#ЧитаємоРазом. «Знайди помилки: Давня історія»

Недавно у видавництві #книголав вийшла яскрава книга, що допоможе пізнавально і весело провести час дитині з батьками. «Знайди помилки. Давня історія» пропонує маленькому читачеві перевірити свою увагу та обізнаність, відшукуючи помилки на яскравих малюнках про життя у давнину: від кам’яної доби до піратства, від єгипетських фараонів до середньовічних лицарів. Авторки блогу Yakaboo вже познайомились з книгою і діляться своїми враженнями.


Оглядачки


Аня Остапчук: Журналіст, автор блогу «Твоя Полиця». Дуже люблю книги, ну от дуже-дуже, своїми балачками намагаюся показати людям, що кожен може знайти підходящу книгу, яка підтримає, розрадить і надихне. Просто потрібно вміти шукати, а я показую як.

Анна Дудко: Після отримання економічної освіти не полишаю надії вивчати ще історію. Обожнюю історичні романи і наукові історичні дослідження. Сподіваюсь моя майбутня дитина розділить зі мною моє заxоплення.

Тетяна Синьоок: книжкова блогерка і викладачка української. Без упину нишпорю в пошуках нових методик навчання й часом віднаходжу їх у несподіваних книжках. Переконана, що любов до читання – це одна з найпевніших ознак життєрадісності.


Перші враження


Аня Остапчук: Захват! Справді, ви гляньте на книгу і все стає ясно. Мені як дитині сподобалось. Я довго розглядала лиш обкладинку, бо і там повно помилок, що робить перегляд цікавішим. Книга якісна, малюнки та завдання цікаві. І що головне – пізнавально.

Анна Дудко: Книга неочікувано великого формату. Достатньо, щоб сісти за стіл всією родиною і разом шукати намальовані xудожником помилки. Ідеальний варіант для спільного дозвілля з дитиною.

Всередині якісний цупкий папір, яскраві малюнки. Але іноді цікаві елементи малюнків сxовані на згинаx книжки, і тому їх важко помітити.

Тетяна Синьоок: На обкладинці написано «У цій книжці ПОВНО ПОМИЛОК»! Чи ж є щось більш приманливе для читача, ніж запрошення до гри, суть якої відшукати хиби? Це ніби просто: ось римський легіонер теревенить по мобільному (певне, отримує вказівки від полководця), а он там, позаду, парасолька стирчить із античної вази… А серйозність представника цивілізації майя, що незворушно дивиться на наручний годинник, не може лишити читача без усмішки! Отже, з самого лишень споглядання обкладинки складається передчуття, що буде не тільки захопливо, а й весело!


Про що книжка


Аня Остапчук: Подорож різними епохами приносить естетичне задоволення, а ще закріплює уже отриманні знання. З азартом розшукуєш помилки, бо «з цією книгою щось не так», каже нам обкладинка.

Мандруючи сторінками, втягуєшся все більше і більше, приглядаєшся до побуду, одягу та дій персонажів. І всюди намагаєшся знайти підступ. Такий підступ як от динозавр у кам’яну добу, або ікона в давньому Китаї. Тобто, мета книги розвинути ерудицію вашої дитини. А вам, як батькам, нагадати пройдений матеріал. Ба більше, автор дає пояснення усім помилкам, чому так, а не інакше. З таким підходом дитина запам’ятає більше про ту чи іншу епоху.

Анна Дудко: Кожен другий розворот книжки являє собою малюнок-розглядалку, як у віммельбуxаx. На малюнках зображені події окремого історичного періоду: чи то сцена життя первісних людей, середньовічний лицарський турнір чи екскурсія до давньогрецьго акрополісу.

На малюнкаx умісно сховані речі з інших епох. Деякі, якщо чесно, важко знайти навіть дорослому 🙂

На наступному розвороті автори не тільки показують, що не відповідає епосі, а ще й стисло розповідають, чому так.

Я в свої, зовсім вже не дитячі роки, з захопленням провела декілька годин над цією книжкою.

Завдяки цим поясненням легко вивчити нові історичні факти.

Xоча деякі з ниx викликають у мене сумніви: як-то твердження, що кімоно — традиційний китайський одяг. Але ж зрозуміло, що кімоно насправді носили японці.

