок, щоб розвиватись та дізнаватись нове. Так от, вони й у свята не згортають своєї безперервної освітньої діяльності. Тож потіште їх. 

Швидко читаєте? А книжку за день? Ні, це не фантастика і не про дитячі видання мова – читайте, як Рузвельт, який ще до сніданку встигав перегорнути останню сторінку. Пітер Камп, який вже 20 років досліджує скорочитання, пропонує дієву техніку, яка пришвидшить вас і навчить добре засвоювати інформацію під час скорочитання. Але не забувайте тренуватись і чемно виконувати завдання та пильнуйте таймер. Встигайте більше – засвоїти цю техніку за бажання може кожен. 

Ізраїльський історик та футурист Ювал Ной Харарі розповідає про сучасний світ та зміни, які чекатимуть нас найближчим часом. Він досліджує низку аспектів, серед яких релігія, націоналізм, лібералізм і робить наголос на тому, що з кожним новим кроком відмінності між націями стиратимуться, а людство тільки набиратиме обертів. «21 урок для 21 століття» змінює уявлення про близьке майбутнє та показує, що треба робити, щоб зустріти нову еру напоготові.

Славетний економіст Гайман Мінськи вже давно передрікав світову економічну кризу, адже після періоду стабільності обов’язково має настати повна дестабілізація – до цього ведуть всі передумови. Баланс триває недовго, систему починає лихоманити, розхитувати – цей процес можна передбачити і навіть на ранніх стадіях зупинити або ж зменшити наслідки. Використовуючи дослідження та концепції Гаймана Мінськи, Рендал Рей доступно розповідає про глибинні світові економічні процеси.

Кровожерчик

Попри кривавий вибір книг, любителі трилерів зазвичай добрі люди, які, проте, знають десятки видів вбивств і навіть те, як не залишати слідів. Тому тут дуже важливо вгадати з подарунком, бо всяке може бути…

Продовження серії трилерів “Ріццолі та Айлс” спеціально для шанувальників “Хірурга” та “Асистента”. Патологоанатом Мора Айлс думала, що не так багато може її злякати, аж раптом до неї на стіл потрапляє тіло жінки, яка могла б бути близнючкою судмедекспертки. Це якесь химерне возз’єднання сім’ї чи чиста випадковість, а, може, це послання, адже хтось убив дівчину, таку схожу на Мору. На читачів чекає карколомне розслідування-полювання на того, хто давно тікає від закону.  

У Піщаному зникають люди, тому селище оповите аурою таємниці. Молодого хлопця Євгена знаходять мертвим, і це шокує Ольгу, адже саме з ним її донька подалась у невідомому напрямку. Жінка намагається відшукати свою Яну, та у поліції зволікають, тож вона звертається до колишнього слідчого. Вадим Чотар вже давненько стежить за тим, що біля Піщаного зникають люди, особливо підозріло виглядає закинутий пансіонат. Чи зможе Вадим знайти правильний слід у плетиві низки зникнень? 

У містечку Ґернон поселився страх, містечко тремтить через серійного вбивцю, який жорстоко катував та позбавив життя трьох людей. Поліції не вдається знайти звіра, тож вони просять допомоги в Парижі. Комісар Ньєман приїжджає до Ґернона. А тим часом у Сарзаку стається два дивні злочини: пограбування шкільного архіву та осквернення склепу 10-річного хлопчика. Чи є зв’язок між цими злочинами – комісарові доведеться заглибитись у минуле, щоб відшукати правду.

Перелітний птах

Їм ніколи не сидиться на місці і, повертаючись з однієї мандрівки, вони вже планують іншу. Деяким із них подобається відвідувати холодні країни влітку, а спекотні взимку, інших же постійно тягне в гори чи до моря.

Вирушаємо у мандрівку з письменниками та дослідниками, кожен з яких покаже свої улюблені локації, деякі – добре відомі туристам, деякі настільки екзотичні, що далеко не кожен знайде їх на карті. Подорожі показують людину такою, якою вона є, справжньою, без нальоту буденності. Тож ми подивимось новими очима на Флобера з його тягою до спеки та екзотики та Шарля Бодлера, вирушимо у нову експедицію з Гумбольдом і замилуємось неймовірними куточками нашої планети.

Химерна мандрівка Україною двох друзів, яка, здається, не має кінця, бо не має пункту призначення, принаймні, спочатку. Оповідач та Пі спілкуються з матерями загублених дітей, подорожують без грошей та майже без багажу. Вони бачать міста не як туристи, а як мандрівні волоцюги. Ночують просто неба, зустрічають добрих і не дуже людей, але ніде не затримуються. Сенс цієї мандрівки у русі, у філософському пошуку, який принесе омріяне щастя. 

