Депресія: як її вилікувати, чому вона з’являється та які книги про це розкажуть

В США жовтень вважається місяцем поширення інформації про депресію, коли всі громадські та державні установи проводять відповідні тренінги, консультації та просвітницькі заходи. За даними ВООЗ, у світі близько 300 тисяч людей мають депресивний розлад. Якщо ви підозрюєте, що депресія підкралася і до вас чи ваших близьких, не вагайтеся звертатися до психологів чи психотерапевтів, адже ця проблема не лікується самотужки. І щоб дізнатися більше про те, чому депресія виникає та як допомогти в одужанні, також підкріплюйте процес лікування читанням про це захворювання:

Нейрофізіолог Алекс Корб описує хід депресії по спіралі: входження в неї — це низхідна спіраль, яка все далі закручується вниз, бо щось погане приводить за собою щось інше, ще гірше. Та виходити з цього стану теж можна по спіралі: робити невеликі кроки на шляху до покращення, які допоможуть піднятися вгору. У книзі ви дізнаєтеся про те, як мозок контролює наші звички, мотивацію, механізм прийняття рішень та рівень зосередженості на чомусь, а також як ці знання можуть зарадити у випадку депресії.

На презентації книги «У пастці депресії» під час Літературного Кураж Базару було організовано Q&A сесію «Все, що ви хотіли запитати про депресію» з психологом Наталією Підлісною. Ми виписали особливо цікаві примітки з цієї дискусії:

  • Депресія — це хвороба, яка характеризується пониженим станом мотивації, бажань і можливостей, що виникає час від часу. Є малі депресивні форми, наприклад, легкий депресивний епізод (менше ніж 4 місяці), який переживає, за даними ВООЗ, кожна друга людина. Є також різні варіації депресивного стану, такі як депресія втрати чи сезонна депресія. Депресія — це не просто понижений настрій. 
  • Під час депресії є коливання стану впродовж дня, зранку людина може не хотіти прокидатися, вона ні від чого не може фізично отримати задоволення. Ближче до обіду стан може ставати кращим на рівні бажання щось з’їсти чи з кимось поговорити, тому люди більш творчих професій, менш прив’язані до графіка, легше адаптуються до депресії.
  • Антидепресант залишає нейромедіатори, які вже існують в організмі, на довший період; він не додає додаткових нейромедіаторів, тому на нього не можна підсісти як на наркотик. Існують побоювання, що після антидепресантів організм може перестати виробляти власний серотонін, однак це міф, бо антидепресант якраз і працює з цим серотоніном, не даючи нічого додаткового, окрім подовження його дії. 
  • Депресія має велику кількість “масок: вона може носити маску алкоголізму чи інших залежностей; проявлятися болем у тріаді “голова-живіт-серце”, коли в людини щось із цього болить, але джерело цього страждання важко виявити. 
  • Якщо ретроспективно поглянути на своє життя, можна згадати і власні дитячі депресії. Цей феномен існує, дитинство і юність не завжди безхмарні, просто в Україні, наприклад, майже не досліджувалися ніколи дитячі депресії. 
  • Депресія не заразна. Є люди, яким треба постійно проговорювати свій внутрішній стан, і, звісно, ваш настрій від розмови з ними знижуватиметься, але ви навряд чи досягнете депресії через це.
  • Депресія є хронічним захворюванням і вилікувати її назавжди неможливо — просто є люди, які мають за все життя лише 2 депресивні епізоди. Лікуватися без антидепресантів можна, все залежить від глибини депресії, яку лікар перевіряє за певною низкою питань, і в деяких більш легких випадках достатньо звернутися до психотерапії. 

Британський письменник Метт Гейґ — автор дорослої і дитячої літератури. Ця книга базується на власному досвіді Гейґа: у 24 роки він втратив будь-яке відчуття сенсу. «Чому варто жити далі» — життєстверджуючі мемуари про шлях до подолання депресивного стану, роздуми, дослідження і рефлексії щодо власного самопочуття. Автор нагадує нам, що, по-перше, депресія може вразити будь-кого і часто вона робить це без очевидної на те причини. Вона є невидимою, ти не замислюєшся про її існування, коли в один день все раптом починає йти не так, але вона змінює твоє сприйняття навколишнього середовища, людей і їхніх почуттів, себе у світі. На жаль, оточення не сприяє поліпшенню стану людей у депресії: щастя не корисно для економіки. Однією з причин жити далі Метт називає читання книг, бо вони ніби являли собою карту до свого “Я”, яке знайшли в собі письменники. Варто також прийняти свої думки — всі, навіть негативні, — але не інтерналізувати їхній сенс і не переносити його на себе. Решту порад — шукайте в книзі.

Цей арт-бук має практичне значення — його можна подарувати людині, яка перебуває в депресивному стані. Книга легка до прочитання, не перенасичена термінами чи поясненнями — просто життєва історія, яка показує досвід депресії і шлях боротьби з нею. Вона без зайвого пафосу дає надію на краще. Також можна використати книгу для пояснення суті депресії дітям і підліткам, які не хочуть відкрито про це говорити. До того ж, арт-бук може надихнути людину з депресивним розладом на те, щоб зайнятися арт-терапією і за аналогією з цим виданням виразити і свої переживання в малюнках.

Психолог Славоміра Анна Грушевська якось зіткнулася з важкою ситуацією — жінка Луція переживала глибоку особистісну кризу, вона не мала необхідних навиків для життя та втратила найближчих людей. Психотерапія в справі Луції була недостатньою для допомоги — тож Славомірі довелося нелегко в роботі з нею, і щоб зрозуміти стан жінки, вона буквально “спустилася” з нею на те метафоричне дно переживань. У цій книзі подаються фактично два досвіди: досвід психологині, яка силилася не інтерналізувати чуже світосприйняття і не піддатися власним “демонам”, та записана Барбарою Шкіль історія життя самої Луції, її шлях від дитинства до найважчого моменту кризи. В результаті вийшло повномасштабне психологічне дослідження, яке може багато чого розповісти про принципи мимовільного входження та звільнення від важких станів.

Можливо, ця книжка здасться і нетиповою у добірці книг про депресію, але існує і погляд на те, що мозок дуже залежить від кишечника. Проблеми з травленням можуть транслюватися в пригніченість і навіть перерости в депресію. У кишечнику виробляється 90% гормону щастя серотоніну, тому не дивно, що певна взаємозалежність може прослідковуватися. Бактерії в кишечнику також впливають на фізіологічний стан, тому щоб допомогти хоча б своєму фізичному самопочуттю, варто замислитися про своє харчування.

2 060 thoughts on “Депресія: як її вилікувати, чому вона з’являється та які книги про це розкажуть

    Залишити відповідь