Тетяна Синьоок: Ця книжка вчить історії так, що дитина не помітить, що вона зараз сидить і щось вивчає. Тут багато цікавих фактів про побут, культуру й наукові досягнення мешканців із різних епох (а ви знали, чому Стоунгендж вважають гігантським календарем? А чому вікінги не пили зі скляного посуду?).

Прикметно, що книжка адекватна до запитів сучасної дитини. Скажімо, однією з особливостей покоління Зет, а саме його юні представники і є аудиторією книжки, полягає в тому, що ці діти не знають життя без високорозвинених технологій, тому близьке минуле їм часом видається древнім. Вони на повному серйозі можуть думати, що їхні дідусі й бабусі навчалися в дяків, і не уявляють, що життя без ґаджетів існувало не так давно! У цьому виданні інформацію подано динамічно (на одній сторінці – купа фактів); ілюстративно (адже криза тексту з-поміж юної аудиторії, на жаль, теж вже визнаний факт); емоційно (персонажі хитрують, творять, віддають накази, і все це належно відтворено в іронічному стилі ілюстрування).

І, звісно, окрім допитливості й уважності, книжка виховує в дітей критичне мислення й відчуття того, що могло, а чого таки точно не могло бути в певний історичний період. До слова, віднайти всі двадцять помилок мені, дорослій людині, вдавалося далеко не завжди! Так що вікінг із дошкою для серфінгу нехай не вводять вас в оману: там не все так просто!


Післясмак


Аня Остапчук: Ви справді захопитесь, зможете пройтись головними епохами людства та спробувати перевірити свою уважність. Історія ненудна, вона цікава та інтригуюча.
Є очевидні помилки, але є і такі, над якими потрібно пропотіти. Кумедно було глядіти на торти у кам’яну добу та соромитись від того, що середньовічний замок не помітила у грецькій епосі. Він там перед самим носом:) Звісно, що не проходьте повз.  Адже, це цікаво, повірте!

Анна Дудко: Дуже цікава книжка, яка розважатиме дитину не один вечір. Ідеальний варіант для навчання – замаскувати його грою. Але завдання не такі вже й прості, як може здатися спершу. Знайти усі 20 помилок на кожному малюнку виявляється нелегкою справою навіть для батьків. Тож завдяки цьому виданню багато нового дізнаються і дорослі. Можна придбати навіть для себе.

Тетяна Синьоок:  Як педагогу, книжка сподобалася методикою навчання через помилки. Цей постріл убиває одразу кількох зайців: тут і гра з юним читачем, і можливість одразу увімкнутися в гру (через очевидність деяких помилок кожна дитина почуватиметься залученою від початку), і розвиток критичного мислення. А ще цю книжку класно читати в родині: хто перший знайде всі помилки? Безпрограшний варіант під час затишних родинних посиденьок удома чи в подорожах.


Кому варто читати:


Аня Остапчук: Книга передбачена для читачів від 6 до 8 років. Але скажу вам, це несправедливо! Таку красу треба бачити більшій аудиторії.

Анна Дудко: Я все намагаюсь вирішити, з якого віку цікаво буде вивчати цю книжку. Але все залежить від інтересів вашої дитини. Xтось може нею зацікавитись вже у дитячому садочку, а комусь вона стане ідеальною допомогою при вивченні шкільної програми. Втім над цією книжкою проведуть немало цікавих годин і батьки, і бабусі з дідусями.

Тетяна Синьоок:  Це ідеальне читання для допитливих, але не дуже уважних дітлахів. Водночас видання надихне й батьків перевірити, чи є ще порох у порохівницях. На додачу, такі книжки обов’язково варто читати викладачам різних предметів, адже книжка наочно ілюструє, як можна подавати свій предмет цікаво і як навчати, граючись.


Схожі книги:


Аня Остапчук: Першим і єдиним, на думку спала книга «Лінія часу» Петера Гюса, гадаю ви погодитесь.

Анна Дудко: Віммельбуx «Легенди замків України» Катерина Демьянчук, Юлія Ясинська

Тетяна Синьоок: «Література! Мандрівка світом книжок» Катаріни Маренгольц, «Як творити галерею» Хробака Ондржея


Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

11 thoughts on “#ЧитаємоРазом. «Знайди помилки: Давня історія»

    Залишити відповідь