Читати і зігріватись: 9 атмосферних книжок для зимового вечора

Часом ніщо так не зігріє холодного, морозного вечора, як книга. Залишилося лише вкритися пледом, приготувати чай або каву, знайти затишне місце в квартирі та поринути в читання. У цій добірці зібрано 9 затишних книг, які зроблять ваш вечір особливим. 

Чи хотіли б ви мати у власній квартирі місце, яке проведе вас у інший світ? Де існують дива та магія, а жителями країни є чарівні істоти? Головні герої книги відкрили для себе такий світ. 

В другій книзі розповідається про чотирьох дітей – Пітер, Сьюзен, Едмунд та Люсі Певензі, які під час Другої Світової війни переїжджають до дядечка – професора Дігорі. Вони в захваті від великого та старого будинку, тому кожного дня знаходять щось нове і цікаве. Одного дня вони вирішили грати у схованки, і наймолодша сестра Люсі сховалася у шафі, звідти потрапивши у чарівну країну – Нарнію. Де вже багато років зима і тільки доньки Єви та сини Адама здатні перемогти злу відьму та подарувати жителям Нарнії розквіт. Ви познайомитеся з фавном, Білою відьмою, Асланом, гномами. Відчуєте захват та співчуття під час прочитання. Ця книга неймовірно затишна, святкова та чарівна. 

Історії про Мумі-тролів відомі на весь світ, адже ці милі та добрі казкові персонажі полонили не одне дитяче серце. Книжками Туве Янссон захоплюються не лише діти, але й дорослі. Її історії дуже добрі, веселі та пригодницькі. 

Однак серед всіх розповідей про кумедних Мумі-тролів хочеться відзначити більш атмосферну та казкову – “Зима – чарівниця”, що увійшла в другий том. Уявіть собі, що, родина Мумі-тролів ніколи не бачила снігу, а все тому що з листопада по квітень вони потрапляють у сплячку. Але раптом Мумі-троль “прокидається і вже не може заснути. Він розглядав місяць за вікном та крижані візерунки на шибці… сон не йшов”. Не розуміючи куди зник весь світ він намагається розбудити маму. Йому стає самотньо та страшно, але попри це на нього чекає багато цікавих пригод, знайомство з новими друзями та зустріч з Льодяною Дамою. Зима вже здається йому не такою страшною, як спочатку. А ще він може пишатися собою, адже він перший серед Мумі-тролів зміг побачити і відчути зиму. 

Одного вечора Маргарет Лі на сходах букіністичної лавки її батька, де вона працює, знаходить лист від відомої письменниці Віди Вінтер, яка пропонує їй написати про неї біографію. Письменниця за своє життя написала багато романів, однак жоден журналіст та біограф не отримав від неї правдивої інформації. Справа в тому, що кожному вона розповідала щось нове , вигадувала різні сюжети . Маргарет вирішує пошукати в букіністичній лавці книги авторки, де знаходить перший екземпляр книги “Тринадцять казок”. Але під час читання вона помічає, що останньої – тринадцятої – нема. Від сюжету перехоплює подих. Рекомендую прихильникам готичної атмосфери, сімейних таємниць та загадкових сюжетів.

Другий роман з підциклу “Смерть” в якому Террі Пратчетт з гумором та сатирою розповідає читачам нову історію. Чарівник Невидної академії Кошіль Бук має померти на своє стотридцятиліття, однак повертається у власне тіло. Головний герой не розуміє, що сталося і чому у нього дивне відчуття , ніби “не живий, не мертвий”. Виявляється Женця, тобто Смерть, відсторонили від справ. Тепер він може відчути, як це бути смертним та має власний Час. Він влаштовується на роботу до пані Літунки, де добре орудує косою; рятує маленьку дівчинку від вогнища та бачить дивні сни. На Диску відбувається щось химерне – мертве оживає, а живе не вмирає. Ще тут можна зустріти вовкулаку, зомбі, чарівників, кульку зі снігом та багато іншого. Книга весела, цікава, пригодницька та надає читачеві можливість замислитися над часом, який ми частенько марнуємо. 