Прожити все життя з випадковою людиною, щоб раптом виявилось, що вас нічого не пов’язує? Вона хоче піти, він хоче врятувати шлюб, а ще порозумітись з дорослим сином, який ніколи не йшов на контакт. Вони разом вирушають у Велике турне Європою, щоб розібратись у стосунках і собі. «Ми» – історія розкішних краєвидів та пам’яток архітектури, мистецтва та глибоких переживань, дещо сумна, але дуже літня оповідь, яка може стати готовим маршрутом. 

Доктор Дулітл

Знає про тварин все, вміє з ними спілкуватись і звірячі персонажі у книжках одразу стають його улюбленцями. Тому обов’язково підберіть йому гарне видання з історією про тварин.

Їх більше, ніж людей, і вони організованіші, а ще невтомні. Вони можуть похитнути людську гегемонію на Землі. Зіткнення двох світів – людського та мурашиного. Біолога-людиноненависника захоплює ідея, і через це його сім’я мимоволі втягнута в пригоду. Вони шукають відповідей у катакомбах, але насправді варто лише вийти назовні. До правди веде шлях з безлічі втрат. Потужний початок відомої трилогії видатного французького письменника.

Магічна історія, розказана собакою на ім’я Нюх, який разом зі своїм господарем Джеком-Різником бере участь у Великій Грі у ніч на Геловін, небезпечній, але захопливій, моторошній, але тим солодша в ній перемога, бо про те, що стається з переможеними, краще не думати. Нюх – милий та щирий персонаж, до якого одразу проникаєшся симпатією. Історія перенесе нас в осінь і огорне пронизливими дощами та ароматами прілого листя. 

Серія книг, яка захоплює пухнастою і кігтястою силою диких котів-воїнів. У лісі панують тиша та мир, адже після великої битви наступило затишшя. Вогнезір докладає багато зусиль, щоб відродити Громовий Клан, але його починають непокоїти тіні – примари котів, які постійно слідують за ним. Вони про щось просять, на щось натякають. Щоб зрозуміти їх, Вогнезір ступає на шлях, повний небезпек, яка має стати доленосною не тільки для нього, а й для інших Кланів лісу. 

Внук Агати Крісті

Цих людей постійно оточують таємниці, і вони їх розслідують за допомогою методу дедукції або ж довгими розпитуваннями. Навіть не намагайтесь непомітно потягнути у них печивко.

Ю Несбьо переосмислює одну із найвідоміших трагедій Шекспіра. Він обирає за місце дії сіре промислове місто, в якому циркулює надто багато наркотиків. Шеф поліції Дункан мріє дати всьому цьому лад, та й місцеві його підтримують, але з воювати з наркобаронами не так просто. Йому треба враховувати і  запальний характер інспектора Макбета, який легко піддається впливам не завжди “своїх”. Несбью зазирає у сутність та проводить найтемнішими закутками людської душі.  

Заплутаний психологічний детектив, який у певний момент повністю змінює курс. Читачі спочатку стають свідками ДТП, у якому гине п’ятирічний хлопчик. Авто не зупиняється, хто був за кермом — ніхто не знає. Потім бачать втечу матері, виснажену постійними репліками, що “не вберегла”. Дженні легше на хуторі в Уельсі, де ніхто не мучить її розпитуваннями, але спогади повертаються, не дають спокою, тож вона майже не спить. Тим часом детективи намагаються розкрити злочин, але не знаходять потрібного сліду.

Класичний за подачею скандинавський детектив, повний загадок та моторошних епізодів. Журналістку Кайсу таємничий замовник просить відновити розслідування зникнення Юлії, яку ніхто не бачив вже багато років. Слід приводить розслідувачку до закритої психіатричної клініки в Дікемарку. Щось підказує їй, що там відбувались жахливі речі, які маю стати ключем до зникнення доньки головного лікаря. Та те, що знайде Кайса, перевершить її очікування. 

Прибулець із іншого світу

Їм трохи нудно тут, серед сірості, снігу і морозу, тому із задоволенням тікають у нові всесвіти, які їм відкривають фентезійні книжки з магією, чарівниками, суперсилами та пригодами.

Ейна намагалась приховати свою справжню сутність, але це раптом стало відомо всім. Нічна дівчина може викликати лихо, а може й успіху посприяти, якщо поговорить з силами ночі і добре попросить. Але не так просто живеться нічним у світі, створеному Альоною Нойвілль, адже за ними полюють. Тікати та рятуватись, щоб вижити та виконати своє призначення. Ейна відповідає за себе і за брата, щоб уникнути тенет ловця Елверда, хоча, може, він і не ворог їм….

