Читання на вихідні: що читати, якщо не ввімкнули опалення

З суботи на неділю переводимо годинники, тож маємо ще трошки більше доби літнього часу і додаткову годинку до зимового. Чому б не використати цей час на читання? До речі, якщо ваші батареї ще не потеплішали, хороша книжка може зігріти осінніми вечорами. 

Роман Дмитра Білого — гаряча суміш сексуальності, загадок та стародавніх ритуалів. Не дивуйтесь, адже автор сам казав, що це «50 відтінків білого». Молода науковиця Інга їде до Млинника, її запрошують місцеві краєзнавці, які опікуються музеєм таємничого доктора Калігуси, сміливі дослідження якого випередили час. Дівчина й гадки не має, що мандрівка була запланована ще за століття до того, а пустощі з Демом та Ядвігою на відпочинку запустили незворотній процес. Тепер вона мусить завершити ритуал.

Мислитель Бернар Вебер творить майстерну антиутопію, де першу скрипку у світовому порядку грають коти. Коти-спасителі людства (чи приручителі), які краще відчувають зміни та більш гнучкі до них. Непростий лабораторний кіт Піфагор має пристрій, який дозволяє йому за допомогою мережі досліджувати людство та будувати переможні плани. Якщо «Завтра будуть коти», то якою стане Земля? Яка мета пухнастих і хвостатих, окрім світового домінування?

Про війну не від героїв. Сергій Курков розповідає про побут сірої зони від імені невиразного та збайдужілого персонажа Сергійовича, який залишився у покинутому селі на Донеччині з сусідом Пашкою. Він звик засинати під звуки пострілів та жити без електрики. От тільки бджоли мучаться через неродючі, поорані снарядами поля. Чоловік вирушає у подорож до Криму, до старого знайомого татарина-бжоляра. Тільки там він не знаходить спокою, а лиш втрачає довіру до людей і навіть до власних бджіл.  

Привиди минулого повертаються і не дають жити далі. Дженну Грей переслідують страхи після трагічної смерті її малого сина Джейкоба. Вона переселяється до віддаленого будиночка на валлійському узбережжі, але не може втекти від спогадів, які не дозволяють гоїтись старим ранам. Що ж, і їй, і детективам, які так і не знайшли винних, доведеться ще раз повернутись до минулого обличчям, щоб відшукати справедливість та відпустити біль.

Любомир Гузар займає чільне місце серед моральних авторитетів, а його «Про гріхи і чесноти» – книжечка для тих, хто хоче відкрити у собі щось добріше. Суть людини грішна і не треба цього боятись – прочитується на сторінках збірки, але гріх не прагнути бути кращим, якщо можеш таким бути. Короткі історії, щедро ілюстровані дитячими малюнками, розповідають про добрі наміри і байдужість, про те, як важливо не смітити та не курити, а ще вчать бути вдячними та виховувати у собі позитивні риси.

Її називають «найдобрішою книжкою року», адже мила дивачка Брітт-Марі — втілення щирості та люб’язності. На схилі віку жінка залишилась сама, чоловік її зрадив і пішов. А Брітт-Марі ніколи не працювала, і в містечку Борг почне свою кар’єру у 63… Вона надміру хвилюється, що скажуть інші, але це не заважає їй стати футбольною тренеркою та знайти справжню дружбу. Сентиментальна історія про те, що можна віднайти справжній сенс життя, відкривши своє серце до змін. 

Вірите у теорію змови та всюдисущих масонів? Строгу ієрархічність та ледь не кастовість правителів у вежах, які з висоти свого становища можуть спостерігати за простолюдом? Але, здається, зараз цю структуру похитнули мережі – пласкі структури, які урівнюють можливості. Ніл Ферґюссон зазирає у минуле і стверджує, що мережі були завжди, як і ієрархічні піраміди – але що ж з них має більше шансів вистояти у сучасному протистоянні вічних змін?

Блокбастер на реальних подіях, написаний на основі щоденників українського бійця – дуже візуальний та вже екранізований (можливо, у вашому кінотеатрі ще є кілька сеансів). Роман переносить у 2014 рік, бере відлік з теракту, у якому через бойовиків гине 12 дорослих та дитина, які їхали у маршрутці. Навів на них сепаратистів український військовий-зрадник. Розібратись з “кротом” та знешкодити його мають контррозвідники під керівництво капітана Саєнка. 

Хочете заговорити іноземною мовою за чотири тижні? Почніть цими вихідними. Автор проекту «Lingva.Skills» Віталій Зубков стверджує, що це можливо. Його праця — не тільки добре структурована методика, яку можна використовувати під час вивчення будь-якої мови, а й збірник порад, які дозволять краще запам’ятовувати та систематизовувати вже вивчене. Хочете розмовляти з носіями мови — без проблем. Хочете, щоб вони вас розуміли, — виберіть правильну методику.

Грецький економіст Яніс Варуфакіс пояснює своїй 13-річній доньці принципи, за якими діє світова економіка. Послухаємо разом з нею, про те, чи справді світом керують гроші? Чи, може, їхній постійний брак та гонитва за збагаченням? А, можливо, технології зроблять революцію у грошовому потоці та поставлять економіку з ніг на голову. А за помічників авторові і грецькі мислителі, і герої міфів, а ще літературні доктори Франкенштейн і Фауст і навіть клонований мільйони разів матричний агент Сміт. 

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

13 thoughts on “Читання на вихідні: що читати, якщо не ввімкнули опалення

    Залишити відповідь