Молоде подружжя – Джим і Делла протягом року таємно відкладали гроші на подарунок один одному. Але виявляється грошей не вистачає. Тому напередодні Різдва кожен з них має пожертвувати найціннішим в його житті. Все це заради кохання. Назва новели символічна та з біблійним підтекстом. Волхви – це мудреці, які започаткували традицію дарувати подарунки, принісши дари немовляті Ісусу. Це оповідання вважається одним з найкращих різдвяних історій. Адже в ньому відтворена атмосфера свята, тепла,затишку, любові, самопожертва та цінності. “Любов – це єдина річ, що її можна сміливо віддати, і вона повернеться до тебе сторицею. Бережіть квітку любові, яка росте у цій книжці”. 

Кожен вірить у диво, так само й Фред – головний герой книги. Його мама працює контролером в міському транспорті, а тато на війні. Він скучив за ним та й частенько бачить свою маму засмученою. Вони зараз у скрутному положенні,тому мама Фреда намагається заробити побільше грошей, адже скоро Різдво. Крім цього у нього ще проблеми в школі, однак все погане зникає, коли він розуміє, що закоханий в свою однокласницю Ельсу. Добра, щира книга про любов, труднощі та, звісно ж, про диво.

Це перша книга з серії коміксів про пригоди безстрашної дівчинки Гільди. Вона разом з мамою живе в дрімучому лісі, де мешкають лісові тролі, ельфи, велетні та морські духи. Кожного дня вона вивчає світ скандинавської магії, а ще не уявляє свого життя без пригод. Якось Гільда знаходить під час прогулянки камінь і засинає біля нього. Якби ж вона знала, що вночі він перетвориться на велетня. Далі на неї чекає багато пригод та нових відкриттів. Ця книга зацікавить не лише дітей, а й дорослого. Від сюжету та яскравих ілюстрацій неможливо відвести погляду. 

Герої цих історій пов’язані між собою , а об’єднує їх всіх снігова віхола, яка відбувається напередодні Різдва в невеличкому містечку Грейстаун. Потяги зупиняються, машини застрягають у снігу, а люди через погану погоду сидять вдома. Героїня з якою читачі познайомляться в першій оповіді , через негоду змушена була вибратися зі свого потяга та посидіти в затишній кав’ярні. Вона навіть не здогадується , що один її вчинок змінить життя інших героїв. В книзі багато снігу, тепла, романтики, цікавих та кумедних моментів, вафель. Також книга дуже легка для прочитання та зацікавить підлітків. 

Чому вважають , що в Данії живуть найщасливіші люди у світі? Що таке хюге та в чому полягає його секрет? На ці питання відповість Мік Вікінг – засновник та керівник Дослідницього інституту щастя в Копенгагені, який роками вивчав данське життя. Книга неймовірно цікава та затишна. У ній багато гарних світлин та якісний переклад Катерини Бабкіної. 

Олександра Григоренко
Студентка, навчаюся в інституті журналістики. Обожнюю книги, дітей, спілкування, прогулянки та дивитися серіали. Ще я — Поттероман, який щороку має традицію передивлятися всі фільми та час від часу перечитує книги. Улюблені автори:Ніл Гейман, Джоан Роулінг, Террі Пратчетт, Донна Тартт. Захоплююсь сучасною українською прозою та поезією. Серед українських авторів авторитетом є Юрій Іздрик. Неймовірно подобається поезія Сергія Жадана, Павла Коробчука, Катерини Бабкіної та багатьох інших. А ще захоплююсь картинами Ван Гога та Ґустава Клімта. Маю два татуювання. Дуже люблю зиму та котиків. У майбутньому хочу працювати в книжковій сфері, адже не уявляю свого життя без книг та комунікації.

12 thoughts on “Читати і зігріватись: 9 атмосферних книжок для зимового вечора

    Залишити відповідь