“Жнеця” варто читати після “Морта”. Смерть розгублений, бо померлий 130-річний чарівник оживає – нема кому забрати його, бо Жнець відсторонений від роботи. І на Смерть це теж впливає, він буквально стає простим смертним і переходить до світу живих. А тим часом на Диску відбувається щось дивне: мертві піднімаються, живі вже не вмирають – рівновага порушена, потрібно, щоб Смерть з Женцем повернулись до своїх безпосередніх обов’язків. 

Від любові до ненависті – один крок, а від ненависті – до любові? Вони ще малими сприймали одне одного як ворога та до нестями ненавиділи. Чаклуни і воїни б’ються невтомно і цілком занурені у протистояння, аж тут з’являється гігантська пір’їна, мовби зіткана з мороку, і все змінюється. За чварами вороги не побачили, що давнє зло почало відроджуватись і вже суне на них, змітаючи все на своєму шляху. Чи зможуть вони об’єднатись, щоб подолати сильнішого ворога. 

Телепузик

Вони не виросли, хоч вже й влаштувались на роботу і вклеїли в паспорт друге фото. Особливі прикмети: не пропускають прем’єри мультфільмів і тримають в шухляді кольорові олівці, від казок просто шаленіють.

Музеї переносять у часі, от тільки у повісті Олександра Гавроша це буквально – там портал, який дозволяє вирушити у XVII століття. Туди хоче потрапити письменник Мирон Клаповух, який мріє написати чудову книжку. Тож він підмовляє Яну Приймак, але з ним вирушає і директор музею Роман Лук’янович… Ви ніколи не вгадаєте, що ж переміщає їх у часі – крісло-гойдалка. Тож починаємо гойдатись і опиняємось у Києві XVII століття, знайомимось з Памво Бериндою та поринаємо у живу історію. 

Здивовані, що Юрій Винничук – автор дитячої книжки? Насправді, ця – не перша. Солодка історія про Цукрового Півника, який пускається у довгу дорогу, щоб зустрітись з Хлопчиком, якого сподобав. Та з вітрини крамниці золотистий цукерочок потрапляє у вир пригод, і не всі з них безпечні, але перешкоди не зупиняють його на шляху до мети; Цукрові Півники — вперті створіння кондитерського мистецтва. Доповнюють веселу історію ілюстрації Костя Лавро. 

Класична розповідь про дівчину зі шкірою білою, як сніг, і волоссям чорним, як вороняче крило, з ілюстраціями титулованої італійської художниці Франчески Козанті. Коли потерпають через красу та злих родичів, але завдяки доброму серцю знаходять союзників і навіть кохання. Коли яблука грають вирішальну роль для розвитку сюжету… Цю історію хочеться перечитувати та насолоджуватись нею знову і знову, щоб хоч трошки відчути себе Білосніжкою.

Безкомпромісний максималіст

Вони не бачать п’ятдесят відтінків сірого, але чітко розділяють чорне і біле. Не миряться, коли їм щось не підходить, не бояться йти на конфлікт, щоб відстояти свої інтереси, і постійно юні душею. 

Психологічний трилер у стилі young adult, який розповідає про Кайлу, яка не пам’ятає жодного зі своїх 16 прожитих років. Повне перезавантаження повернуло її до чистої дошки, стерло спогади про її ідентичність, але якісь уривки сняться їй у снах. Те, що вона бачить, лякає, але потрібно віднайти, згадати, повернутись до точки відліку, відновити те, що знищило перезавантаження. Ця книжка – перша частина трилогії, яка завоювала низку літературних нагород. 

Третя частина потужної саги, у якій панує зло, адже Директор Школи Зла береться за знищення Довго і Щасливо. Протистояти йому можуть тільки Агата і Софі, але зараз вони не разом, остання битва стала початком їхнього непримиренного конфлікту, але ж це їхня казка, тому фінал залежатиме від них. Чи зможуть вони об’єднатись та подолати Директора, до чого вже готується Агата, чи Софі теж займе сторону Зла. Чи можна, порушивши всі правила, зберегти свій світ. 

Історія дивовижних дітей. Десятирічну Рубі відправили у табір Термонд, адже вона – одна з тих, хто зміг пережити страшну епідемію. Після спалаху хвороби Рубі отримала суперсилу, якій ще не вміє дати ради. Зелені, Жовті, Сині, Помаранчевих і Червоні – так ділять тих, хто отримав дар. От тільки Рубі належить до найнебезпечнішого виду, який намагаються ізолювати та знищити, тому, щоб вижити прикидається Зеленою, і тікає до Іст-Рівера, де їй мають допомогти.

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

9 thoughts on “Готуємось до Миколая: три десятки книжок для найвибагливіших

    Залишити відповідь